Henning Juul - Thomas Enger

op 09 september 2017 door

In januari van dit jaar stelden we jullie de eerste thrillerserie uit het hoge Noorden voor, ondertussen zijn we alweer bij nummer negen aanbeland. Wie graag nog eens de andere series bekijkt, vindt in onze inhoudsopgave alle links.

De auteur

(bron: hebban.nl) Thomas Enger (Oslo, 1973) is de zoon van een leraar Engels en Frans en van een fysiotherapeute. Van zijn vader leerde hij de liefde voor de taal, van zijn moeder de plicht om goed te zorgen voor zijn lichaam. Hij studeerde lichamelijke opvoeding, werkte een jaar als turnleraar, maar ging toch weer studeren: eerst journalistiek, daarna geschiedenis. Hij werkte daarna negen jaar voor de internetkrant Nettavisen. Maar al die tijd wilde Enger eigenlijk maar één ding, en dat was thrillers schrijven. Gedurende vijftien jaar ondernam hij een aantal vruchteloze pogingen, tot in 2010 Skinndød (vertaald Schijndood) verscheen en Enger meteen bij de toppers van de Scandinavische thrillerschrijvers werd gerekend.

Naast de serie met Henning Juul schreef Enger twee YA (Den onde arven, 2014 en Killerinstinkt, 2017).

Website: http://www.thomasenger.net

De serie - Hoofdpersonage Henning Juul

Nederland en Vlaanderen maakten in 2012 kennis met het werk van Thomas Enger. Vijf jaar na elkaar verscheen een nieuw boek, ondertussen is de serie afgesloten.

  1. Schijndood
  2. Fantoompijn
  3. Bloedmist
  4. Familiewapen
  5. Doodsteek

Wie kent hem niet? Henning Juul, journalist van beroep, en diep ongelukkig sinds zijn zoontje Jonas omkwam in een brand en hij zelf zijn grote liefde Nora verloor. De zoektocht naar de brandstichter loopt als een rode draad door de serie. Daarnaast kent elk boek een eigen zaak die Henning probeert op te lossen. Een belangrijke rol is steeds weggelegd voor Hennings ex Nora en Iver, haar nieuwe partner. De eerste vier boeken eindigen met een geweldige cliffhanger, waardoor fans van de serie elke keer opnieuw een jaar vol ongeduld op een vervolg moesten wachten. In het laatste boek moet er voor het eerst geen zaak opgelost worden door Henning en zijn collega’s, maar staat alles in het teken van die ene vraag : Wat is er indertijd gebeurd, wie is verantwoordelijk voor het drama ? 

In 2015 werd bevestigd dat de serie verfilmd zou worden, ergens in 2017 zou de eerste aflevering uitgezonden worden. Een snelle speurtocht leert dat ‘Skinndød’ pas in 2019 op het scherm zou komen.

De bloggers van Literatuur uit het hoge Noorden over de serie

En toen bleef het stil… Sigried leest geen thrillers, Nathalie en Jan kennen de auteur enkel van naam. Zelf heb ik wel de hele reeks gelezen, ik kon van bij het begin aanhaken. Ik lees pas sinds een jaar of tien boeken uit het hoge Noorden en het is me tot nog toe niet gelukt om ook oudere series volledig te lezen (Mankell, Nesbø, Läckberg, Indriðason, Sjöwall & Wahlöö,…) Ik vind de boeken met Henning Juul heel goed, enkel nummer vier vond ik wat minder. Met het laatste deel heeft Enger de puntjes weer op de i gezet, Doodsteek is een mooi einde van een erg goede reeks. 

Kennen jullie Henning Juul? Wist dit artikel jullie te overtuigen om een eerste Thomas Enger in huis te halen? Laat het ons weten!

Veel leesplezier,
GreetReacties op: Henning Juul - Thomas Enger

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Thomas Enger

Thomas Enger

Thomas Enger (Oslo, 1973) is de zoon van een leraar Engels en Frans, en van een fysiotherapeute. Van zijn vader leerde hij de liefde voor de taal, van zijn moeder de plicht om goed te zorgen voor zijn...