Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Laurie luisterde: In het vervloekte hart

op 25 september 2022 door

Afgelopen week plaatste ik een artikel over luisterboeken voor jongeren. Dit in het kader van de Boekenweek van jongeren, die duurt van 16 tot en met 25 september 2022. Een van de tips die ik in dit artikel geef is In het vervloekte hart van Rima Orie. Voor mijn luisterreview heb ik besloten deze titel wat uitgebreider te bespreken dan ik heb gedaan.

- door Laurie -

772fcc4a92f858a30c333ecfa33ea4f1.png

Over het boek

Oermonsters, wraakgeesten, bloedkinderen. Allemaal arriveren ze tijdens de bloedmaan. Allemaal vormen ze een gevaar voor de mensheid. Priya Chkadhari is een bloedkind, wat betekent dat ze in staat is zielen te bespelen. Maar aangezien dit ten strengste verboden is, is het haar lot om dit geheim tot haar dood bij zich te dragen. Wanneer ze gerekruteerd wordt om tot soldaat te worden opgeleid in het grootste militaire fort van het land, Kuwatta, komt daar echter verandering in.
Priya komt in een wereld terecht waar brute kracht en een rigide militaire hiërarchie bepalen wie zegeviert, en waar blinde gehoorzaamheid en strikte discipline van iedereen geëist worden. Tot haar verbazing blijkt haar aangeboren magie in deze nieuwe wereld voor het eerst een voordeel te zijn. Samen met de andere bloedkinderen volgt ze een speciaal soort opleiding. Deze groep soldaten zal meevechten in de guerrillaoorlog die het verscheurde land Awaran al eeuwenlang in zijn greep houdt. Alleen komt Priya er al snel achter dat een groot en dodelijk gevaar zich in het vervloekte hart van Kuwatta schuilhoudt...

Audio-informatie

  • Auteur: Rima Orie
  • Voorlezer: Nzinga Sordam
  • Looptijd: 14 uur, 41 minuten

Mijn luisterervaring

Toen dit boek werd aangekondigd, was ik niet meteen heel enthousiast om het te lezen. De flaptekst sprak me op de een of andere manier wel aan, maar iets hield mij tegen. Een aantal jaar geleden las ik De Zwendelprins, het debuut van deze auteur, en dat beviel mij minder goed dan gehoopt of verwacht. Ik hoorde hier en daar ook al dingen over In het vervloekte hart die mij toch nog lieten twijfelen. Men vond het begin en het einde goed, maar het middenstuk vrij langzaam. Dit is iets wat mij dus heel erg tegenstaat in boeken, wanneer het tempo niet helemaal in evenwicht is. Gelukkig was daar het luisterboek, waardoor de drempel voor mij lager werd het boek te lezen.

Priya Chkadhari is een bloedkind, wat betekent dat ze zielen kan bespelen. Je bent een bloedkind als je geboren bent tijdens de bloedmaan. Het zijn van een bloedkind betekent dat je wordt gezien als vervloekt en dat de hele gemeenschap je uitkotst. Inclusief je eigen familie. Als Priya's jongere broertje op een avond te lang buiten blijft en daardoor in aanraking komt met de straling van de Bloedmaan, wordt hij ziek. De familie doet alles wat in hun vermogen ligt om hem te redden, maar dat is niet makkelijk. Als Priya hoort dat de geleerden van Kuwatta, het grootste militaire ford van Arawan, naar haar dorpje komen om de test voor de opleiding aan hun academie af te nemen aarzelt ze geen moment. Als ze wordt toegelaten hoopt ze medicijnen voor haar broertje te pakken te krijgen om die naar haar familie op te sturen. Priya slaagt voor de test en eenmaal in Kuwatta komt ze erachter dat haar "vloek" eigenlijk een gave is. Het bespelen van zielen komt goed van pas om de oorlog die Arawan al jaren in zijn greep houdt uit te kunnen vechten. Samen met andere bloedkinderen wordt Priya opgeleid tot soldaat. Op een nacht komt ze echter achter een groot geheim dat Kuwatta angstvallig verborgen probeert te houden. Lukt het Priya om dit geheim te ontfutselen en om samen met de andere recruten de oorlog te winnen?

