Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees uitdagingen

op 23 april 2019 door

Vandaag is het Wereld boekendag en een mooie dag om over boekenleesuitdagingen te vertellen. Ik ben dol op 'challenges', dol op de uitdaging om eens iets anders te lezen dan je misschien in eerste instantie zou doen en dol op het zoeken van boeken die passen binnen een bepaalde opdracht. Ieder jaar kies ik verschillende challenges om uit te voeren. Dit jaar koos ik ervoor om mijn leesdoel op 300 boeken te zetten en om mee te doen aan de Hebban challenge, de Anderwereld challenge op Facebook en The Pop-Sugar reading challenge van Goodreads. De Anderwereld challenge heb ik inmiddels afgesloten. Hieronder laat ik zien welke boeken ik voor iedere opdracht gelezen heb en wat ik ervan vond. 

Anderwereld is een boekwinkel op internet met veel tweedehands en een paar nieuwe boeken en ook nog eens iedere maand verschillende bookboxen. De winkel heeft zich gespecialiseerd in fantasy en heeft vaak leuke aanbiedingen en dus een leeschallenge en deze maand zelfs een fotochallenge op Instagram. Nine en Sebastiaan zijn heel lieve en leuke mensen, die alles wat ze doen met veel liefde en met persoonlijke aandacht doen. Afgelopen jaar deed ik ook mee aan hun leeschallenge en omdat ik als eerste alle opdrachten had gelezen, kreeg ik een tegoedbon toegestuurd. Superleuk was dat. Vooral omdat het voor mij een complete verrassing was. Maar nu dus de opdrachten en de boeken van dit jaar.

1. Het eerste boek van jouw favoriete auteur. Ik heb zoveel favoriete auteurs dat ik hiervoor veel titels kon kiezen. Ik ging voor een boek dat me heel aangenaam verrast heeft: When Dimple met Rishi van Sandhya Menon. Dit is een young adult contemporary over twee jonge Indiaas-Amerikaanse mensen die door hun ouders aan elkaar gekoppeld worden. Het boek gaat over je eigen keuzes maken, leven tussen twee culturen en natuurlijk over nieuwe liefde. Ik gaf het vijf sterren.

2. Een boek met draken. Ik koos voor een graphic novel met echt super schattige tekeningen van draakjes. Ik zag het boek regelmatig langskomen op Booktube en bestelde: The Tea dragon society van Katie O'Neill. Het verhaal stelde niet eens zoveel voor, maar de illustraties zijn zo mooi en lief. Daar wil ik naar blijven kijken. Ook dit boek gaf ik vijf sterren.

3. Een boek dat oorspronkelijk in een andere taal is geschreven. Dat is niet moeilijk voor iemand in Nederland. Ik koos voor een boek dat, niet erg origineel, oorspronkelijk Engelstalig was. Ik las Het meisje in het ijs van Robert Bryndza. Het is niet echt een originele thriller, maar ik heb het boek met veel plezier gelezen en gaf het boek vier sterren.

4. Een science fiction boek uit 2018. Dit werd voor mij deel twee van een serie, namelijk Wildcard van Marie Lu. Ik las Warcross het afgelopen jaar en vond dat een heel leuk boek, ondanks het feit dat ik absoluut niets heb met computerspelletjes. Wildcard was zeker ook leuk, al haalde het het niet bij boek 1. Ik gaf het boek vier sterren. Leuk weetje: Mijn zoon van 15, meer de leeftijd waar het boek voor is geschreven, vond deel twee leuker en spannender dan deel één. 

5. Een tof boek dat jij op de verplichte lijst van de middelbare school zou zetten. Hier zou ik verschillende boeken willen aanraden. Maar het boek dat ik las voor de challenge was: Poet X van Elizabeth Acevedo. Een prachtig boek over een Latinx meisje dat haar weg moet vinden tussen de cultuur van haar ouders en de cultuur van haar geboorteland Amerika. De twijfels, onzekerheden en problemen die dit met zich meebrengt worden heel mooi beschreven in poëzie. Het hele boek is geschreven in vrije vers vorm. Ik gaf dit boek 4,5 sterren.

