Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Helma luisterde ... Met een beetje geluk van Tamara Haagmans

op 09 oktober 2021 door

Ik kan altijd erg genieten van de schrijfstijl van Tamara Haagmans. Haar personages zijn altijd een beetje onhandig en als je auteur een beetje volgt via de social media weet je dat ze put uit eigen ervaringen. Toen ik zag dat haar nieuwste boek Met een beetje geluk op KoboPlus stond met als voorlezer Jantine van den Bosch stond hij met een druk op de knop in mijn luisterlijst. Dat beloofde weer een aantal uur feelgood luisterplezier.

- door Helma -

2b46be56a02ffb4074008636553dd9a6.jpg

Over Met een beetje geluk

Wanneer haar tante overlijdt, erft Nicole een klein pretpark. Hoewel het in een verschrikkelijke staat verkeert en haar tante hoge schulden had, is Nicole vastbesloten om het park nieuw leven in te blazen. Maar Marc, de manager van het pretpark, probeert Nicole te overtuigen het park aan hem te verkopen. En elke keer als hij in de buurt is, lijkt er van alles mis te gaan: de wallaby’s ontsnappen, een bestelling voor de brasserie gaat fout, en Nicole krijgt een flinke boete. Gelukkig komt daar hulp van Nicoles vriendin Daniëlla, die met een fantastisch idee komt om het park te redden. Voor Tamara Haagmans is schrijven net als ademen: ze doet het al haar hele leven. Haar onverbeterlijke romantische inslag zie je altijd terug in haar verhalen. Met haar debuut. De mooiste dag van je leven veroverde ze de harten van menig feelgoodlezer.

Audio-informatie

Auteur: Tamara Haagmans
Voorlezer: Jantine van den Bosch
Luistertijd: 8 uur en 34 minuten
Aanbieder: KoboPlus

Mijn luisterervaring

Down Under, het pretpark  dat Nicole erft, is op sterven na dood en is eerder een wat armoedige speeltuin waar een handjevol kinderen komt spelen. Gelukkig heeft Nicole nog een kleine financiële buffer opgebouwd, waardoor ze het in ieder geval tijdelijk kan uitzingen. Ze heeft een eigen bedrijfje waarmee ze feesten organiseert en het pretpark blijkt de ideale locatie te zijn om een paar Halloweenfeesten te geven, voordat ze wellicht definitief de deuren moet sluiten om het park alsnog te verkopen. Die feesten blijken dankzij een You Tube filmpje van een belangrijke influencer een groot succes. Maar dan lijkt een van de gemaskerde figuranten, waarvan ze zeker weet dat ze die niet heeft ingehuurd, haar succes te saboteren. Ze is vastbesloten om hem te ontmaskeren, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ondertussen accepteert ze de hulp van Marc, ondanks dat ze hem totaal niet vertrouwt. Dat Nicole het park heeft geërfd en niet wil verkopen dwarsboomt immers zijn eigen grootse plannen voor het park.

Het is een echte feelgood roman en dat het eindigt met een happy end is natuurlijk geen verrassing. Maar tot het zover is, zijn er nog wel wat obstakels die uit de weg geruimd moeten worden. Haagmans heeft een voorkeur voor personages die niet alledaags zijn. Ze zijn altijd wat onhandig, sociaal bewogen en vooral levensecht in hun doen en laten. Haar schrijfstijl leest makkelijk, is beeldend en bevat veel humor. De scène waarmee Nicole in een prachtig lingeriesetje over de satijnen lakens heenglijdt en naast het bed belandt in plaats van dat ze zich sierlijk neervlijt, is ronduit grappig. En zo zijn er nog wel meer scènes waardoor ik met een glimlach op mijn gezicht al luisterend de was stond weg te werken. 

De naam van het pretpark, Down Under, heeft een link met Australië (het lievelingsland van haar tante) maar ook een link naar het Down syndroom. Een thema, als je dat zo mag noemen, dat terugkomt in het boek. Het is mooi hoe ze de gevoelens van mensen met het Down syndroom beschrijft: hoe ze zich altijd anders voelen en hoe mensen met ze omgegaan. Ook Nicole maakt zich daar schuldig aan in haar omgang met een van de medewerksters die het Down syndroom heeft. Dat is direct een eye-opener en doet je zelf ook even nadenken over je eigen houding en manier van praten. Je kunt helemaal begrijpen hoe fijn het moet voelen als ze zich achter een masker kunnen verstoppen en voor 'vol' worden aangezien. Door Nicole hierin inzicht te geven laat ze haar een ontwikkeling doormaken. Dat geldt minder voor de andere personages, maar dat is voor hun rol in het verhaal ook niet echt nodig. 

Dat Haagmans ook nu weer uit eigen ervaring put is duidelijk. Ze is net als Nicole en Marc een grote fan van de tv-serie Friends en lepelt in het verhaal leuke weetjes over de serie op. Aardbeienland, het park dat Nicole en Marc in het boek bezoeken, bestaat echt en is voor research door Haagmans en haar man bezocht. Ik weet niet of de hilarische scène in het boek over de kroning van de Aardbeienkoning en -koningin uit eigen ervaring is, maar het zou zo maar kunnen. Dat ze dol is op Halloween blijkt uit de meest geweldige en vooral griezelige schmink waarmee ze figureert op feesten (volg haar op Instagram en je zult versteld staan!).

Jantine van den Bosch heeft ervaring met het voorlezen van de verhalen van Haagmans, want ze heeft tot nu toe al haar boeken ingesproken. En dat is wat mij betreft een prima keuze van de uitgever geweest, want haar stem past prima bij het verhaal en is prettig om naar te luisteren. Ik zet de snelheid wel altijd op 1,2, omdat ik dat altijd net iets prettiger vind luisteren. 

Conclusie

Ik heb me weer prima vermaakt met deze heerlijke feelgood die plezierig wordt voorgelezen door Van den Bosch. Voorspelbaar? Ja, het happy end is dat zeker, maar tot het zover is gebeuren er genoeg verrassende en onverwachte dingen die met humor beschreven zijn en worden ook wat serieuzere zaken niet vergeten. Een fijne luisterervaring die van mij 4**** krijgt.



Reacties op: Helma luisterde ... Met een beetje geluk van Tamara Haagmans

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Tamara Haagmans

Tamara Haagmans

Tamara (1980) is dol op lezen, schrijven, en alles dat met letters te maken heef...