Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De eerste twee weken van mei

op 09 mei 2022 door


De eerste twee weken van mei zijn omgevlogen. Mooi weer en druk programma (voor mij dan) zorgen voor een blij gevoel, maar ook voor meer vermoeidheid. Ik ben buiten, slaap veel en geniet best wel. 

10dc20402803234b31d284ab2b0a231e.jpeg

Ik ben de trotse eigenaar van een nieuw gehoorapparaat. Echt een heel fijn apparaat dat de geluiden goed oppikt, veel beter filtert en bijna niet ruist. En dan heb ik ook nog een speciale muziekmaakstand. Deze heb ik op dinsdagavond direct gebruikt bij het oefenen voor de kerkdienst zondag de 8e. 

Donderdag belt mijn dochter vanaf school. Ze voelt zich heel ellendig en wil naar huis. Halverwege de fietstocht belt ze weer. Ze heeft zo'n pijn in haar buik dat ze moet spugen en kan niet verder fietsen. Mijn lief, die gelukkig nog vrij is, gaat haar met de auto halen en haar stiefbroer fietst met haar fiets naar huis. De rest van de dag in de weer met pijnstillers en kruikjes. 

Op vrijdag kan ze bloed laten prikken. We hopen dat er iets in haar bloedbeeld te zien is, want deze pijnen zijn niet normaal. Na het prikken kan ze weer naar school en ga ik scrabbelen als vrijwilliger. 

Op zaterdag ga ik met de trein naar Leiden voor mijn fysieke leesclub. We hadden het boek Gevleugelde duisternis van Jan van Dongen uitgekozen. Dat bleek voor mij dus echt een misser. Ik heb het boek niet eens uitgelezen. Toch was de bijeenkomst gezellig. We spraken over de goede, maar vooral ook de slechte punten van het boek en kletsen verder over van alles en nog wat. Moe, maar voldaan thuis en al om 21 uur in mijn bedje. 

Zondag mocht ik weer zingen in de kerk en de dinsdag erop was het weer oefentijd. De komende weken doe ik iedere keer mee met de band. Behoorlijk druk, maar ik heb er ook veel plezier in. Natuurlijk ging ik op dinsdag weer naar mijn scrabblevriendin en op woensdag gingen mijn lief en ik uit eten. We gingen naar Ethica, een restaurant in Den Haag dat zich richt op zo duurzaam en lokaal mogelijk koken. Daarnaast is 80% van de gerechten plantaardig en wordt de andere 20% bereid van dieren die in overschot zijn in Nederland. Je krijgt dus bijan alleen wild voorgeschoteld.  Het was bijzonder (en) lekker. 
34a670fcbe0e4309996f70aeaf18d947.jpeg

Op donderdag begonnen de examens en die zijn spannend dit jaar bij ons thuis omdat zowel dochter als stiefzoon dit jaar examen doen. Extra powerfood en druivensuiker en een heleboel successen worden hun kant opgestuurd. Zelf mag ik gezellig koffie gaan drinken met vriendinnen. 

En zaterdag hadden we ons eerste feestje sinds het begin van corona. Een vriendin van ons was jarig en door het heerlijke weer konden we van de late middag tot de vroege avond heerlijk buiten zitten. Het was erg gezellig en doordat het buiten was niet te veel herrie voor mijn hoofd. 

Gelezen

6430f6b53206cc40ddaa0066d996e9dd.jpeg

89. Reaper of souls van Rena Barron is het tweede deel van de Kingdom of Souls serie. De serie is een behoorlijk politiek georiënteerde fantasy met Afrikaanse goden en mythen als inspiratiebron. Dit deel bevatte nog meer twists and turns dan het eerste deel. De personages en daarmee ook de lezer werden steeds op het verkeerde been gezet. Misschien was het wel iets te veel, want hierdoor kon je eigenlijk van tevoren al bijna bedenken dat niemand was wie je dacht dat hij/zij was. Het einde van het boek lijkt een opzet voor een heftige eindstrijd.

