Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nieuwe scandithrillers ontleed #17

op 16 oktober 2021 door

Na alle Zweedse reisbestemmingen van de voorbije maanden nemen we even een kijkje bij de buren. Elina Backman neemt ons mee naar Finland, naar de settings van haar debuut. Voor het tweede boek keren we terug naar Zweden, we reizen naar Lapland waar Stina Jackson ons opwacht. Onze eindbestemming blijft Zweden, waar het nieuwe schrijversduo Camilla Läckberg en Henrik Fexeus ons begroet. De touringcar staat klaar. Stap je in?

Als de koning sterft – Elina Backman

Als de koning sterft (releasedatum: 2 september 2021, Nederlandse vertaling: Sophie Kuiper, 460 pagina’s) is het debuut van Elina Backman (1984). Dit boek is het begin van een nieuwe serie met als hoofdpersonages Saana Havas en Jan Leino. Backman is creatief directeur van een groot mediabedrijf en woont in Helsinki.

Waarover gaat het boek?
De ontslagen Saana Havas besluit de zomer door te brengen bij haar tante in Hartola, die haar vertelt over een onopgeloste moordzaak van dertig jaar geleden. Saana stort zich op de zaak met het idee er een boek over te gaan schrijven. Tegelijkertijd vindt er in Helsinki een brute moord plaats op een zakenman. Het is aan Jan Leino en zijn team om de moordenaar te vinden én te stoppen.

Greet ****: Als de koning sterft is een klassieke thriller, maar dan wel een die bijzonder goed in elkaar zit en de lezer een hoge mate van leesplezier bezorgt. De verhaallijn in het heden wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, vooral dat van de hoofdpersonages Saana en Jan. Ter afwisseling zijn er een paar flashbacks naar 1989, het jaar van de oude moordzaak. Backman heeft twee heerlijke hoofdpersonages neergezet, en ook de andere figuren komen goed uit de verf. Wat bijzonder opvalt, is het gemak waarmee dit boek zich laat lezen. Ondanks zijn lijvige omvang is het in geen tijd uitgelezen. De schrijfstijl is zeer ongedwongen, eenvoudig maar niet te simpel. Ook heeft de auteur de nodige spanning in het boek gestopt. De ingrediënten van het verhaal zijn niet nieuw, evenmin als de opbouw, maar toch voelt alles bijzonder goed aan. (recensie

Gea ****: Een mooi debuut van Elina Backman waarin diverse verhaallijnen samenkomen. Het verhaal van Saana vloeit samen met het verhaal dat dertig jaar eerder speelde. En tijdens de zoektocht van Jan kijkt de lezer zo nu en dan mee over de schouder van de moordenaar. Het is geen puntje-van-de-stoelthriller, maar wel een boek waar voortdurend, soms een onderhuidse, spanning in zit. Bovendien leer je zowel Saana als Jan goed kennen.

a3e778c229746d38500b6c093e07d422.png

De laatste sneeuw – Stina Jackson

Twee jaar geleden debuteerde Stina Jackson (1983) met Zilverweg. Onlangs verscheen haar tweede thriller De laatste sneeuw (releasedatum: 28 september 2021, Nederlandse vertaling: Marika Otte, 361 pagina’s), die zich afspeelt in Zweeds Lapland. Jackson woont nu in Denver, Colorado. 

Waarover gaat het boek?
Liv Björnlund woont samen met haar 17-jarige zoon Simon en haar bejaarde vader Vidar in Ödesmark, een afgelegen dorp in Lapland. Haar leven wordt geregeerd door haar vrekkige vader, die een klein fortuin bij elkaar heeft vergaard door twijfelachtige zaakjes. Dat laatste heeft Vidar de nodige vijanden opgeleverd.

Gea ****: De laatste sneeuw is een thriller die jeukend en beklemmend onder je huid kruipt. Dat onderhuidse gevoel blijft continu aanwezig, waardoor het boek moeilijk weg te leggen is. Het verhaal begint in de lente van 1998 en wordt verteld vanuit het perspectief van een jong meisje. De verhaallijn in het heden kent verschillende perspectieven, waarbij de personages helemaal tot leven komen. De eenzaamheid, het verstikkende milieu en de genetische brij die ze met zich meedragen, druipt van ze af. Voor Liv is er dan ook geen weg uit het door godverlaten buurtschap, waarvan de grenzen bewaakt worden door de allesziende ogen van haar vader en waarin het leven lijkt te bevriezen. Stina Jackson heeft op kundige wijze een beklemmende sfeer gecreëerd, waarbij de boog voortdurend gespannen blijft tot en met de ontknoping.

a3e778c229746d38500b6c093e07d422.png

Box - Camilla Läckberg en Henrik Fexeus

De Zweedse Camilla Läckberg (1974) debuteerde in 2002 met IJsprinses, het eerste deel van de alom bekende Fjällbacka-serie met Erica Falck en Patrik Hedström. Naast deze serie heeft Läckberg meer thrillers, kinderboeken en kookboeken op haar naam staan. Henrik Fexeus (1971) is in Zweden bekend als mentalist, auteur en tv-presentator. Hij debuteerde in 2017 met de young adultroman The Lost, het eerste deel van een trilogie. Box (releasedatum: 7 oktober 2021, Nederlandse vertaling: Elina van der Heijden en Sophie Kuiper, 637 pagina’s) is het samenwerkingsdebuut van Läckberg en Fexeus. Het is het eerste deel van een serie met de personages Mina Dabiri en Vincent Walder

Waarover gaat het boek?
Een speciaal team binnen de Stockholmse politie houdt zich bezig met de mysterieuze dood van een vrouw. Zij wordt gevonden in een kist die doorboord is met zwaarden. Is het een mislukte goocheltruc of is het moord? Teamlid Mina Dabiri roept de hulp in van Vincent Walder, mentalist en expert in lichaamstaal en illusionisme. Walders hulp brengt het team op een link naar een eerdere moord. De jacht op een seriemoordenaar begint, soms tegengewerkt door de geheimen die zowel Mina als Vincent met zich meedragen.

Kitty *****: Box is een thriller waar ik erg lang naar heb uitgekeken. Op de dag van verschijning direct naar de boekwinkel gestapt en deze klepper gescoord. En man o man, wat heb ik genoten. Van het begin tot het einde hadden het verhaal en de personages me in de ban. Wegleggen was geen optie, ik bleef maar doorlezen. Geen enkel moment zakte het verhaal in, bleven de personages boeiend en genoot ik van de vlotte schrijfstijl. Voor mij een thriller waarin alles gewoon klopt! Mina en Vincent zijn twee sterke personages met ieder hun eigenaardigheden waardoor ik niet anders kan dan van ze houden. Ik kijk nu al reikhalzend uit naar het volgende deel. Box is een aanrader die zonder enige twijfel van mij de volle vijf sterren krijgt.

Gea ****: Box is een zeer vernuftig geschreven boek. De karakters komen helemaal tot leven; dat geldt niet alleen voor Mina en Vincent, maar voor alle personages in het boek. De schrijvers hebben daarmee een geweldige fundering gelegd voor de volgende delen. Door deze aanpak krijgt de spanning een klein beetje te weinig aandacht. Gelukkig kon dat mijn leesplezier niet bederven, want daarvoor komen Mina en Vincent met hun (eigen)aardigheden veel te dichtbij. Ik kijk reikhalzend uit naar het volgende deel. 

Hebben jullie al een van deze boeken gelezen? Welke titel staat het hoogst op de verlanglijst? 



Reacties op: Nieuwe scandithrillers ontleed #17

Meer informatie

Gerelateerd