Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vijf favoriete boeken van het eerste kwartaal

op 05 april 2019 door

De lente is nu echt begonnen en daarom leek het me wel leuk om een overzicht te geven van de vijf boeken waarvan ik het meest genoten heb in de afgelopen wintermaanden: januari, februari en maart.

Seven deaths of Evelyn Hardcastle van Stuart Turton

‘Vanavond zal er op het bal iemand worden vermoord. Het zal geen moord lijken en de moordenaar zal dus niet worden gepakt. Herstelt u dat onrecht, dan wijs ik u de weg naar buiten.’ Wat begon als een feest, eindigt in een tragedie. Terwijl het vuurwerk de donkere lucht boven het landgoed Blackheath doet opleven, wordt Evelyn Hardcastle, de jonge, mooie dochter van het huis, vermoord. Maar Evelyn zal niet slechts één keer sterven. Totdat Aiden, een van de genodigden op het feest, haar moord zal weten op te lossen, zal de dag zich steeds herhalen, elke avond eindigend met het fatale pistoolschot. De enige manier waarop deze cirkel kan worden doorbroken is door de moordenaar te identificeren. Maar iedere keer als de dag opnieuw begint, wordt Aiden wakker in het lichaam van een andere gast. En iemand is vastbesloten om te voorkomen dat Aiden ooit uit Blackheath zal ontsnappen.

Dit boek zag ik zoveel langskomen op Booktube dat ik overstag ging en het boek kocht. En het boek heeft mijn verwachtingen waargemaakt. Het plot is behoorlijk ingewikkeld en ik moest er echt mijn aandacht bijhouden, maar ik vond het heerlijk dat de schrijver mij steeds opnieuw op het verkeerde been zette. 

Girls of paper and fire van Natasha Ngan

Elk jaar worden acht mooie meisjes verkozen tot Paper Girl, meisjes die als concubine de koning 'mogen' dienen. Dit is een grote eer, maar ook een zeer wrede. Dit jaar wordt er echter een negende meisje toegevoegd. En zij is geen 'paper girl', maar ze is gemaakt van vuur. Haar naam is Lei en ze is lid van de papieren kaste, de laagste kaste in Ikhara. Lei woont in een achteraf dorpje met haar vader. Tien jaar geleden is haar moeder meegenomen door wachters van de koning en dit trauma achtervolgt Lei nog steeds. En nu zijn de wachters terug en ditmaal voor haar. Lei staat bekend om haar gouden ogen en dit heeft de aandacht getrokken van het koninklijk hof. Eenmaal aan het hof wordt Lei, samen met de andere acht, opgeleid om de concubine van de koning te worden. Maar Lei is niet van plan dit zomaar te laten gebeuren en dan wordt ze ook nog eens verliefd.

Dit boek zat in een Fairyloot box en trok erg de aandacht door de kleurige voorkant, met het meisje met de indringende ogen. En het stelde niet teleur. De sfeer in het boek was sprookjesachtig en donker, maar er was ook ruimte voor vriendschap en liefde. Ik kan niet wachten op deel twee.

Girl made of stars van Ashley Herring Blake

Mara en Owen zijn een tweeling en doen bijna alles samen. Maar dan vertelt Mara's vriendin Hannah dat Owen haar heeft verkracht en Mara weet niet meer wat ze ervan moet denken. Is de broer waar ze zo van houdt in staat om zioiets afschuwelijks te doen? Mara wordt verscheurd tussen haar liefde voor haar familie en haar gevoel voor goed en kwaad. Ze voelt zich verloren en kan ook niet terecht bij haar ex-vriendin Charlie. En dat terwijl Charlie ookaltijd  haar beste vriendin is geweest.  

Dit boek brengt op een heel gevoelige manier hele zware thema's aan de orde. Het gaat over seksueel geweld en over het aanwijzen van het slachtoffer als de schuldige, maar ook over liefde, vriendschap en de dunne scheidslijn die af en toe ontstaat tussen goed en kwaad. Ik vond het echt een een heel mooi boek dat al deze onderwerpen met voorzichtigheid en openheid tegemoet treedt. 

Beartown van Fredrik Backman

Björnstad is een Zweeds stadje dat zijn beste tijd heeft gehad. Zoals men daar zegt: je kunt er niet leven, je kunt er hoogstens overleven. Maar aan het meer staat een heel oude ijsbaan, en die is de reden waarom mensen in Björnstad nog geloven in betere tijden: het juniorenteam van de plaatselijke ijshockeyclub kan dit jaar landskampioen worden. De hoop op een betere toekomst voor de stad legt veel druk op de jonge spelers.
De halve finale is uiteindelijk de katalysator voor een gruwelijke daad die de hele stad in beroering brengt. Beschuldigingen vliegen over en weer en geen van de bewoners ontkomt aan de commotie.

Met dit boek heb ik zo vaak in mijn handen gestaan. Ik heb vorig jaar erg genoten van Een man die Ove heet en wilde dus graag nog een boek van Fredrik Backman lezen. Uiteindelijk heb ik het Engelstalige boek als luisterboek geluisterd. Dit boek was duidelijk zwaarder dan het boek over Ove. Waar bij Ove, ondanks de zwaarmoedige ondertoon, veel te lachen viel, was dat bij dit boek niet het geval. Ik heb enorm meegeleefd met de personages uit dit kleine dorpje en wil graag het vervolg lezen. 

The seven husbands of Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid

Evelyn Hugo is een Hollywood actrice op leeftijd en ze is nu eindelijk bereid om haar hele levensverhaal uit de doeken te doen. Ze kiest hiervoor een onbekende journaliste, Monique Grant en hierover zijn velen verbaasd, waaronder Monique zelf. Waarom zij en waarom nu?

Ook dit boek las ik door de hype op Booktube en wederom werd ik niet teleurgesteld. Dit boek leest als een echte biografie. Het leven van Evelyn wordt zo verteld dat je gaat geloven dat ze een echt bestaande actrice is. Ook het verhaal van Monique wordt mooi uitgewerkt en past naadloos in het verhaal. Als er meer van zulke biografieën zouden zijn, zou ik vaker non-fictie lezen.

(stiekem 6) Daughter of smoke and bone van Laini Taylor

Over de hele wereld verschijnen zwart geschroeide handafdrukken op deurposten De tandenvoorraad van de duivel slinkt gevaarlijk hard en in Praag wordt een jonge vrouw meegesleurd in een wrede oorlog. Karou studeert kunstgeschiedenis en vult haar schetsboeken met monsters die al dan niet bestaan. Ze verdwijnt regelmatig voor mysterieuze 'klusjes' en spreekt een heleboel talen, waaronder een aantal niet-menselijke. En haar helderblauwe haar is níét afkomstig uit een flesje. 'Wie ben ik?' dat is de vraag die Karou dag en nacht achtervolgt. En ze staat op het punt erachter te komen. 

Ja, stiekem een nummer 6. Dit boek mocht echt niet in dit rijtje ontbreken. Een geweldig spannend en beeldend verteld verhaal dat me vanaf bladzijde één vastpakte en niet meer losliet. De karakters zijn geweldig uitgewerkt, bijdehand, grappig en menselijk en de bijzondere wereld die Laini Taylor schetst is net zo mooi en bizar als in Strange the dreamer.

Shoutout voor drie Graphic Novels:

The tea dragon society van Katie O'Neill

Heartstopper van Alice Oseman

The prince and the dressmaker van Jen Wang



Reacties op: Vijf favoriete boeken van het eerste kwartaal

Meer informatie

Gerelateerd