4 sterren

HC: 'speelt in Afrika', LHBTIQ+, reisverhaal, fantasy roman, zwart boek (zwarte auteur)

90. The girl who fell beneath the sea van Axie Oh is gebaseerd op Koreaanse mythologie. De mensen geloven dat de zeegod ieder jaar een nieuwe bruid nodig heeft en daarom wordt het mooiste meisje geofferd. Mina is niet de aangewezen bruid, toch eindigt zij in de stad van de zeegod. 

Ik heb het verhaal met plezier gelezen en het was ook best origineel. Helaas werden de problemen vaak iets te gemakkelijk opgelost en las het boek daardoor wat aan de jonge kant. Ook de grote plottwist zag ik aankomen.

3,5 sterren

HC: blauw boek, LHBTIQ+, fantasy roman, Aziatische roman

91. Agneta's erfenis van Corina Bomann las ik voor de meeleesmaand van Fabulous Feelgood hier op Hebban. Op de cover zat een sticker waarop stond: 'voor liefhebbers van De zeven zussen'. Dat klopt wel: historisch, moeizame liefdes en ongewenste zwangerschappen. Deze boeken lijken allemaal een beetje op elkaar en toch blijf ik nieuwsgierig. Het volgende boek in de trilogie ga ik luisteren.

3 sterren

HC: Meer dan 500 bladzijden, 'levensverhaal', historische roman, eerste deel van een serie, naam in de titel

92. Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson viel helaas erg tegen. Dit is een Young adult mystery en gaat over een scholiere die een moord van vijf jaar geleden wil gebruiken voor haar profielwerkstuk. Ze heeft het gevoel dat de moordenaar niet de echte moordenaar is. Ze wordt enorm door haar onderzoek meegesleept en neemt de ene domme beslissing na de ander. Ze brengt zichzelf in gevaar en communiceert haar bevindingen niet met de politie omdat ze 'nog niet voldoende bewijs heeft'.

Ongeloofwaardig en echt heel dom.

2 sterren

HC: rood boek, eerste deel van een serie, vrouwelijke rechercheur

93. Blood Scion van Deborah Falaye is het aprilboek van Fairyloot. Ik probeer dit jaar ieder boekenboxboek direct te lezen en tot nu toe lukt dat prima. Het verhaal speelt in een fantasywereld, maar is gebaseerd op Nigeria (het land van oorsprong van de schrijver). De goden hebben aan sommige mensen speciale magische krachten gegeven. Maar nu worden deze mensen vervolgd en vermoord door het regime. Sloane kan dingen in brand zetten en woont bij haar opa sinds haar moeder verdwenen is. Dan wordt ze opgeroepen om als kindsoldaat dienst te nemen in het leger van de koningin die haar en haar mede 'Scions' juist wil uitroeien. Sloane moet haar identiteit verborgen houden en is ondertussen vastbesloten uit te vinden wat er met haar moeder gebeurd is. 

Een politiek verhaal over de wreedheid van de heersende macht, aanpassen en jezelf verliezen. Met een competitie-element, vriendschap, romantiek en verraad. Ik ben benieuwd hoe het verhaal verder gaat. 

3,75 sterren

HC: 'speelt in Afrika', eerste deel van een serie, fantasy roman, speelt zich af op een eiland, zwart boek (zwarte auteur)

94. Houd je maar flink van Jan Hillenius is een non-fictie over een familie uit Den Haag in WO II. De schriijver is een oude voetbalvriend van mijn lief. Hij vertelt het verhaal van zijn opa, oma, moeder en oom tijdens de hongerwinter 44/45. Een verhaal over fietstochten naar Friesland om eten te bemachtigen en over kinderen die daar bij wildvreemde gezinnen werden ondergebracht. En ook het verhaal over de bommen die vielen op Den Haag en hoe eindeloos lang het duurde voordat ook dit deel van Nederland was bevrijd.

