Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Meet & Read in het Literatuurcafé

op 29 mei 2022 door

Update 29 mei 2022:

Soms kan de verjaardag van Hebban aanleiding zijn om oude artikelen uit de kast te halen. Er was een wens om een centraal punt te hebben voor de meldingen van eigen leesclubs en andere leesprojecten. We hebben dit al eens geprobeerd in dit Meet & Read café. Omdat er toen te weinig belangstelling was en het up to date houden een ingewikkelde klus, is dit artikel naar de achtergrond geraakt. Zolang we nog geen ander alternatief hebben op Hebban zou dit café toch wel een functie kunnen hebben.

Daarom zal ik vandaag proberen dit Meet & Read artikel weer leven in te blazen. Niet enkel voor literaire leesprojecten maar gewoon voor iedereen die op zoek is naar updates van leesclubs en buddyreads die op Hebban te vinden zijn. Dat betekent wel dat ik de opzet aanpas en de tekst, die onderaan in dit artikel staat, dus gedateerd is. Dat deel pas ik later aan. Eerst maar eens de nieuwe opzet in de hoop dat dit als tussenoplossing hulp biedt in bange help-ik-mis-een-leuke-leesclub dagen.

Hoe pakken we het aan? (totdat ik een beter alternatief bedenk):

  • Als je op de hoogte wilt blijven van verschillende projecten, volg dan het Literatuurcafé en meld iets in de reacties hieronder. Jij krijgt dan namelijk notificaties van nieuwe leesprojecten die hier aangemeld worden.
  • Ga je starten met een leesclub/buddyread/leesproject/boekenpraat of andere manier van samen lezen en er mogen anderen meedoen, meld dan jouw project hier in de reacties.
  • Zet vooral ook de begindatum in je reacties en natuurlijk de link naar de spot of het topic waar de informatie te vinden is.
  • Als de leesclub of jouw buddyread voorbij is, mag je die hier ook, direct onder jouw reactie, weer afmelden. Dan blijft het zo overzichtelijk mogelijk. 
  • Je hoeft niet te vragen of je jouw project hier mag delen. Dat mag voor alle leesclubjes hier op Hebban.

Tip als je wilt meelezen met een van de projecten: meldt dit direct met de grijze reageerknop onder de reactie met het aanbod van het betreffende project. Zo weet de 'aanbieder' wie er mee zou willen lezen. Als er al een link staat kun je ook de link volgen en je daar aanmelden.

Het team van het Literatuurcafé kan informatie weghalen indien iemand zich niet aan de regels houdt.

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

Let op: Alle informatie over leesclubs, die hieronder beschreven staat, is oud. Er staan nog leuke links om eens een afwijkende leesclub te bekijken of blogspots te vinden waar geregeld meelees-projecten geplaatst worden. Ook deze links en blogspots zijn relatief oud en daarom niet meer allemaal te bekijken.

Update 02-12-2019: start van nieuwe meeleesboeken. Kijk hier onder en vul ons gerust aan.

Update 11-11-2019: weer nieuwe meeleesprojecten. Kijk snel bij Winterbloei van Jan Wolkers en De Kat en de generaal van Nino Haratischwilli. Linkjes vind je hieronder in de tekst.

Update 31 oktober 2019: twee nieuw meeleescafé's. Kijk snel bij de link naar het Vlaams café! En het meeleescafe van Visser.

Update 30 oktober: er zijn nieuwe meeleesprojecten toegevoegd. Kijk maar eens beneden bij de link van Merel en van Joella!!

**Eerste plaatsing van dit artikel was op 7 oktober 2019**

Lezen doen we graag samen 

Is er iets leuker dan lezen? Jawel, samen lezen natuurlijk. 
Hebban is het ideale platform om samen te lezen door de Heerlijke Hebban leesclubs. Daarnaast timmert het Klassieker-Genootschap ook al jaren aan de weg. Als je een klassieker wil lezen is dat de plaats waar je moet zijn. In de afgelopen jaren zijn de buddyreads enorm populair geworden bij de genreclubs. Zo populair dat lezers meer en meer hun eigen blogspot opzoeken om samen met een of meer leesmaatjes een boek te souperen om daarna een mooi verslag hiervan op Hebban te zetten. Voor grotere groepen is een leesclub met eigen exemplaren mogelijk. Zeker weten doen we het niet maar de eerste leesmaatjes, buiten de lees- en genreclubs, werden volgens mij door Greet gezocht. De laatste jaren volgen steeds meer mensen haar voorbeeld en verschijnen verschillende literaire projecten, ieder met een eigen insteek en aanbod, op Hebban.

Op dit moment wordt er zoveel samen gelezen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Vandaar dat we op 7 oktober 2019 ons Meet & Read café openden. Hier proberen we diverse samenlees-projecten te bespreken en linken naar de verschillende (blog)spots te plaatsen, zodat je snel kunt vinden met wie je ook alweer dat ene boek leest en wanneer je het ook alweer uit moet hebben.

 
Zoek jij leesmaatjes?

*Oude tekst is weggehaald*
Sinds 29 mei 2022 hebben we de aanpak van dit Meet & Read café aangepast. Ben jij op zoek naar een leesmaatje of meerdere maatjes dan kun je die door middel van een reactie onder dit artikel zoeken.

Het kan handig zijn om eerst via een topic of je eigen boekenblog meelezers te zoeken en dat daarna pas hier te melden. Andersom mag je ook hier reclame maken voor je topic of blogspot over een mooie Klassieker, roman, non-fictie of een fantastisch jeugdboek.

 

Boeken die we nu al samen lazen

Hieronder vind je de bij ons bekende spots voor samenleesprojecten. Van klassiekers tot hedendaagse romans.

b986116c177729fd1c7e4396104ae425.png

* Klassieker-Genootschap

Ben je dol op klassiekers? Dan is het Klassieker-Genootschap een perfecte plek op Hebban om te vertoeven. Bekijk de agenda maar eens om na te gaan of er een mooie klassieker is die nog ongelezen op je plank staat.

* Meelezen met Hebban-lezers

Hieronder melden we enkele blogspots waar geregeld nieuwe buddy's gezocht worden voor het lezen van prachtige boeken die anders mogelijk in de kast blijven staan. Neem gerust een kijkje bij onderstaande boekenblogs voor een groot aanbod aan boeken die je samen kunt lezen. De linkjes die hier genoemd worden zijn oud. Bekijk de laatste artikelen van de genoemde blogs om op de hoogte te blijven.

Gezien de vele blogs en snel wisselende projecten houden we hier niet meer bij welke boeken nu gelezen worden. In de reacties onder dit artikel vind je meer informatie over lopende leesprojecten.

 

Opsomming van enkele oude projecten uit voorgaande jaren:

1. Blog Hetty: Ketting van mooie woorden Kijk hier en hier

2. Blog Nathalie: Villa Nathalie kijk hier en hier 

3. Blog Gigi: Elegieën ook hier enkele samenleesprojecten 

4. Blog Merel: Boekenmonster met een monster-samenleesproject ontstaan uit de leesclub van Firmin

5. Blog van Joella: Wereld van een book-a-holic met een samenlezen-buddy oproep met een diversiteit aan boeken. Zij heeft non-fictie en poëzie op haar lijst staan.

 

 

6ebea9c0750f565364866aa4e131b4e6.png

* Leesclubs

Lees je liever met een grotere groep met een set leesclubvragen? Hebban heeft de alom bekende leesclubs met te winnen exemplaren maar je mag gerust meedoen met je eigen exemplaar.

Voor de zekerheid wijzen we ook even op de mogelijkheid voor de leesclubs met eigen exemplaren. Open je eigen leesclub is een speciaal door Hebban crew aangemaakte plek om samen met anderen te lezen. Wil jij zien hoe zo’n leesclub met eigen exemplaren eraan toegaat? Kijk onderaan dit artikel bij de leesclubs die al voorbij kwamen. Daar staan linkjes bij naar de leesclub van Firmin en De onsterfelijken. Als er een nieuwe leesclub van start gaat plaatsen we hier een link!

 

Oude projecten uit 2019 en 2020

* Oude Meeleescafés Leuk om nog even terug te kijken als je het boek las

1. Het Puttertje van Donna Tartt.

https://www.hebban.nl/spot/boek-en-film-cafe/nieuws/het-puttertje

2. In het Scifi & Fantasycafé startte jaren geleden een nieuw project: lees mee met het Klassieker Meeleesboek
Kijk voor de bijzonderheden bij het genrecafe. Een voorbeeld van een oude leesclub:

https://www.hebban.nl/spot/499/nieuws/klassieker-meeleesclub-novemberde-hobbit


3. Firmin van Sam Savage.

https://www.hebban.nl/spot/open-je-eigen-leesclub/nieuws/leesclubcafe-firmin-een-rat-om-van-te-houden

4. De onsterfelijken van Chloe Benjamin.

https://www.hebban.nl/spot/open-je-eigen-leesclub/nieuws/leesclubcafe-de-onsterfelijken

5. Visser van Rob van Essen 

kijk hier

Heb jij ook samenlees-plannen? Vertel het ons en zoek hier boeken of maatjes.



Reacties op: Meet & Read in het Literatuurcafé

Meer informatie

Gerelateerd

Lijsten