6. Een 2018 bestseller. Hiervoor koos ik Een jaar met jou van Julia Whelan. Dit was een heerlijke feelgood met een onverwacht zware twist. Ik gaf het boek vijf sterren.

7. Een boek dat je van iemand kreeg. Afgelopen jaar was ik voor een ziekenhuisbezoek in Maastricht met mijn lief. Natuurlijk gingen we langs bij Boekhandel Dominicanen. Daar kreeg ik van hem Het kleine meisje van meneer Linh van Philippe Claudel. Ik had dit boek in zoveel Hebban top-25s voorbij zien komen dat ik het graag wilde lezen. Ik vond het inderdaad heel mooi, al had het van mij wat langer mogen zijn. Ik gaf het boek 4,5 sterren.

8. Een boek met een cover in jouw lievelingskleur. Mijn lievelingskleur is groen, en ik koos voor Beartown van Fredrik Backman. Wat kan die man goed personages weergeven! Ik gaf het boek vijf sterren.

9. Een boek aangeraden door een vreemde. Hiervoor ben ik weer gaan kijken op Booktube en ik zag dat Fangirl van Rainbow Rowell zeer geliefd was. Ik heb het boek opgepakt en met veel plezier gelezen over een wat onzeker fanfic schrijvend meisje op de universiteit. Ik gaf het boek vier sterren.

10. Voor Een dystopisch boek koos ik het tweede deel in De roep van de Selkie-serie van Mara Li: De roep van Avalon. Dit is een vertelling die heel los gebaseerd is op de Arthur mythe en vertelt het verhaal van een broer en zus die in een wereld die geteisterd wordt door zure regen en heftige stormen, op zoek zijn naar hun verdwenen moeder.  Ook dit boek gaf ik vier sterren.

11. Een klassieker. Hiervoor koos ik The secret garden van Frances Hodgson Burnett. Een kinderklassieker uit 1911. Ik vond dat het voor volwassenen leest als een zelfhulpboek in verhaalvorm. Het boek leert je om het mooie te zien in kleine dingen, om kracht te vinden in de natuur en om te helen door positief te denken. Ik gaf het boek vier sterren.

12. Een 'Grimdark' boek. Dit stelde me voor een probleem. Wat is Grimdark? Een medelezer vertelde dat dit een verhaal is waarin de hoofdpersonages niet echt goed zijn. Ik koos daarom voor het tweede deel in The folk of the air serie van Holly Black: The Wicked King.  Hierin zijn beide hoofdpersonages zeker geen engeltjes. Ik vond dit tweede deel leuker dan deel 1 en gaf het boek vier sterren.

13. Een komische fantasy. Dit was een lastige. Ik hou niet zo van echt komische boeken. Toch vond ik een boek met humor en dat was Aartsrivaal, deel twee in The Renegades-serie van Marissa Meyer. Dit boek over superhelden heeft een verrassende hoeveelheid superkrachten en leuke karakters. Een boek waar ik op zijn minst om moest glimlachen. Ik gaf het boek 4,5 sterren.

14. Een hervertelling van een sprookje. Ik lees veel hervertellingen. Ik hou van dit soort boeken. Voor deze opdracht koos ik Lifel1k3 van Jay Kristoff. In dit boek herkende ik het verhaal van Anastasia en van Pinocchio. Het vertelt over een wereld die vernietigd is door radioactieve straling. De overlevers hebben verder gewerkt aan kunstmatige intelligentie en er wordt veel gebruik gemaakt van robots. Sommige van deze robots zijn zo levensecht dat het verschil met mensen niet meer waarneembaar is. Dit roept de vraag op: wanneer ben je menselijk? Ik gaf het boek vier sterren.

15. Een verboden boek. Hiervoor las ik Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut. Dit was een bijzondere ervaring. Scifi gecombineerd met historische verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Ik las het boek met plezier, maar denk dat ik het nog een keer moet lezen om er meer uit te halen. Ik gaf het boek 3,5 sterren.