Priya is een goed uitgewerkt personage. Ze worstelt enorm met haar status als bbloedkind, vervloekt en ongewenst. Hierdoor is ze eenzaam en heeft ze met niemand echt een band. Haar omgeving is bang voor haar, zelfs haar eigen familie. Priya heeft het gevoel dat niemand van haar houdt. Deze gevoelens komen het hele verhaal goed naar voren, evenals de verandering wanneer Priya in Kuwatta arriveert en andere bloedkinderen leert kennen. Net als op iedere (kost)school is er sprake van groepsvorming en dat mensen elkaar niet mogen, maar het lukt Priya toch om aansluiting te vinden. Het gegeven dat het bespelen van zielen geen vloek maar een gave is draagt hier zeker aan bij. Langzaam leert Priya te accepteren dat ze zielen kan bespelen en dat ze hier ook echt een verschil mee kan maken.

Arawan, het land waarin dit verhaal zich afspeelt, heeft andere landen gekolonialiseerd. Kuwatta is het ford van de rebellen die de kolonisten willen verjagen. Hierdoor worden mensen met verschillende achtergronden en culturen samen opgeleid. Zo leren ze zij aan zij te vechten tegen de kolonisten. Orie heeft Surinaamse en Indiase roots. Arawan is gebaseerd op Suriname. Zoals ze in het nawoord uitlegt, is Suriname dubbel gekolonialiseerd geweest. Wel heeft ze zich wat vrijheden in de daadwerkelijke geschiedenis gepermitteerd. Zo streden de bevolkingsgroepen in Suriname niet gezamenlijk tegen onder andere de Nederlandse bezetter, zoals dit in Arawan wel gebeurt. Deze literaire vrijheid komt het verhaal ten goede. Het is af en toe nog steeds lastig voor de verschillende bevolkingsgroepen in het huidige Suriname om samen te werken. Dit is ook het geval in In het vervloekte hart, al gaat het daar wat makkelijker. Toch bestaan er vooroordelen over de verschillende bevolkingsgroepen die het winnen van de oorlog in Arawan in de weg staan. Door samen op te trekken en opgeleid te worden leren de recruten van Kuwatta dat je ondanks je verschillende achtergrond goed samen kunt werken.

De voorgeschiedenis van Suriname en dan met name het kolonialisme vormen een belangrijke pijler van dit verhaal. Het voelt zeker niet aan als een geschiedenisboek, gelukkig maar. Hier zorgen de horrorelementen die gebaseerd zijn op Surinaamse en Indiase folklore die later in het verhaal naar voren komen wel voor. Hierdoor wordt het zelfs spannend. Het middenstuk is wel wat aan de trage kant, maar door de fijne schrijfstijl wil je wel door luisteren. Het begin en het einde maken dit trage middenstuk dan weer helemaal goed.

Conclusie

In het vervloekte hart is een goed boek om naar te luisteren. Ik moest alleen wel enorm wennen aan de stem van Nzinga Sordam en dan vooral aan har rollende "R". Deze is enorm sterk aanwezig en ik had hier in het begin moeite mee. Toen ik er meenmaal aan gewend was ging het luisteren makkelijker. Het verhaal van dit boek is sterk met goed uitgewerkte personages en belangrijke thematiek. Het is bekend dat er vervolgdelen komen, maar hoeveel dit er zullen zijn is nog niet zeker. In ieder geval 1, misschien 2. Ik weet alleen nog niet of ik deze ga lezen, want voor mij voelt het verhaal van Priya en Kuwatta afgerond. Ik vind dit een Nederlandse fantasy van zeer hoog niveau en beoordeel het dan ook met 4 sterren. Ik lees heel weinig Nederlandse young adult, maar dit boek heeft mij positief verrast.

Luister jij vaak origineel Nederlandstalige boeken?



Reacties op: Laurie luisterde: In het vervloekte hart

Meer informatie

Gerelateerd