Advertentie

Stephen King

op 21 juni 2018 door

Het is voor mij als Stephen King fan niet gemakkelijk om objectief een boek van the master himself te beoodelen. Door hem The master himself te noemen, is iedere objectiviteit eigenlijk al weg. Toen zijn laatste boek, Outsider (Buitenstaander) op 22 mei uitkwam, heb ik het boek dezelfde dag al aangekocht, zonder enige recensie te lezen, zonder te kijken naar het aantal sterren dat het boek gekregen had bij voorlezers. Als het van Stephen King is, kan het alleen maar goed zijn. 

Gelukkig heeft hij me niet teleurgesteld. 

d0e5ed01792de6ebdbb332be1ff8bd05.jpg

Stephen King is in Portland, Maine op 21 september 1947 geboren. Hij woont momenteel in Bangor in een behoorlijk groot huis met een hek en de toegangspoort van dat hek heeft een motief als een spinnenweb met daarin enkele vleermuizen verwerkt. Vorig jaar was ik heel erg dicht in de buurt en ik heb nog altijd spijt dat ik er niet langs gereden ben.  

Alhoewel ik al meer dan dertig King boeken gelezen heb, liggen er hier nog zeker twintig te wachten. Ik herlees niet gemakkelijk een boek, maar IT (Het) en De beproeving heb ik al meerdere keren gelezen, toevallig zijn beide dikke boeken. 

Ik heb eens diep nagedacht welk boek van Stephen King het eerste was dat ik gelezen heb en ik twijfel tussen Carrie, Christine en Cujo. Dat is al wel heel veel jaren geleden. Het mysterieuze aan zijn boeken is me sindsdien blijven trekken. Hij schrijft over dingen die net niet binnen de realiteit liggen en kunnen, maar er toch ook niet zo heel ver vanaf liggen. Net niet, het zou zomaar allemaal kunnen. 

Het uitstapje van Stephen King om met de Mr Mercedes reeks ook eens thrillers te schrijven, is zeker voor herhaling vatbaar. Wat ik zo waardeer is de humor die toch altijd in zijn boeken zit. Het mag dan af en toe een beetje griezelig en bovennatuurlijk zijn, maar dan komt er altijd een stukje humor waardoor je even op adem kan komen om meteen weer verder te lezen. 

King en zijn vrouw Tabitha schrijven beide en hun zoons zijn ook goede schrijvers. Stephen King heeft met beide zoons, Joe Hill (Het hoge gras, Hoogste versnelling) en Owen King (Schone slaapster) al eens een boek geschreven. De zonen zijn ieder apart ook succesvol. Het zit duidelijk in de genen of is het toch iets bovennatuurlijk? 

Stephen King heeft over zijn schrijversleven een boek geschreven (Over leven en schrijven) waarin hij vertelt hoe hij als jongen begonnen is, hoe meerdere manuscripten in de vuilbak beland zijn, hoe hij afgewezen werd. Daarin las ik dat hij in 1999 een ernstig ongeluk gehad heeft tijdens het joggen, aangereden door een bestuurder die afgeleid werd door een hond. De gevolgen waren zeer ernstig, klaplong, meerdere breuken, knie doormidden en beschadiging van de ruggengraat, met een lange revalidatie als gevolg. 

Stephen King is voor mij een grote meneer. De druk op zijn kinderen om zelfs maar even goed te doen moet enorm zijn, laat staan dat ze hem kunnen overtreffen.

Ik was heel blij toen Hebban onlangs een Stephen King weekend hield. Voor mij mag het ieder weekend Stephen King weekend zijn. 

Het voordeel van fan zijn van King is dat hij een veelschrijver is. Hij heeft al erg veel gepubliceerd en het blijft komen. Van mij mag hij ook nog lang doorgaan. Reacties op: Stephen King

Gerelateerd

Over

Stephen King

Stephen King

Stephen King (Portland, Maine, 1947) is een Amerikaanse bestsellerauteur van ond...

Joe Hill

Joe Hill

Joe Hill (1972) is het pseudoniem van Joseph Hillstrom King. Hij is de tweede zo...

Owen King

Owen King

Owen King schreef de roman Double Feature en publiceerde meerdere kort...