16. Een boek van een auteur waar je nog nooit wat van gelezen hebt. Ik koos voor Mortal Engines van Philip Reeve. Ik wilde graag met mijn zoon naar deze film en wilde eerst het boek gelezen hebben. De film hebben we nog steeds niet gezien, maar het boek was heel leuk. De volgende delen staan al te wachten in mijn kast. Ik gaf het boek vier sterren.

17. Een dichtbundel. Voor deze opdracht startte ik met The princess saves herself in this one van Amanda Lovelace, maar dit boekje kon mij niet bekoren. Ik stapte daaom over op een boek geschreven in vrije vers: 67 seconden van Jason Reynolds. Dit vond ik een mooi boek over een jongen die wraak wil nemen op de moordenaar van zijn broer, maar onderweg met de lift naar beneden allerlei geesten uit het verleden tegenkomt. Ik gaf het boek 3,5 sterren.

18. Een magisch boek zonder magische gaven. Dit was een speurtocht. Uiteindelijk vond ik The seven deaths of Evelyn Hardcastle van Stuart Turton. Dit boek was een enorme 'mind fuck'. Echt geweldig hoe de auteur allerlei verschillende verhaallijnen tot één einde weet te brengen. Vijf sterren voor dit boek.

19. Een boek dat je laat huilen. Ik huil vrij snel bij boeken, maar Girl made of stars van Ashley Herring Blake liet me hard huilen en blijft ook nog steeds bij me. Een heel indringend boek over verkrachting en de consequenties voor alle betrokkenen. Ook vijf sterren voor dit boek.

20. Een zelf uitgegeven boek. Via Het Selfpub-café op Facebook kreeg ik De belofte van Stephan van Erp opgestuurd. Over het algemeen vond ik het een fijn boek om te lezen en wil ik het mensen die houden van een who dunnit met wat diepgang aanraden. Ik gaf het boek drie sterren.

21. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst. Ik lees vrij veel boeken die passen bij deze beschrijving. Voor deze challenge koos ik, weer een tweede deel in een serie, Showstealer van Hayley Barker. Het verhaal was net zo pakkend als deel 1 en nog gruwelijker. Ik gaf het vier sterren.

22. Een graphic novel. Ik koos voor The prince and the dressmaker van Jen Wang. Een heel lief verhaal over een prins die graag in jurken loopt en een naaister die meer wil dan alleen maar jurken in elkaar zetten. Supermooie illustraties. Ook deze graphic novel kreeg van mij vijf sterren. 

23. Een duologie, trilogie of quadrilogie. Met de Hebban Young Adult club lazen we The Iron fey serie van Julie Kagawa. Ik las mee en kon zo een quadrilogie van mijn lijst strepen: De ijzerkoning, De ijzerprinses, De ijzerkoningin en De ijzerprins. Ik gaf de boeken gemiddeld 3,5 sterren. 

24. Een paranormaal (spook)verhaal. Hiervoor las ik De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine van Ransom Riggs. Omdat dit boek door zoveel mensen zo geliefd wordt, waren mijn verwachtingen hoog, ondanks dat ik het boek zelf nooit gepakt zou hebben doordat de flaptekst mij niet zo aansprak. Mijn gevoel was juist. Ik vond het verhaal wel aardig, maar te kinderlijk voor mij en gaf het boek daarom drie sterren.

25. Tot slot een historische roman/ fantasy. Ik koos voor een new adultboek dat zich afspeelt in de prehistorie: Transcendence van Shay Savage.  Een moderne vrouw wordt per ongeluk teruggestuurd in de tijd en komt terecht in de prehistorie. Daar bouwt ze een leven op met een eenzame man die ze tegenkomt. Slecht verhaal, maar wel leuk voor tussendoor. Ik gaf het boek drie sterren.

En daarmee was mijn challenge compleet. Opvallend vind ik achteraf dat ik veel van de gelezen boeken hoog heb gewaardeerd. De opdrachten sloten blijkbaar prima aan bij mijn leessmaak. Een andere keer vertel ik over één van mijn andere challenges en de boeken die ik daarvoor las.

Doen jullie wel eens mee aan challenges? En welke zouden jullie mij aanraden? 



Reacties op: Lees uitdagingen

Meer informatie

Gerelateerd