Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Luisterbuddy: Orakel

op 21 juli 2021 door

Afgelopen voorjaar verscheen Orakel, de nieuwe thriller van Thomas Olde Heuvelt. Dit boek was direct zeer populair en de positieve recensies bleven binnenstromen. Tijd voor een luisterbuddy, vonden Laurie en Helma. Wat vonden zij van dit spannende boek en was het luisterend goed te volgen?

- door Helma en Laurie -

Over Orakel

Op een mistige winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar ooit nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achterna gaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, heeft hem bang gemaakt...
Niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgesloten van de wereld vastgehouden in een beveiligde instelling en staan de geheime diensten voor een raadsel. Alles moet uit de kast worden getrokken om een mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van de Orakel te ontrafelen, ontdekt men dat het schip een voorbode is van iets onheilspellends. Iets dat ons aller toekomst op het spel zet.

Het luisterboek

Titel: Orakel
Auteur: Thomas Olde Heuvelt
Voorlezer: Jelle Amersfoort
Luistertijd: 16 uur en 39 minuten
Aanbieder: Storytel (Laurie) en KoboPlus (Helma)

321aba9f77bd8fa78ea18e85257cca6b.png

Onze luisterervaring

Laurie:

Na het lezen van Hex wilde ik Orakel zo snel mogelijk lezen. De zomerperiode vond ik daar een goed moment voor. Het is een dik boek, met een lange luistertijd. Ik heb het luisteren uitgesmeerd over anderhalve week, ik ben niet zo'n snelle luisteraar als Helma. Ik kan op veel momenten namelijk niet luisteren.

In het begin vond ik het verhaal wat traag op gang komen, maar dit had ik ook met Hex. Op een gegeven moment ging het allemaal wat meer 'leven' en werd het duidelijker. De perspectiefwisselingen vond ik fijn, het was duidelijk vanuit wiens perspectief we nu luisterden. Ik heb er een behoorlijke hekel aan als de voorlezer allerlei gekke stemmetjes gaat opzetten om dit helder te krijgen, maar gelukkig deed Jelle Amersfoort dit niet. Niets zo vervelend als een man die een vrouw immiteert of andersom. Dit kan voor mij echt een reden zijn om het luisterboek uit te zetten en over te stappen op het ebook.

De intonatie van Amersfoort paste bij het verhaal en paste bij de gebeurtenissen. De juiste intonatie voor een gebeurtenis of emotie is fijn, anders wordt het zo eentonig. Het verhaal zelf is dat absoluut niet en hoe meer Orakel naar het einde kruipt, hoe interessanter en spannender het wordt. Op een gegeven moment was het boek lastig uit te zetten: er gebeurt heel veel in een vrij korte tijd. Hierdoor was Orakel voor mij een prettige luisterervaring die ik beoordeel met 4 sterren.

Helma:

Het is al heel lang geleden dat ik Hex las. Ik las de zogenaamde Amerikaanse versie die anders eindigt dan de oorspronkelijke Nederlandse versie. In Orakel heeft Robert Grim, een (gepensioneerde) deskundige in bovennatuurlijke zaken, die eerder al zijn opwachting maakte in Hex, een prominente rol. Er wordt ook zo af en toe verwezen naar de gebeurtenissen in Hex, maar als je dat boek niet gelezen hebt, is dat voor het verhaal van Orakel geen enkel probleem. Ik vond Hex erg spannend en was benieuwd of Orakel me weer zo zou boeien en of het goed te volgen was als luisterboek. Met de stem van Jelle Amersfoort ging dat prima. Hij blijft gelukkig ver weg van stemmetjes, maar legt wel emotie in zijn stem en voert daardoor op momenten die daar om vragen de spanning behoorlijk op.

Ik luister vaak als ik onderweg ben, tijdens het koken of bezig ben met huishoudelijke klussen. De mensen die mij een beetje kennen zullen ondertussen wel weten dat die klussen niet tot mijn favoriete bezigheden behoren. Op de momenten dat de spanning in Orakel echt opliep, zocht ik nog even een opruimklusje om te blijven luisteren hoe het verder zou gaan. Olde Heuvelt weet de spanning op te bouwen met daartussen door wat momenten van rust om op adem te komen om daarna weer vol terug te komen. Wat een verhaal weer, zeg! Ik vind het zo leuk dat het zich in Nederland afspeelt op plaatsen die je kent. Voor complotdenkers zal de bemoeienis van de geheime diensten in het verhaal waarschijnlijk extra beklemmend zijn.

Het verhaal wisselt regelmatig van perspectief en tussen heden en verleden, waarin je de geschiedenis van de boot te weten komt en gaat nog verder terug in de tijd naar het inmiddels door de zee overspoelde Doggersbank. De perspectiefwisselingen zijn duidelijk te volgen en door het verhaal vanuit verschillende personages te vertellen krijg je de verschillende invalshoeken en de redenen van hun handelen goed op je netvlies. Het is een verhaal dat tot het eind spannend blijft en intrigeert. Ook van mij 4****.

Hebben jullie Orakel al geluisterd? En hebben jullie er ook zo'n hekel aan als voorlezers bij ieder personage een andere stem opzetten? We zijn benieuwd naar jullie mening!



Reacties op: Luisterbuddy: Orakel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt

Thomas Baudelet Olde Heuvelt (Nijmegen, 1983) is een Nederlandse auteur. Zijn we...