Advertentie

Dat was het dan

op 31 december 2020 door

Met nog een paar uur op de teller zit het jaar 2020 er bijna op. Ik hoef niemand te vertellen wat voor een jaar het was. De wereld stond op zijn kop en het heeft van iedereen zijn tol geeist. Het is een jaar geweest dat we nooit meer zullen vergeten. En dat geldt ook voor mij. Ik neem je graag mee op een terugblik van mijn jaar.

Januari

92f68d8bc5ea6eac0fcb4cca6167f5e0.jpgJanuari voelde nog als een maand waarin alles mogelijk was. Vol goede moed begon ik aan het jaar 2020. De maand was lang, maar niet zo grijs als januari weleens kan zijn. Ik las veel, maar liefst 12 boeken heb ik verslonden. Na doorgezet te hebben wist De boekendief van Markus Zusak me te raken, maar net zo goed genoot ik van Alles is uitvogelbaar van Marie Forleo en Onweerstaanbaar van Vi Keeland.

Februari

15ef5b0f34aac6c45ee354fa481ccf0e.jpgWat maar weinig mensen van me weten, is dat ik in februari bij de Kamer van Koophandel op bezoek ging. Ik kreeg steeds vaker de vraag of ik zakelijke teksten wilde verzorgen en dus schreef ik mij in als tekstschrijver. Naast het drukke leven van een gezin, mijn werk en de coronachaos wist ik het afgelopen jaar af en toe een tekst te produceren voor magazines, commercials en persberichten. Wat vond ik dat leuk om te doen! Misschien dat er aankomend jaar wat meer tijd komt om er rugbaarheid aan te geven.
Aan lezen kwam ik niet veel toe, zes boeken gingen uit. Ik had heel erg uitgekeken naar Agneta's erfenis van Corina Bomann. Ik vond het leuk, maar was niet heel erg enthousiast. Dat kwam misschien wel door de leesdip die op de loer lag.

Maart

9de92a0a81b62e6da500b13ea2abe3dc.jpgIk weet nog hoe lacherig er in februari werd gedaan over het Coronavirus. We beseften ons nog niet wat ons te wachten stond. Begin maart ging ik nog met mijn werk op skitrip vanwege een jubileum, een week later zaten we in lockdown. We dachten dat het maar voor even zou zijn, maar het werd langer en langer. Ik onderwees de kinderen thuis, probeerde dat zo goed mogelijk te combineren met mijn eigen werk en besteedde er maar weinig aandacht aan toen ik ziek werd. Eind maart kreeg ik iets wat op een goede verkoudheid leek, zonder koorts, maar met heel veel hoofdpijn, vermoeidheid en het ontbreken van geur en smaak. Was het Covid-19? Geen idee, er werd toen niet getest. Wel weet ik dat het maanden duurde voor ik me weer een beetje okee voelde en soms lijkt het mijn hoofd nog steeds te teisteren door hoofdpijn en oorsuizen.
Het zal je niet verbazen dat er weinig ruimte was om te lezen. Met hangen en wurgen wist ik 1500 pagina's te lezen. De jongen die tien concentratiekampen overleefde van Alan Gratz was het meest aangrijpende boek dat ik deze maand las.

April

c67ba560577c76e68f8f15de77154ecb.jpgMijn leesdip duurt voort, maar door een paar heerlijke feelgood boeken lukte het om het tij wat te keren. Ik ontdekte twee boeken van Linda Kage op Kobo Plus waar ik erg van genoot: Mason en Noel. Twee romantische boeken, maar zeker ook met inhoud. Ook las ik de nieuwste Charlotte de Monchy, Tegen beter weten in. De Monchy is misschien wel mijn favoriete Nederlandse feelgoodschrijfster en ook dit nieuwste boek was fijn om te lezen.

Mei

5012373fbcdc7b97bd3705833b524cbc.jpgDe Coronagekte raast verder. Door mijn niet optimale gezondheid en de stress van werken combineren met fulltime kinderen onderwijzen voel ik me uitgeblust. Wat ben ik blij dat er boeken zijn zodat ik even kan wegvluchten. Ik probeer echt tijd te vinden of te maken voor het lezen en het lukt me deze maand om 8 boeken te verslinden. Ik durfde het eindelijk aan om in De nachtegaal van Kristin Hannah te beginnen. Iedereen was er zo lovend over, dat ik bang was teleurgesteld te worden. En hoewel ik door andere boeken van haar meer werd gegrepen, had ik De nachtegaal toch zeker niet willen missen.

Juni

e7b5a62ddcadd290c6666cf4450e53df.jpgDe kinderen gaan weer naar school en langzaam keert de rust terug in huis. Nog een paar weken voor ze, dit jaar vroeg, vakantie hebben. Het mooie weer voelt als een cadeautje en met lezen gaat het erg goed. 14 boeken, maar wel een aantal dunne kinderboeken, weet ik te verslinden. Mijn mooiste? Alfabet van Charlotte Dematons en Mr. Stone en Misverstand in de middle of nowhere van Lis Lucassen.

Juli

175a0e5d3ff15bde968955338401c407.jpgDe maand waarin ik vakantie had en dat is te zien aan het aantal gelezen boeken. 16 stuks gingen er uit! Wat een heerlijke maand was het, waarbij de zon me verwarmde, de kinderen lekker in het zwembad in de tuin konden spelen en we genoten van het buitenleven. We maken er wat van met elkaar. Herinneringen moet je immers zelf maken. Het boek dat me het meest is bijgebleven is Gevallen dromen van Sarina Bowen. Nog zo'n schrijfster die ik dit jaar heb ontdekt en waarvan ik meer wil lezen.

Augustus

acb8dfc56bccbdc220697bfdb127eefd.jpgHet werkende leven begint weer, maar het lukt me om het vakantiegevoel vast te houden. Het fijne weer, wandelen, buiten zijn, boeken, mijn gezinnetje. Daar word ik gelukkig van!
Ik lees deze maand 12 boeken. Hij van Sarina Bowen, over twee mannen die verliefd zijn, en De spaanse belofte van Karen Swann zijn de twee fijnste boeken die ik las.

September

2d46f423ebfc5945fbb368a345b2b6f9.jpgHet vakantiegevoel is nu echt voorbij. Het is knettersdruk op het werk en dat zal de aankomende maanden nog wel zo blijven. Maar we mogen niet klagen! Hoe fijn is het om überhaupt werk te hebben?!
Deze maand komt mijn grote liefde lezen aandacht te kort. Dat komt doordat ik een nieuwe hobby ontdek die veel aandacht vraagt: haken! Samen met feelgoodvriendinnen Helma en Diana doen we mee aan de Scheepjes Cal en beginnen we met een deken waarvan het patroon geïnspireerd is op het boek Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr. Ik heb nog nooit een steek gehaakt, maar met de gedachte van Pippi Langkous in mijn achterhoofd, denk ik dat ik het wel kan. 
Ik lees deze maand maar 6 boeken en echt enthousiast over de titels ben ik niet, met uitzondering van De player van Vi Keeland. Die is, net als de eerdere boeken die ik van haar las, hot en gevat.

Oktober

c416bf45c083ccd6fd96faa9bae3fea8.jpgDe maand raast voort. 'Druk' is het terugkerende thema van dit laatste kwartaal van het jaar. Ondanks dat er weinig tijd is om adem te halen, weet ik toch tijd aan het haken te besteden en boeken te verslinden. Want het blijkt dat je die twee prima met elkaar kunt combineren. Terwijl ik haak, lukt het steeds beter om daarnaast een luisterboek op te zetten.
Maar ook echte papieren bladzijden worden er deze maand gelezen. En door de fantastische Hebban-Read-a-Thon lukt het om in totaal 14 boeken te lezen. Mijn mooiste kinderboek deze maand: Echte jongens huilen wel van Jonty Howley. Mijn mooiste roman én tevens mijn boek van het jaar 2020: Het meisje in de witte kimono van Ana Johns

November

4ebac9eea26772278532bbe8f30428fa.jpgGeen grote bijzonderheden deze maand. Werk, haken, lezen. 8 boeken staan er op de teller, waarbij ik gegrepen werd door het luisterboek Nu ik je zie van Merlijn Kamerling. Ook luisterde ik Mathilda's geheim van Corina Bomann. Dit boek beviel me veel beter dan het eerste deel. Ik kijk nu zelfs uit naar het vervolg. Dat met Leo van Stefan Boonen wist me te verrassen door de prachtige tekenstijl van Melvin.

December

cea348ecd92cdb7bf45d0a1317f9d6aa.jpgZo keek ik nog uit naar het jaar dat voor me lag en ineens kijk ik terug op het jaar dat achter me ligt. Deze maand haakte ik mijn eerste deken af en begin ik zelfs aan nieuwe haakprojecten. Ook heb ik sinds jaren mijn tekenspullen aangeraakt en zochten we weer eens een geocache. Ik kom gewoon tijd te kort voor alles wat ik zo leuk vind om te doen! Hoewel we deze feestmaand in kleinere gezelschappen moeten vieren, weten we wel herinneringen te maken en die neemt niemand ons meer af!
Qua boeken gebeurde er niet zoveel. Ik las maar 7 boeken en net zoveel (of weinig) pagina's als in mijn donkerste maand, maart. Wij van Sarina Bowen en Onuitstaanbaar van Vi Keeland steken er desondanks met kop en schouders bovenuit.

2020

Hoewel ik maar liefst 117 boeken en 26926 bladzijden las, gemiddeld 3,8 sterren uitdeelde en er mooie boeken voorbij kwamen, heb ik hét boek dit jaar niet gelezen. Er zaten mooi boeken, bijzondere verhalen en aangrijpende plots tussen, maar dat WAUW-jubeljubel-boek liet zich alleen niet zien. Een beetje zoals het jaar. Er zaten fijne momenten tussen, er werden mooie herinneringen gemaakt, maar om nou te zeggen wat een top jaar? Nee. Gelukkig was daar een flinke dosis feelgood die mij lezende hield en genoot ik vooral van de boeken van Sarina Bowen, Vi KeelandLinda Kage, Lis Lucassen en Charlotte de Monchy. Mijn Hebban Reading Challenge haalde ik ruimschoots: 117 van de 80 voorgenomen boeken.

3a6879be1619b708de4b9dda664d1666.png

2021

Wat het aankomende jaar gaat brengen weet ik niet. Het afgelopen jaar heb ik vooral geleerd met de dag te leven, we zien wel wat morgen brengt. Toch heb ik wel wat plannetjes in mijn hoge hoed zitten, die tover ik er op een later moment uit. In ieder geval staat mijn Hebban Reading Challenge-teller voor 2021 een stuk lager: 60 hoop ik te gaan lezen. 

Ik hoop dat iedereen terug kan kijken op een mooi boekenjaar, ook al was 2020 niet om over naar huis te schrijven. Voor het aankomende jaar wens ik iedereen nog veel meer leesplezier toe. Dat boeken en verhalen je maar veel liefde, afleiding, fantasie, kennis, geruststelling en goede moed mogen geven! Reacties op: Dat was het dan

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken