Advertentie

Een nieuw project voor 2021

op 15 januari 2021 door

Een nieuw jaar is altijd zo'n moment om terug te kijken en plannen te maken voor het jaar dat voor je ligt. Ook ik kijk elke jaarwisseling terug én vooruit en dat zorgde dit jaar voor een nieuw creatief project waar ik me het aankomende jaar op wil gaan storten. In deze blog vertel ik jullie er graag meer over.

Na jaren besmet te zijn met het leesvirus is daar afgelopen jaar een ander virus bijgekomen (en dan bedoel ik niet het C-virus). Ik ben besmet met het haakvirus! Met veel plezier heb ik vorig jaar mijn eerste deken afgerond en inmiddels ben ik met meerdere nieuwe projecten bezig. Zoonlief wil graag een warme muts, ik ben ook bezig met een deken voor op zijn kamer en er staat inmiddels een gehaakt mandje op onze badkamer. 

22a1f7efaa880f8b5a4d856096554c83.png

Wat dit allemaal met lezen te maken heeft, zul je denken? Ik heb in de afgelopen maanden waarin ik heb leren haken gemerkt dat er zoiets bestaat als Tsundoku voor haken. Ik ben dol op bolletjes wol en projecten! En moet bekennen dat ik van beide al aardig wat verzameld heb of op mijn wishlist heb staan. Een van de projecten waar ik kwijlend naar heb zitten kijken is geïnspireerd op de Mexicaanse feministe en kunstschilderes Frida Kahlo. Het garenmerk Stylecraft organiseerde een aantal jaren geleden een CAL (crochet-a-long) waarbij aan een deken werd gewerkt gebaseerd op Kahlo's kenmerkende stijl.

805ecaac4d5e2dc791af97c725c3c339.png

Maar wat heeft dat nou met lezen te maken, vraag je je nog steeds af.  - Ik ben ernaar aan het toewerken, echt! - De kleurrijke deken bestaat uit lapjes met verschillende bloemen. Ik ga dit patroon gebruiken om een rating-deken te maken. Ik heb vijf verschillende lapjes met bloemen uitgezocht, van klein en somber tot groot en kleurrijk, die de waarderingen voor mijn gelezen boeken gaan representeren. Klein en somber voor 1 ster of niet uitgelezen boeken (dat zal niet voorkomen), tot groot en kleurrijk voor boeken die ik beloon met 5 sterren. Zo heb ik aan het einde van het jaar een deken vol bloemen en kan ik in één overzicht zien wat er in 2021 overheerste. 

52695ae788f68cdad380ed3ae0bcc87c.png

Ik heb aan het originele patroon een eigen draai gegeven door voor andere kleuren te kiezen. Daardoor is het iets minder Frida Kahlo, haar werk kenmerkte zich door harde en contrasterende kleuren, maar iets meer Sanne geworden. Omdat ik ook graag meer wilde weten over Kahlo ging ik opzoek naar een boek, en ik vond echt een kunstwerk.

bee0cf3837c6b81341d626792f0431bb.png

Frida

2723b4176f6d4432ffa475cb74d668fb.jpgIn Frida werken Sébastien Perez en Benjamin Lacombe succesvol samen. Aan de hand van negen thema's heeft het duo het leven van Frida Kahlo in beeld gebracht waarin ze onder andere haar werk, relatie, moederschap en gezondheid hebben opgenomen. Kahlo's leven werd overschaduwd door vreselijke pijnen doordat ze als kind aan polio leed en later een heftig ongeluk kreeg, waarop meerdere onsuccesvolle operaties aan haar ruggengraat volgden. Ze maakte veel zelfportretten, wat door anderen werd bestempeld als narcistisch, maar wat voor haar een manier was om haar helse lichamelijk pijnen en verdriet te kunnen tonen.

Het boek beneemt de adem, nog voor het is opengeslagen. De omslag is gedrukt op een zijdeachtig materiaal, waardoor het geheel niet alleen een luxueus aanzien krijgt, maar vooral cachet geeft aan het intense verhaal van Frida Kahlo. Een prachtige start van een eerbetoon aan een vrouw die inspiratie vormde voor velen. In het boek wordt aan elk thema een paar pagina's besteed. Perez neemt ongeveer een pagina in beslag voor het geschreven verhaal, Lacombe vult op magnifieke wijze aan. Zijn tekeningen zijn adembenemend. De fijne gedetailleerde tekenstijl, die kenmerkend is voor Lacombe, laten de lezer keer op keer iets nieuws ontdekken. En doordat sommige pagina's uitsneden bevatten kan een tekening nog meer onthullen wanneer een bladzijde wordt omgeslagen. Het verdriet van Kahlo heeft het duo goed weten te vangen.

Een prachtig boek, dat zeker herlezen gaat worden. 5 sterren en een favorietje van mij.
De eerste boeken zijn uit, de eerste lapjes gehaakt. Ik zal gaandeweg het jaar een aantal updates met jullie delen.Reacties op: Een nieuw project voor 2021

Meer informatie

Gerelateerd

Gesponsorde boeken