De strijd om Aera: een debuut vol potentie (recensie)

op 26 juli 2020 door

Onlangs kreeg ik de vraag of ik het eerste deel van de serie De strijd om Aera van Sanne de Bock wilde lezen. Het plot klonk me als een dystopisch avontuur in de oren en een jonge Nederlandse schrijfster wil ik altijd maar wat graag leren kennen. Al snel sloeg ik Verraad open. Was het boek zo avontuurlijk als ik van tevoren hoopte?

In het eerste deel van De strijd om Aera, Verraad, is een land verscheurd tot Noord en Zuid, verdeeld door oorlog en in een hevige strijd met elkaar verwikkeld. Eigenlijk weet niemand meer precies wat de tweedeling heeft opgeworpen, feit is dat de bevolking er zwaar onder te lijden heeft. De dictatoriale koning eist alles op. Met de nieuwste technieken en communicatiemiddelen wordt de bevolking gemanipuleerd en dom gehouden.


Wanneer Alanna na een auto-ongeluk, waarbij ze haar geheugen verliest, door een jongen uit het ziekenhuis wordt gered, kan ze niet anders doen dan hem vertrouwen. Helemaal wanneer hij haar vertelt dat de autoriteiten naar haar opzoek zijn. Trojan verzorgt haar en weet eten voor hen te regelen. Maar is hij wel wie hij zegt dat hij is? 

Sanne de Bock (1994) rondde in 2019 haar opleiding geneeskunde af, maar is van jongs af aan bezig met het maken van verhalen. In 2017 verscheen haar debuut, het eerste deel uit De strijd om Aera.

Verraad begint met een proloog waarin de ik-persoon in slechts een paar pagina’s het ontstaan van de oorlog tussen Noord en Zuid probeert te vertellen. Snel wordt duidelijk hoe het leven er nu aan toe gaat. 

“Het zal je verbazen dat de mensen het hier uit kunnen houden, maar het punt is dat ze eigenlijk geen keus hebben: er is nog nooit iemand ontsnapt uit Aera.”

De verdere hoofdstukken worden verteld vanuit het alwetende perspectief. Toch beschrijft het alleen de situatie van Alanna. Zou zij de ik-persoon uit de proloog zijn? Doordat Alanna heeft te kampen met geheugenverlies en ze niet weet wie zij is, blijft ze vrij vlak. We leren haar moeilijk kennen. Maar ook van Trojan krijgen we weinig hoogte. 
Door de manier waarop het verhaal wordt verteld is moeilijk te vatten dat het aan de ene kant lijkt alsof Alanna achtergronden vertelt over het ontstaan van de tweedeling in Aera, terwijl aan de andere kant haar geheugen haar in de steek laat.

Al met al kost het de nodige moeite om feeling te krijgen bij de personages en het plot. Het helpt daarbij niet dat de eerste helft van het boek door de Bock is benut om de wereld te schetsen en de verhaallijn hierdoor een traag karakter kent. Toch komt het geheel geloofwaardig over en maakt de prettige schrijfstijl veel goed. 
Gelukkig wordt gaandeweg het boek het strijdvaardige karakter van Alanna duidelijker en neemt daarmee ook de vaart in het verhaal toe. In de tweede helft komt het plot in een stroomversnelling en dan ineens is het boek uit.

Dat de Bock een boodschap heeft mee willen geven, valt niet te missen. Het verhaal over een tweedeling binnen een volk of rijk is immers goed denkbaar. Kijk bijvoorbeeld naar Israel of Korea. Je zult er tijdens het lezen niet aan ontkomen jezelf af te vragen in hoeverre De strijd om Aera werkelijkheid is, of zou kunnen worden. Worden wij in het “vrije” Westen misschien ook beteugeld door social media en wat ons wordt voorgeschoteld? Hoe makkelijk is het verwarring te zaaien onder een volk? Wat gebeurt er in Amerika?
Aera is een dystopie, een onaangename wereld waar onderdrukking, wanhoop en angst voor de toekomst aan de orde van de dag zijn. Het zet de lezer aan tot nadenken, maar maakt ook erg nieuwsgierig. Hoe zou De strijd om Aera aflopen?

Ondanks dat er een aantal zaken in mijn ogen niet helemaal klopten (hoe kan een arm volk dat geen geld heeft voor een hotelovernachting en voor wie eten schaars is, wel in een druk restaurant een maaltijd nuttigen), heeft het verhaal mijn nieuwsgierigheid gewekt om verder te willen lezen. Hou zou het aflopen met Noord en Zuid? Zou Alanna haar geheugen volledig terugkrijgen en zijn er genoeg mensen die hun idealen durven na te streven om zo een leefbare wereld te creëren? 

Verraad is een fijn debuut vol potentie, waarbij ik hoop dat de Bock in Verlangen volledig op stoom is gekomen.
Ik geef het boek 3 sterren.

***

Uitgeverij Palmslag dank ik hartelijk voor het toesturen van het recensie exemplaar.Reacties op: De strijd om Aera: een debuut vol potentie (recensie)

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken