Advertentie

De romans uit de najaarsbrochures

op 08 juli 2019 door

Soms is het best moeilijk om uit het grote romanaanbod de Scandinavische romanschrijvers te filteren die zich voor het komende seizoen aanbieden. De grote namen vallen me ondertussen wel op, maar onbekende namen die hier de markt opkomen, zijn er soms maar toevallig uit te halen, want niet alle namen en covers zijn typisch herkenbaar als Scandinavisch, wat maar goed is ook natuurlijk. Dat plaatje is een pak diverser geworden de laatste jaren. En in Zweden uit zich de generatie migranten die er zijn opgegroeid en de grotere opvang van vluchtelingen uit de rest van de wereld zich nu ook in de literatuur. Diegenen die al naar het Nederlands werden vertaald, zijn o.a. Johannes Anyuru en Jonas Hassen-Khemiri die er geboren zijn. De Syrische dichter Ghayat Almadhoun die ook meer en meer in Nederland en België optreedt, woont sinds 2008 in Stockholm en de Irakees Hassan Blasim is in Finland ingeburgerd. (beiden bij uitgeverij Jurgen Maas) Overigens schrijven Vlaamse en Nederlandse auteurs ook al eens graag een verhaal tegenover de achtergrond van de Scandinavische bossen, bergen en meren. Getuige daarvan bv. Dimitri Verhulst met De pruimenpluk, nu ook Herman Koch met Finse dagen en Carine Boman blijkt een Duitse feelgood-schrijfster te zijn. Je kan Greet vragen wat zij van deze schrijfster vond waar ze al eens een boek van las.

Zijn er namen van nieuwe en oudere Scandinaven die me nog niet opgevallen zijn? Laat me dan iets weten! Ik heb met een loep zoveel mogelijk boeken zitten uitzoeken deze keer maar misschien heb ik er wel hier en daar een gemist? En wat vinden jullie van onderstaand lijstje, staat er iets op naar jouw smaak? Er is wel voor ieder wat wils volgens mij! 

Nathalie

Augustus

Dit is er eentje waar ik vorige keer overheen keek, dit heeft waarschijnlijk met de cover te maken, waardoor ik dit zelf inderdaad eerder zou laten liggen. :-) Dit blijkt er wel eentje van een Duitse schrijfster te zijn!

De vrouwen van de Leeuwenhof - Agneta’s erfenisCorina Bomann (DU): Opnieuw het begin van een familietrilogie over drie sterke vrouwen. Ik weet dat er hier liefhebbers van zijn!  Het prachtige Zweedse landgoed de Leeuwenhof is het decor van de levens van drie heel verschillende vrouwen, die alle drie op hun eigen manier hun weg door het leven proberen te vinden op zoek naar een gelukkige toekomst. Het verhaal start in het jaar 1913 bij Agneta.

September

Het lied van de houtzagerijVibeke Olsson (ZW): Dit boek kondigden we al in de vorige blog aan. Toen schreef ik dit: Een vervolg op de vorige roman van deze schrijfster De dochter van de houtzager, wat zich ook weer tot een (Zweeds) arbeidersfamilieverhaal blijkt te ontwikkelen in de tweede helft van de 19de eeuw. Een aanrader volgens en iets voor de lezers van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Irma Joubert (Het meisje uit de trein). Diegenen die er naar uitkijken, komen begin september eindelijk aan hun trekken!

De andere naam – Jon Fosse (NO): De hoofdpersoon en verteller, Asle, is een schilder, een weduwnaar, woonachtig in het huis in Dylgja, waar hij samenwoonde met zijn vrouw Ales. Hij en de verteller zijn dubbelgangers - twee versies van dezelfde persoon, twee versies van hetzelfde leven. De ontmoeting tussen de twee is een brandpunt van dit fictieve universum. Het leven van de hoofdpersoon wordt verteld in flashbacks, net als het grootste deel van het leven van zijn naamgenoot. Maar het past allemaal in elkaar, omdat de twee er eigenlijk één zijn. De belangrijkste gebeurtenissen van de roman vinden plaats binnen een paar dagen in december, rond Kerstmis, en omvatten diepgaande vragen over onze menselijke omstandigheden, over ons leven, onze relaties en onze overtuigingen.

Oktober

De stormJens Christian Grøndahl (DK): Een schitterend verhaal over de kwetsbaarheid van het leven en de liefde. De Deense pers is weer lyrisch over deze roman van de auteur van Portret van een man en Vaak ben ik gelukkig.

Kijk ons nu eensGeir Gulliksen (NO): De passie kan toeslaan wanneer men dat het minst verwacht. De 50-jarige Hans is sinds zijn 36ste getrouwd met Ingunn. Bij het begin van het verhaal ziet Hans zichzelf en zijn vrouw terug op een video-opname van een bruiloft waarop hij ook de veel jongere Harriet ontmoet. Dit wordt de trigger voor hem om uit te zoeken waarop zijn relatie met Ingunn gestoeld is. En is wat hij voelt voor Harriet liefde of simpele begeerte? Hij wilt uitvinden hoe hij zijn eigen gevoelens kan onderzoeken zonder die van Ingunn te schaden. Deze samenvatting komt van een Zweedse site, want is nog niet ter beschikking op de Nederlandstalige websites.

De kaart van CanadaDorthe Nors (DK): De wereldwijd doorgebroken Deense schrijfster komt met een nieuw boek in het Nederlands. Dit is een bundel van veertien kortverhalen die op uiteenlopende wijze varianten van menselijk verlangen blootleggen.

Een heel gewoon gezinMattias Edvardsson (SE): Ze zijn een heel gewoon gezin: Adam, predikant en getrouwd met advocate Ulrika, en hun 19-jarige dochter Stella. Ze leiden een gerieflijk leven in een villawijk. Tot Stella wordt gearresteerd op beschuldiging van moord. 
Een fascinerend moreel dilemma ontvouwt zich, want Adam gelooft in zijn dochters onschuld. Ulrika denkt echter dat ze iets verbergt. En Stella? Wat is haar kant van het verhaal? Hoe goed kennen deze ouders hun kind, en hoe goed kennen ze elkaar? Hoe ver gaan ze om haar te beschermen?

November

TestamentNina Wähä (ZW): De schrijfster is geboren in Zweden maar is van Finse afkomst. De onvoorspelbare Pentti Toimi heerst over zijn gezin met strakke hand. Van de twaalf kinderen die hij kreeg met zijn vrouw Siri durfden alleen Annie, Lauri, Tarmo en Voitto uit huis te gaan – naar Stockholm, Helsinki en Cyprus (alhoewel niemand in Voitto’s geval het zeker weet). De anderen wonen nog steeds in de Finse Tornevallei waar ze opgroeiden. “Testament is een buitengewoon familiedrama: levendig, onstuimig, amusant, dreigend. Het is een polyfonisch magnum opus van een unieke literaire stem.” “Een magistrale Zweedse familieroman, geprezen door critici en omarmd door het grote publiek.” Testament is Wähä’s derde boek waar ze internationaal mee doorbrak. Het is verkocht aan 9 landen. 

December

Het bolwerk – De ondergang van de Zweedse NobelprijsacademieMatilda Gustavsson (ZW): Non-fictie maar de titel zegt al alles, en ik kan me voorstellen dat dit boek menig literatuurliefhebber geen plezier zal doen. Maar als Zweden iets verbrodden, brengen andere Zweden het naar buiten. Misschien leest dit boek dat niet toevallig uitkomt in de maand van de nieuwe Nobelprijs-uitreikingen wel als een spannende thriller? Gustavsson is de klokkenluidster van het schandaal waardoor de Zweedse academie vorig jaar ten val kwam. De uitgeverij belooft dat ‘door een koor van getuigenissen samen te voegen met nooit eerder onthulde details, Gustavsson een waargebeurd verhaal presenteert dat absurder is dan menig roman.’

Januari

Finse dagenHerman Koch (NL): Neen, dit is geen boek van een naamgenoot uit het Noorden inderdaad. De Nederlandse auteur Koch woonde een korte periode in Finland toen hij jong was, en zijn moeder verloor en weg wilde zijn van zijn vader en diens nieuwe vriendin. Veertig jaar later heeft hij Finland terug bezocht, en vindt hij daar een dichtbundel die expliciet verwijst naar zijn eerdere verblijf. Niet langer kan hij deze periode afdoen met een grap. Hij neemt zijn eigen geschiedenis onder de loep, onderzoekt hoe herinneringen werken en hoe hij dit verhaal kan vertellen zonder de werkelijkheid te besmeuren.

Februari

De kinderplaneet - Riikka Pulkkinen (FI): Een ogenschijnlijk aimabel gesprek op de bank op een zaterdagmiddag, terwijl in de kamer ernaast een kind slaapt, heeft de kracht om een gezin uiteen te scheuren. Omdat de kerstdagen zich aandienen houden Frederika en Henrik hun scheiding nog even voor zich. In januari worden ze geconfronteerd met pijnlijke taken: ze moeten elk object in het huis classificeren als ‘van jou’ of ‘van mij’. 

c5810dfbc51e62b3cdadf1fe14852ebe.jpg

cac3c4d093d8895d1e43b06d0c66e10c.jpgReacties op: De romans uit de najaarsbrochures

Meer informatie

Gerelateerd