Advertentie

Meet ... Jeroen Windmeijer

op 28 september 2019 door

Na zijn debuut De bekentenissen van Petrus is Jeroen Windmeijer inmiddels een gevestigd thriller auteur met een grote schare fans. Zijn literaire thrillers kenmerken zich door de religie die in al zijn boeken een rol spelen. De eerste drie boeken speelden zich voornamelijk af in en rond Leiden. Voor zijn vierde roman is hij afgereisd naar Boliva. Ook geen onbekend terrein voor hem. Hij heeft zijn baan als (niet gelovig) godsdienstleraar opgezegd en kan zich nu full time op het schrijven richten. Wij verwelkomen Jeroen van harte aan onze stamtafel voor het stamtafel interview.

c733e97753e829b18429fd59561a9782.png

Het stamtafel interview

Wie is Jeroen Windmeijer in vijf woorden?

'Schrijver. Enthousiast. Doelgericht. Nieuwsgierig. Jezusfan.'

Je nieuwste boek De Offers is zojuist uitgekomen. Het is het eerste deel van een trilogie. Wanneer kunnen we de volgende delen verwachten?

'De Offers is het eerste deel van wat inderdaad een Latijns-Amerika trilogie moet worden. Afgelopen mei was ik op een rondreis door Peru om me te oriënteren op het tweede deel dat ergens rond de zomer van 2020 moet verschijnen. Dat boek gaat De Bezoekers heten en speelt zich af in en rond de beroemde Nazcalijnen in het zuiden van Peru. De werktitel van de derde thriller in deze serie is De Vloed en heeft Guatemala als setting. Het thema is de Zondvloed – een thema dat we wereldwijd in religieuze en mythologische verhalen telkens weer tegenkomen.'

Je hebt een prequel van De Offers geschreven. Moeten we die eerst lezen voordat we aan De offers beginnen?

'Nee, het verhaal van de prequel eindigt weliswaar waar het boek De Offers begint, maar kan ook erna worden gelezen. De twee priesters die in het boek belangrijke bijpersonen zijn, zijn in de prequel de hoofdpersonen. Je leert ze daar eigenlijk nog beter kennen.

Je eerste boeken spelen zich voornamelijk af in Leiden. Voor De Offers ben je afgereisd naar Bolivia. Waarom Bolivia?

'Ik heb me gehouden aan het advies dat (beginnende) schrijvers altijd wordt gegeven: blijf dicht bij jezelf. Op mijn achttiende verhuisde ik vanuit Pijnacker naar Leiden om daar Culturele Antropologie te studeren en ik ben er nooit meer weggegaan. Toen ik mijn eerste thriller wilde gaan schrijven, was direct duidelijk dat die in Leiden moest spelen. En als je dan een religieuze thriller wil schrijven, kun je in Leiden niet om Petrus heen – de beschermheilige van de stad en degene aan wie de bijnaam “Sleutelstad” hebben te danken.

Bolivia is weliswaar ver weg, maar het continent Latijns-Amerika zit echt in mijn hart. Als 24-jarige student woonde ik zes maanden in een indiaanse gemeenschap aan de oevers van het Titicacameer. Ik was er om onderzoek te doen voor mijn afstudeerscriptie. Het was een heel bijzondere tijd, tamelijk primitief en vooral heel erg ver verwijderd van alles. Er waren nog geen internet of mobieltjes natuurlijk, dus je was echt op jezelf aangewezen.

Ik heb altijd al de wens gehad om iets te doen met mijn ervaringen van die tijd. De Andes is een werkelijk schitterende omgeving en het Titicacameer is echt bijzonder. Combineer dit met het indiaanse geloof in Moeder Aarde en het rooms-katholicisme dat de Spaanse conquistadores met zich hebben meegenomen en je hebt een ideale mix voor een spannend én interessant boek.'

Al je boeken hebben een religieus tintje. Wat is er zo interessant aan religie dat je het in een boek wilt verwerken?

'Ik denk dat uiteindelijk iedereen op zoek is naar zingeving. In de circa 26.000 dagen die we hier gemiddeld op aarde hebben, proberen we toch uit te vogelen wat we hier in hemelsnaam doen. En iedereen moet op de een of andere manier voor zichzelf een antwoord op die vraag weten te formuleren – je moet toch érgens je bed voor uit komen, niet?