Goed gedocumenteerd en interessant. Eenvoudig geschreven. Het zou ook goed door de jeugd gelezen kunnen worden. 

3 sterren

HC: biografie of levensverhaal, waargebeurd boek, non-fictie, LHBTIQ+, reisverhaal

95. Wormmaan van Mariken Heitman won de Libris literatuurprijs dit jaar en omdat ik ook het interview met Mariken, dat ik zag tijdens de Sneak Peek van Atlas Contact, interessant vond, besloot ik het boek te luisteren.

Elke is een zaadveredelaar. Ze heeft zeven jaar gewerkt aan een nieuw pompoenzaad als een Engelse veredelaar net iets eerder met een nieuw zaad de markt opgaat. Elke komt in een soort crisis terecht waarin haar worsteling met haar identiteit en de hokjesdwang van de samenleving parallel gaat lopen met het steeds verder naar onze hand zetten van gewassen. Het niet vrij zijn en zwakker worden speelt een grote rol. 

Soms werd het boek wel erg warrig, maar over het algemeen een mooi verhaal met een bijzondere opzet en een interessante uitwerking van het thema. 

3,5 sterren

HC: LHBTIQ+, Nederlandstalige debuutroman, speelt zich af op een eiland, dier in de titel

96. Monterosso Mon Amour van Ilja Leonard Pfeijffer was het boekenweekgeschenk van dit jaar en het beviel prima. De schrijver heeft in 92 pagina's een compleet verhaal verteld, de hoofdpersoon prima neergezet en me regelmatig laten lachen.

Het verhaal speelt tijdens het begin van de corona pandemie. De hoofdpersoon organiseert boekige evenementen voor de bibliotheek van L**** en heeft voor de boekenweek Ilja Leonard Pfeijffer kunnen strikken. Daarna gaat ze in haar eentje naar Monterosso in het noorden van Italië. Ooit had ze daar een vakantieliefde.

Een mooi geschreven verhaal met humor en zelfspot.

4 sterren

HC: novelle, plaatsnaam in de titel, reisverhaal, over een schrijver, over een eerste liefde

97. Shadowsong van S. Jae-Jones is het tweede deel van een duologie. De boeken spelen in het oude Bavaria, Wenen en Bohemen en zijn gebaseerd op de mythen en legenden van deze streken. Verhalen met goblins, Der Erlkönig en de Wilde jacht en heel veel muziek. 

Dit tweede deel was wanhopiger dan het eerste deel en zoals de schrijver al aangeeft in haar voorwoord komt dit doordat het boek op een sprookjesachtige manier het thema mentale gezondheid uitwerkt. Ik vond het weer erg mooi geschreven en heel intrigerend. Wel een vrij heftig verhaal en ik kon niet echt lange stukken achter elkaar lezen. 

3,75 sterren

HC: speelt zich af in de wildernis, 'historische roman', LHBTIQ+, fantasy roman

98. The Spanish love deception van Elena Armas is een feelgood. Die had ik echt nodig na het vorige boek. Fake dating, hate to love en grumpy-sunshine: allerlei tropes zijn in dit boek bij elkaar gebracht. Catalina is een Spaanse die in New York werkt. Haar collega Aaron is een mopperkont. Toch gaat Aaron met haar mee naar Spanje als haar nepvriendje en dan blijkt algauw dat Aaron heel anders is dan Lina altijd dacht.

Lekker verhaal. Niet echt origineel en Lina moest wel erg vaak geholpen worden, maar ik heb het met plezier gelezen.

3,5 sterren

HC: reisverhaal, speelt in New York

Nu aan het lezen

Het water bewaart ons van Haro Kraak

Medusa; the girl behind the myth van Jessie Burton

The fountains of silence van Ruta Sepetys

Sorrowland van Rivers Solomon

Moby Dick van Herman Melville

De Apollomoorden van Chris Hadfield



Reacties op: De eerste twee weken van mei

Meer informatie

Gerelateerd