Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

#1 : Op zoek naar smakelijke verhalen

op 29 mei 2018 door

In de literatuur wordt al van oudsher veel aandacht besteed aan eten en de rol van (al dan niet lekkere) maaltijden. Geen wonder, want eten maakt nu eenmaal een belangrijk deel uit van ons dagelijks leven.

Of het nu gaat om eten in een symbolische rol, eten dat wordt gebruikt als liefde- & lustopwekker, eten met magische eigenschappen…..,blijkbaar schrijven én lezen we graag over voedsel en de bereiding ervan, en niet alleen in kookboeken.

Maaltijden in boeken beschreven kunnen ons laten watertanden, onze kooklust opwekken, of ons iets meedelen over hoe er in vroeger tijden gegeten werd. Ze dienen ook vaak als metafoor om iets diepers aan te tonen. Tafelscènes kunnen zeer dramatisch zijn, denk aan “Het diner” van Herman Koch. En hoe vaak wordt eten niet gecombineerd met liefde en seks; denk aan boeken als “Chocolat” van Joanne Harris. Of het alombekende “Rode rozen en tortilla’s” van Laura Esquivel. Voedsel gebruikt als magie:

 “Het leek wel alsof haar hele wezen door een vreemde scheikundige reactie was overgegaan in de rozensaus, in de kwartels, in de wijn en iedere geur van het eten. Op die manier drong ze het lichaam van Pedro binnen, zinnenstrelend, geurig, warm, uiterst sensueel.”

Er hangt ook magie rondom de bereiding van eten in “De alchemist van Venetië”, van Elle Newmark. Een spannende historische roman die ons een prachtig kijkje geeft in de 15e eeuwse keukens aan het hof van doge en paus. De beschrijvingen van de schitterende buffetten doen je watertanden!  Ook “De voorproever” van Ugo di Fonte vertelt ons over eten en eetgewoonten van weleer; het verhaal speelt zich af in 16e eeuws Umbrië. Maar in dit boek is eten geen ongevaarlijke bezigheid:

 “Het eten zag er verrukkelijk uit en rook nog heerlijker. Cristoforo had meer olie dan normaal gebruikt. Dat was het! Meer olie zou het vergif verbergen. Ik snoof aan het volle bord. Was dat vergif? “

Eten in literatuur kan dus vele gedaanten aannemen. Magisch, beangstigend, sensueel….En soms gaat het natuurlijk ‘gewoon’ over lekker eten.

Zelf heb ik me, als cateraar, jarenlang beziggehouden met de bereiding van eten. Ik heb met veel plezier uitgebreide mediterrane buffetten, borrelhapjes en diners geserveerd. Het is dus geen wonder dat ik altijd gespitst was op lekkere ‘eet-scènes’ in de boeken die ik las. Mijn boekenplank staat inmiddels vol met boeken waarin eten de hoofdrol speelt.

 Graag neem ik je in mijn blog mee op zoektocht naar de link tussen eten en literatuur. Daarbij zal van alles voorbijkomen: van culinaire geschiedenis tot romantische liefdesverhalen, culinaire thrillers, kookboeken, literatuur van vroeger en van nu….Als het maar over eten gaat !

Ik wens je smakelijke voortzetting !

 

 Reacties op: #1 : Op zoek naar smakelijke verhalen

Gesponsorde boeken