Het M&G 10-daagse café met ... Yvonne Franssen

op 22 februari 2020 door

Tijdens de thriller tiendaagse heeft een keur aan thriller auteurs speciaal voor Hebban een duizend woorden verhaal of een plot & twist column geschreven. Vandaag is het de beurt aan Yvonne Franssen met haar korte verhaal Sixpack. Daarom is zij vandaag onze speciale gast aan de stamtafel van het speciale M&G 10-daagse café.

c733e97753e829b18429fd59561a9782.png

Welkom Yvonne, je was al eerder onze gast. Leuk dat je opnieuw bij ons aanschuift. Dit café staat in het teken van de thriller tiendaagse dus het eerste wat we van je willen weten is: wat betekent de thriller tiendaagse voor jou?

'De thriller tiendaagse is een fantastisch evenement om de thriller – en met name de Nederlandse en Vlaamse thrillerauteurs - in het zonnetje te zetten.
Hoewel de thriller zeer veel gelezen wordt, lijkt er toch nog vaak het (voor)oordeel aan te kleven dat het genre achterblijft bij de meer ‘literaire’ genres. Daar kun je eindeloos over discussiëren, net als over de vraag waarom er vaak blind vanuit wordt gegaan dat buitenlandse thrillers beter zijn dan die van eigen bodem. Terwijl er een heleboel hele goede Nederlandstalige thrillerauteurs zijn.
De thriller tiendaagse biedt deze auteurs een mooi podium.'

Speciaal voor de thriller tiendaagse heb je het korte verhaal Sixpack geschreven. Is het moeilijk om een kort verhaal te schrijven?

'Een kort verhaal schrijven is heel anders dan een boek. Het verhaal dat ik voor de thriller tiendaagse heb geschreven is precies duizend woorden groot. Dat lijkt misschien veel maar dat is het niet. In die duizend woorden moet je je personages op een dusdanige manier introduceren dat de lezer er meteen een goed beeld bij heeft, je moet een bepaalde situaties schetsen, spanning opbouwen en bijna meteen tot een – liefst verrassende – climax komen. Dat is best een uitdaging. In een boek kun je de tijd nemen om de sfeer te schetsen, karakters uit te werken, onderlinge verhoudingen te beschrijven, in een kort verhaal moet je met weinig woorden net zoveel proberen te zeggen. Dat vind ik best moeilijk inderdaad, maar juist daarom ook heel leuk én leerzaam om te doen.'

Waar kwam je inspiratie vandaan voor dit verhaal?

'De opdracht was om uit zes foto’s één afbeelding te kiezen als uitgangspunt voor het verhaal. Bij de foto van het groepje stoere mannen in het woeste sneeuwlandschap moest ik meteen denken aan een film die ik nog niet zo lang geleden heb gezien. Tegelijkertijd verschenen er onmiddellijk beelden in mijn hoofd van precies het tegenovergestelde: een groepje mannen van middelbare leeftijd in een comfortabele setting. En hoe dat dan evengoed tot een thrillerachtige situatie kan leiden.'

Ik (Helma) vind dat je daar zeer goed in geslaagd bent!

c733e97753e829b18429fd59561a9782.png

Yvonne blijft vandaag onze gast in het café, dus aarzel niet om hieronder rechtstreeks met haar in gesprek te gaan.

 Reacties op: Het M&G 10-daagse café met ... Yvonne Franssen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Yvonne Franssen

Yvonne Franssen

Yvonne Franssen heeft een grote liefde voor taal. Al sinds ze kan lezen, schrijf...

Gesponsorde boeken