Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jeanet luisterde: Zwijgmannen van Jaap Robben

op 07 mei 2022 door

En de maanden vliegen voorbij, we zitten alweer in mei. Af en toe prachtige mooie dagen om lekker buiten bezig te zijn met een luisterboek op. Er staat veel onkruid bij ons, dus heerlijk onkruid wieden. Ik had al van een oud collega gehoord dat Zwijgmannen van Jaap Robben leuk moest zijn. En ik zag deze bij de onlinebieb en dat werd mijn keuze.

-door Jeanet-

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpgZwijgmannen - Jaap Robben

Via via kreeg ik het Poolse telefoonnummer van Iwan. Ons eerste gesprek was nogal bondig.
'Ja?' zei de stem die opnam.
'Sie sprechen mit Jaap Robben.' Het bleef stil. Ik vertelde over onze oude kersenbomen die gesnoeid moesten worden.
'Gut,' bromde de stem. 'Samstag. Vier Uhr.' Ik moest ons adres whatsappen.
'Bis Samstag,' zei ik nog, maar er was al opgehangen.

Mijn vriendin en ik woonden op dat ogenblik acht jaar in een voormalige boerderij uit 1910 in een Duits Rijndorp net over de grens bij Nijmegen. De eerste jaren renoveerden we alles zelf. Maar sinds we kinderen kregen lukte dat niet meer. Bovendien waren we hoognodig aan nieuwe kozijnen toe. Die waren al besteld, maar om ze te kunnen plaatsen moest de gevel op sommige plekken nog worden uitgeslepen. Daarvoor zocht ik al tijden een goed klusbedrijf. Er was een mannetje langs geweest, dat beloofde de volgende maandag te beginnen maar nooit kwam. Daarna trof ik een mannetje dat op al mijn vragen antwoordde: geen probleem, geen probleem. Daarna nam hij zijn telefoon niet meer op. En dan had je nog de klusser die, als ik hem nabelde, zei dat hij de offerte bijna-bijna-bijna af had. We hadden de moed al bijna opgegeven, toen ik dat papiertje kreeg met het Poolse nummer erop gekrabbeld.

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Audio-informatie

Voorlezer: Lykele Muus
Luistertijd: 1 uur en 31 minuten
Aanbieder: onlinebieb

cbb85c12e4442af71a11cb4d719b129d.jpg

Mijn luisterervaring:

Omdat het maar een dun boekje is en maar 1,5 uur tijd luisterend kost, heb ik het niet versneld afgespeeld. Eigenlijk was het ook niet nodig. Het is een erg leuk verhaal, Jaap Robben woont met zijn gezin in Duitsland en er moet nog best veel aan hun boerderij gedaan worden. Zelf hebben ze minder tijd omdat ze kinderen gekregen hebben. Omdat er nog zoveel totaal verschillende werkzaamheden gedaan moeten worden, schakelt hij Polen in. Het zijn harde werkers. Communiseren gaat best lastig, maar ze doen hun werk erg goed. Het verhaal is soms komisch, soms triest. Bijzonder ook zonder teveel bloot te geven, ik zou er niet aan moeten denken om weken van huis te zijn om dan weer even bij mijn gezin te kunnen zijn. Werken in een land waar je de taal niet van spreekt, eigenlijk heb ik ook best respect voor deze mensen gekregen, je staat er niet zo bij stil en dat heeft dit boekje toch teweeg gebracht. Het is echt een leuk verhaal en ik heb het zelfs twee keer geluisterd. Lykele Muus heeft een fijne duidelijke voorleesstem dit was de eerste keer dat ik hem als voorlezer gehoord heb, hij is me goed bevallen. 

Het is jammer dat het zo dun was, want ik vond het echt een leuk verhaal, ook een verhaal die nog even blijft spoken en waarbij je dan meer ontdekt. Als hetgene je aanspreekt wat onder het kopje Zwijgmannen - Jaap Robben, dan zou ik het zeker gaan luisteren, want het is tekst zoals je het tegenkomt in het boek. In het fysieke boek zitten illustraties van Jan Hamstra, die zie je niet in het luisterboek, maar het is geen gemis, het is goed te volgen zonder de illustraties. Een heerlijk verhaal over onder andere medemenselijkheid en culturen. 

Ik heb het boek vier sterren gegeven. 

Luister jij liever naar dikke pillen of naar dunnere boeken?



Reacties op: Jeanet luisterde: Zwijgmannen van Jaap Robben

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jaap Robben

Jaap Robben

Jaap Robben (1984) schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor ied...