Ik houd heel erg van verhalen, of ze nu godsdienstig zijn, mythologisch, of dat het nu sprookjes zijn. Godsdiensten zijn nu eenmaal heel erg rijk aan verhalen – denk aan de verhalen die Jezus aan zijn volgelingen vertelde.

En altijd ben ik op zoek naar bepaalde thema’s die je overal maar weer tegenkomt, zoals de verhalen over een grote zondvloed die in een ver verleden zou hebben plaatsgevonden, of over godenzonen die in de lente sterven en na drie dagen uit de dood opstaan. Waarom verklaren veel mensen sommige van die verhalen tot het rijk der fabelen, terwijl ze geloven dat het verhaal uit hún geloof wél historisch is.

Ik ben op zoek naar de onderstroom in die verhalen Je slaat de plank mis, denk ik, als je die verhalen letterlijk neemt of denkt dat ze echt zijn gebeurd. Dan blijf je aan de buitenkant hangen. Als je net een niveau dieper gaat, stuit je op een andere laag en ontdek je dat de grote godsdiensten veel meer met elkaar gemeen hebben dan dat ze van elkaar verschillen.'

Ben je niet bang dat je, juist door het religieuze karakter, lezers afschrikt om je boeken te gaan lezen?

'Nee, daar ben ik niet bang voor. Ik wéét dat mensen die moeite hebben met mijn boeken inderdaad precies met dit aspect moeite hebben. Ja, dan is het boek niet voor hun. Ik vind ook heel veel boeken niks aan, omdat het onderwerp me niet interesseert. Gelukkig blijven er dan nog héél veel boeken over.

Wat ik juist merk, is dat de meerderheid van de mensen mijn boeken juíst waardeert vanwege het religieuze karakter. Nee, mijn boeken zijn geen nagelbijtende thrillers waarbij de hoofdpersoon achter een nietsontziende seriemoordenaar aanjaagt. En in mijn boeken ontdek je inderdaad niet op de laatste bladzijde wie de dader is, nadat eerst keurig volgens een schema twee of drie andere mensen verdacht zijn gemaakt. Ik denk dat mijn thrillers veel méér zijn dan dat – en aan de reacties van de lezers die me mailen en me aanspreken tijdens mijn signeersessies weet ik dat precies dát is wat mijn boeken onderscheidt van het meeste dat in Nederland op dat gebied onderscheidt.'

Je bent al veelvuldig geïnterviewd, dus waarschijnlijk is alles je wel eens gevraagd. Welke vraag is jou nog nooit gesteld, maar zou je heel graag antwoord op willen geven?

'Welke andere fascinatie heb jij nog meer behalve Jezus?'

Dan willen wij graag de eersten zijn die je die vraag stellen: Welke andere fascinatie heb ik nog meer behalve Jezus?

'Wat leuk dat je me dat vraagt! Ik heb sinds heel lang een eindeloze fascinatie voor aliens en UFO’s. Thuis heb ik een hele plank boeken hierover, op Facebook ben ik lid van groepen waar wereldwijde UFO-waarnemingen worden gedeeld en ik kijk graag naar Ancient Astronauts. Dat laatste is een serie waarin de stelling centraal staat dat de aarde is bezocht door buitenaardse wezens, die de mens hebben geholpen bij het bouwen van de piramides en andere grote bouwwerken.

Een thema in bijna alle godsdiensten is de belofte van de god om op een dag terug te komen. Volgens de aanhangers van de theorie van de ancient astronauts is dat een overblijfsel van de belofte van de aliens om ooit terug te keren naar de aarde. Dit is precies het thema van mijn volgende boek, De Bezoekers.'

In dit café mogen de lezers jou vragen stellen, maar is er ook een vraag die jij aan de lezers zou willen stellen?

'Wie heeft er wel eens een Unidentified Flying Object (UFO) gezien?'

c733e97753e829b18429fd59561a9782.png

We zijn nog lang niet uitgepraat met Jeroen en willen nog veel meer van hem weten. Hebben jullie vragen, aarzel dan niet hieronder rechtstreeks met Jeroen in gesprek te gaan en natuurlijk antwoord te geven op zijn vraag.

bcaaea7f801c2b834a14f8301ff497f5.pngReacties op: Meet ... Jeroen Windmeijer

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jeroen Windmeijer

Jeroen Windmeijer

Mijn naam is Jeroen Windmeijer, auteur bij HarperCollins Holland. Ik ben de schr...