Verwachte thrillers okt-nov-dec 2016

op 09 oktober 2016 door

Kijken jullie ook altijd zo uit naar een nieuwe titel in een favoriete serie ? Of laten jullie je liever verrassen door nieuwe namen ? En rennen jullie meteen naar de winkel of wachten jullie geduldig tot het boek in de bib ligt of jullie jarig zijn ? Keuzes maken, het is niet altijd gemakkelijk. Hier is alvast een overzicht van wat er de komende maanden in de winkel komt te liggen.

(SE) Joakim Zander, De redding, 06/10
(SE) Håkan Nesser, De levenden en de doden in Winsford, 11/10
(NO) Thomas Enger, Schijndood & Fantoompijn, 11/10
(FIN) Simo Hiltunen, In wolfskleren, 13/10
(NO) Jørn Lier Horst, Rode sneeuw, 18/10
(SE) Camilla Grebe, De minnares, 31/10
(NO) Thomas Enger, Doodsteek, 08/11
(NO) Gard Sveen, De hitte van de hel, 15/11
(DK) A.J. Kazinski, De herboren moordenaar, 22/11

6f87c36e4483df186989b6ba41c85fa9.jpg

Oktober : Zander, Nesser, Hiltunen, Lier Horst, Grebe

De release werd een maandje uitgesteld, maar ondertussen ligt ‘De redding’ van Joakim Zander dan toch in de winkel. En ja hoor, de opvolger van het fantastische ‘De zwemmer’ mag er echt wel wezen. Ook dit keer draait één en ander rond Klara Walldéen. Klik hier voor mijn recensie, gebaseerd op de originele versie ‘Orten’.

Net na het weekend komt de nieuwe Håkan Nesser eraan. Na twee populaire series (Van Veeteren en Barbarotti) en een aantal romans, wordt nu ‘De levenden en de doden in Winsford’ op ons losgelaten. Nathalie las het boek een aantal maanden geleden al en kan het iedereen aanraden. Wisten jullie trouwens dat Nesser eregast is op het thrillerfestival in Zoetermeer eind van de maand ? Vanzelfsprekend brengen wij daarover later verslag uit.

Bij de Thomas Enger die volgende week verschijnt, gaat het niet om nieuw werk. Het is een verzamelband met de eerste twee delen uit de serie rond Henning Juul. Een nieuw en laatste deel in de serie verschijnt wel in november (zie verderop in dit artikel).

Wat er volgende week ook aankomt, is een Finse thriller. Jawel, spanning uit Finland, toch wel vrij uitzonderlijk. ‘In wolfskleren’ van Simo Hiltunen gaat over een journalist die een golf van gezinsmoorden onderzoekt. Ik ga later vandaag de voorpublicatie van het boek lezen en dan beslissen of ik het boek ik huis haal.

Bijzonder is toch wel ‘Rode sneeuw’ van de Noor Jørn Lier Horst. Het is het zevende deel in de serie rond William Wisting. Een kleine tien jaar geleden werden het tweede en derde deel al eens naar het Nederlands vertaald, maar daarna werd het in ons taalgebied stil rond deze auteur. Tot nu dus, in verschillende landen wordt Lier Horst met het zevende boek in de reeks opnieuw gelanceerd. Vooraan in het boek zou een introductie opgenomen worden met informatie over de geschiedenis van de hoofdpersonages, zodat niemand het gevoel heeft iets te missen. Ik lees op dit moment de originele versie ‘Vinterstengt’ en vind het een fijn boek, de recensie komt er binnenkort aan.

Op de valreep zou in oktober ook nog ‘De minnares’ van Camilla Grebe uitkomen. We kennen Camilla nog van de reeks rond Siri Bergman die ze schreef samen met Åsa Treff. Het nieuwe boek schreef ze alleen en werd in Zweden enthousiast onthaald, uitkijken dus naar wat de Vlaamse en Nederlandse lezers ervan vinden. Het boek ligt op mijn stapel, ik probeer het de komende weken te lezen en verslag uit te brengen.

November : Enger, Sveen, Kazinski

In totaal staan er voor november drie releases op het programma, twee uit Noorwegen en één uit Denemarken, uitzonderlijk eens geen nieuw werk uit Zweden. De verzamelband met de twee eerste titels van Thomas Enger noemde ik hierboven al, maar het echt goede nieuws is natuurlijk dat er in november ook een nieuw boek aankomt. ‘Doodsteek’ is het vijfde en laatste deel in de serie rond Henning Juul. Eindelijk krijgen we antwoord op de vraag die als een rode draad door de serie loopt.

Daarna is het de beurt aan het nieuwe boek van Gard Sveen die internationaal doorbrak met ‘De doden hebben geen verhaal’. Ik ben ervan overtuigd dat vele lezers zijn nieuwste boek ‘De hitte van de hel’ meteen na verschijnen zullen lezen.  

Even later komt ook het derde deel in de serie over Niels Bengtson eraan, personage van het Deense schrijversduo A.J. Kazinski. Titel van het boek is ‘De herboren moordenaar’. Het eerste deel van de reeks ‘De laatste goede man’ is niet zo bekend, maar het tweede boek ‘De slaap en de dood’ wist de aandacht te trekken, ik vond het persoonlijk dan ook een bijzonder goed boek. In Denemarken is ondertussen ook een vierde deel in de serie verschenen.

December

Voor december staan (voorlopig?) geen thrillers uit het hoge Noorden gepland. Zou dit veranderen, wordt deze blog aangevuld.

Waar kijken de bloggers van ‘Literatuur uit het hoge Noorden’ zelf naar uit ?

Jan : Håkan Nesser
Nathalie : Gard Sveen
Greet : A.J. Kazinski
Sigried : leest geen thrillers

Nederlanders op pad in het hoge Noorden

Speciale vermelding voor het nieuwe boek van Frank van Zwol. Zijn laatste boek ‘Niemandsland’, dat zich op Spitsbergen afspeelde, was een schot in de ros. Eerder werk van zijn hand bracht de lezers al naar Groenland en Canada. Heel wat fans kijken daarom vol verwachting uit naar ‘Schokgolf’, de nieuwe thriller die ons naar IJsland zal brengen. Het boek zou op 15/11 verschijnen.

Laten jullie ons weten welk boeken (of welke boeken) hoog op jullie verlanglijstje komen te staan ? Dat vinden wij heel erg leuk !

Tot heel binnenkort, misschien al later vandaag, dan ben ik er weer met nieuws over de verwachte romanreleases.

Veel leesplezier iedereen,

GreetReacties op: Verwachte thrillers okt-nov-dec 2016

Meer informatie

Gerelateerd