Advertentie

Meet ... Heleen van den Hoven

op 07 september 2019 door

Met haar thrillerdebuut Het CARPA Complot oogste Heleen van den Hoven veel waardering. Het boek zag eerder het daglicht als CARPA 3521 op Sweek voor een schrijfwedstrijd van De Crime Compagnie, die ze glansrijk won. Het uitgeefcontract dat ze daarmee in de wacht sleepte, leidde uiteindelijk tot Het CARPA Complot. Heleen schreef eerder al kinderboeken en onder het pseudoniem Heleen Dool de avonturenroman Halverwege. Ook het Young Adult genre is haar niet vreemd. Met haar manuscript Orvieto Underground voor de Young Adult wedstrijd van Moon en Sweek bereikte Heleen de finale. Haar liefde voor boeken is niet alleen terug te vinden in haar eigen boeken. Met de door haar opgerichte onderneming De kleine koning adviseert ze (beginnende) auteurs in het schrijfproces. 

We heten Heleen van den Hoven hartelijk welkom aan onze stamtafel voor het stamtafel interview. Vandaag (7 september) is Heleen tussen 14.00 - 16.30 uur ook te vinden in het Querido Schrijfcafé: een ruimte waar je rustig kunt schrijven én met elkaar van gedachten kunt wisselen over schrijven en waar ze tussen de bedrijven door jullie vragen gaat beantwoorden.

c733e97753e829b18429fd59561a9782.png

Het stamtafel interview

Je hebt al (kinder)boeken uitgegeven via je eigen uitgeverij, maar je debuteert nu met Het CARPA Complot bij een 'echte' uitgeverij. Waarom heb je die keuze gemaakt?

'Zelf boeken maken vind ik, gezien mijn achtergrond in vormgeving, erg leuk om te doen. Maar ze verkopen is een ander verhaal. De eerste jaren had ik een vertegenwoordiger, een boekenman in de vut die mijn boeken meenam naar beurzen en winkels. Toen hij ermee stopte, was ik zowel mij verkoop- als distributiekanaal kwijt.

In 2015 heb ik Halverwege uitgegeven. Goede Biblion-recensie, maar weinig kopers.

Ik wilde twee dingen: schrijven en gelezen worden. Een grotere uitgeverij was de oplossing, en die vond ik door mee te doen aan wedstrijden.'

Het CARPA Complot werd besproken in een 'blind date' leesclub. Daar schreven mensen zich voor in die geen idee hadden voor welk boek ze zich aanmeldden. Vond je het niet ongelooflijk spannend om te lezen hoe mensen onverbloemd hun mening gaven?

'Meer dan spannend! En soms ook verwarrend. Ik leerde ervan dat ieder een boek leest met zijn eigen bagage en verwachtingen. De een vindt de puzzels te moeilijk, een ander te simpel. De een vindt het vanaf het begin spannend, een ander pas op het eind. Soms is een boek helemaal in jouw straatje, en soms niet. Wat erg leuk is, is dat ze het allemaal goed waardeerden en ook realistisch noemden.'

In Het CARPA Complot heeft elk personage zijn/haar eigen digitale vissymbool, zodat duidelijk is vanuit wiens perspectief het verhaal verteld wordt. Heel toepasselijk bij het verhaal. Hoe kwam je erop om dat zo te doen?

'Ik had behoefte om de perspectieven optisch te scheiden. Het eerste visje was zo gevonden, dat zat eigenlijk al in de puzzels. Met de andere visjes heb ik lange tijd gespeeld (vooral als het niet lukte om een volgende pagina te schrijven). Hoe geef je een lange magere man weer die op het Pieterskerkhof woont?

Zo dus: ><+++>.'

We vonden de online puzzels ingenieus. Heb je die zelf bedacht?

'Ik kwam erop door een boek over geheimtaal en decodering. Alleen de verborgen puzzel in de vis zelf, die nog niemand heeft opgelost, is van mijn wiskundige zoon; hij vond dat als iets op code leek, het ook code moest zijn. Dus heb je hackende kinderen: er ligt nog een puzzel open.'

Je gaf zelf aan dat schrijven grotendeels een eenzame gebeurtenis is. Waarom vind je het (online) contact met lezers zo waardevol?

'Alleen door je lezers kun je te weten komen of je verhaal wel overkomt. Halen ze eruit wat je erin stopt?

Het geeft ook grote voldoening om te horen dat mensen plezier beleven aan je werk, dat je zelfs bij vreemden op het verlanglijstje staat. Of op het nachtkastje.

Ik las een bericht dat iemand op vakantie in Spanje verrast was iets te lezen over zijn stamcafé in Culemborg. Het is maar een alinea ofzo, maar door dat soort details breng ik het verhaal toch dicht bij lezers, en dat werkt dus.

Ik geniet overigens ook van het contact met schrijvers. Het is leuk om de onzekerheid te herkennen, en de triomfen mee te vieren.'

Je hebt al kinderboeken uitgegeven, nu een thriller. Zijn er nog meer genres waarin je een boek zou willen schrijven?

'Ik heb een trilogie liggen van avonturenverhalen in een eilandengebied, compleet met zeekaart, over jonge mensen op zoek naar zichzelf, hun familie, een doel. Die zou ik erg graag uitgegeven zien worden. Ik zou ook nog graag een kinderboek voor negen tot twaalf jaar schrijven. Inmiddels ben ik bezig met een meer psychologische thriller en ligt er een jeugdboek bij een uitgever op de slushpile.

En wat ik ook nog altijd wil schrijven is een kinderopera.'

c733e97753e829b18429fd59561a9782.png

We zijn nog lang niet uitgepraat met Heleen en willen nog veel meer van haar weten. Hebben jullie vragen, aarzel dan niet hieronder rechtstreeks met Heleen in gesprek te gaan. Ze zit klaar om al jullie vragen te beantwoorden.Reacties op: Meet ... Heleen van den Hoven

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Heleen van den Hoven

Heleen van den Hoven

Alles wat met boeken te maken heeft, doe ik graag.Lezen, schrijven en vormgeven....