Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

The best books of the 21th century according to The Guardian

op 23 september 2019 door

Op 21 september kwam The Guardian met een lijst van de 100 beste boeken van de eenentwinitigste eeuw. Hierop staan fictie, non-fictie, poëzie en graphic novels. Omdat ik een lijstjes mens ben ging ik direct kijken welke boeken van de lijst ik al gelezen had.

Kijken jullie mee?

Op 98 staat The girl with the dragon tattoo van Stieg Larson. De serie las ik jaren geleden en ik vond het een heel fijne en spannende serie. 

Op 97 staat Harry Potter and the goblet of fire van J.K. Rowling. Natuurlijk las ik deze serie. Minimaal twee keer zelfs. maar De Vuurbeker is zeker niet mijn favoriet. Ik denk dat ik kies voor De gevangene van Azkaban of voor De Halfbloed prins.

Op 96 staat A little life van Hanya Yanagihara. Dit boek vind ik prachtig. Het heeft dit jaar mijn favoriete boek sinds 25 jaar, De ontdekking van de hemel, van de eerste plek verstoten. Heel lang heeft dat niet geduurd. Inmiddels staat Een klein leven op nummer 2 en is de eerste plek op mijn lijst ingenomen door And every morning the way home gets longer and longer.

Op 82 staat Coraline van Neil Gaiman. Ik las dit verhaal jaren geleden en het heeft toen niet echt veel indruk op me gemaakt. Misschien moet ik het nog eens lezen, aangezien het toch door veel mensen als één van hun favorieten gezien wordt.

Op 78 vinden we The fifth season van NK Jemisin. Dit boek heb ik nog niet zo lang geleden aangeschaft, maar nog niet gelezen. Ik ben benieuwd of ik de wereldbouw ook zo goed en origineel vind als wordt gezegd.

The Silence of the Girls van Pat Barker staat op 67. Ook dit boek staat nog ongelezen in mijn kast. Ik ben dol op Griekse mythologie en op hervertellingen, dus dit boek moet in mijn straatje passen.

Atonement van Ian McEwan, nr 41 zag ik als film. Als het boek, zoals gewoonlijk, beter is dan de film, moet ik het toch maar een oppakken.

Op 29 staat A death in the family (Vader) van Karl Ove Knausgård. Dit boek vond ik prachtig. Ik heb Liefde gekregen van mijn schoolleider en het nog niet opgepakt. Waarom? Ik weet het echt niet.

Normal People van Sally Rooney staat op 25. Ik las dit boek nog niet zo lang geleden en was eigenlijk een beetje teleurgesteld. Ik vond het best een fijn verhaal, maar het heeft me niet omver geblazen. Ik hoop dat Conversations with friends me beter bevalt.

Nummer 19 is The Curious Incident op the Dog in the Night-Time van Mark Haddon. Ik dacht dat dit boek van vóór 2000 was, maar het blijkt uit 2003 te zijn. Geweldig verhaal. Met veel humor geschreven, maar geeft ook een mooi beeld van het leven van een kind met een autisme-spectrum stoornis.

Uit de top 10 heb ik twee boeken gelezen:

Nummer 6: The Amber Spyglass van Philip Pullman. Dit is het laatste deel in de Noorderlicht trilogie. Ik kreeg deze trilogie ooit van mijn toenmalige schoonvader en las de boeken in één adem uit. Knap hoe een schrijver boeken kan schrijven die voor kinderen leuk zijn, maar waar volwassen ook nog heel veel uit kunnen halen.

Tot slot las ik nummer 1: Wolf Hall van Hilary Mantel. Hoewel ik erg van historische fictie houd was dit niet het boek voor mij. De personages konden mij niet bekoren en misschien was dit boek wel iets te veel vol van politieke intriges voor mij.

Uit de hele top 100 las ik 9 boeken. 2 Staan er nog op mijn planken. Een aantal van de overige titels en/of schrijvers spreekt me wel aan, maar of ik deze boeken ooit op zal pakken?  Ik ben benieuwd welke boeken uit de lijst van The Guardian jullie gelezen hebben of graag willen lezen en wat jullie ervan vonden. Welke boeken raden jullie mij aan om te lezen? Welke boeken missen jullie op deze lijst?

foto is van The Guardian



Reacties op: The best books of the 21th century according to The Guardian

Meer informatie

Gerelateerd