Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

#14 Joyce - Tannie Maria is terug! Winactie!

op 08 september 2018 door

Vorige zomer daagde ik mijn volgers uit om samen met mij te lezen. Elke maand iemand anders en zowat alle genres mogen aan bod komen. De oproep voor de maanden oktober en november staan onderaan deze blog. Eerst volgt het verslag over Tannie Maria en de demonische monteur, het boek van de Zuid-Afrikaanse Sally Andrew, dat Joyce en ik onlangs lazen.

In Tannie Maria en de demonische monteur raakt onze heldin Tannie Maria - receptenschrijfster en speurneus - nog voordat ze haar Chocolade Venustaart uit de oven kan halen alweer verwikkeld in een nieuw mysterie. In dit geweldige vervolg op Recepten voor liefde en moord wordt Bushmen-leider Slimkat vergiftigd met honing-mosterdsaus op de koedoesosaties. Maria verdenkt de blanke veebaron, wiens land door het Hoge Gerechtshof is toebedeeld aan de Bushmen. Agent Henk Kannemeyer is bang om zijn vriendin Maria kwijt te raken en eist dat ze zich niet meer met speurwerk bezighoudt. Tannie Maria is echter vastberaden om erachter te komen wie het op Slimkat heeft voorzien. Bovendien heeft Maria ook nog wat persoonlijke zaken te onderzoeken, want ze is ervan overtuigd dat Henk iets voor haar verborgen houdt.

Waarom kozen we voor Tannie Maria en de demonische monteur
Vorig jaar zaten we samen in een leesclub over de eerste Tannie Maria. Dat boek vonden we zo leuk dat we al meteen het vervolg wilden lezen, we hoopten dus dat het vertaald zou worden. Toen ik een tijd geleden zei dat ik het boek had meegebracht uit de bieb, stelde Joyce meteen voor dat zij mijn volgende buddyreadpartner zou worden. Zo gezegd, zo gedaan!

Joyce zei: Eindelijk was daar weer een nieuwe Tannie Maria! Ik heb tijdens de leesclub rond het het eerste boek, Recepten voor liefde en moord, zo genoten van de sfeer, de recepten en vooral Tannie Maria zelf dat ik haast niet kon wachten om te beginnen met lezen. Het is dat er een aantal verplichtingen moesten worden afgewerkt...

Joyce over het boek *** 
De sfeer is direct weer raak en het water loopt je al direct in de mond tijdens het lezen, maar toch mis ik iets in het boek. De sprankel misschien of was het de nieuwigheid van het eerste boek? Er is minder spanning in het verhaal, terwijl die zo verrassend was in het eerste boek. Het draait veel meer om Tannie Maria zelf en vooral de demonen in haar hoofd. Toen ik mijn teleurstelling over het ontbreken van de spanning opzij had gezet, heb ik nog steeds genoten van het boek en de mooie omschrijvingen en leefde ik met Tannie Maria mee. Het is tenslotte een roman, een culinaire roman nog wel met de heerlijke recepten achterin het boek. Tannie Maria en de demonische monteur van Sally Andrew kun je nog steeds met geen andere auteur vergelijken en ik ga zeker het eventuele volgende deel lezen. 

Wat vond ik van het boek? ** 
Ik was teleurgesteld, ik kan het niet anders formuleren. Was de eerste Tannie Maria nog origineel en verrassend, het tweede boek werkte op mijn zenuwen. De mix van feelgood en spanning, overgoten met een sausje van recepten, werke voor mij niet meer. De moordzaak waar Tannie Maria en haar vrienden mee geconfronteerd werden, was slecht uitgewerkt. Een hoop bijzondere personages bij elkaar, waarvan er geen enkel mij kon bekoren. Nee, ik was blij dat het boek uit was, geen derde Tannie Maria meer voor mij.  

Reading challenge Categorieën

#16 Een boek dat in 2018 is verschenen 
#34 Een boek met een naam in de titel

Bedankt, Joyce, voor deze buddyread! Het boek was wel niet wat ik ervan verwacht had, maar samen een blog in elkaar steken, blijft leuk!

Winactie! Win deel 1, Recepten voor liefde en moord
Het eerste boek in de reeks vonden we duidelijk beter dan het tweede, getuige daarvan de recensies die we vorig jaar schreven (Joyce - Greet). Wat een geluk dus dat Joyce van dat eerste deel, Recepten voor liefde en moord, een exemplaar te verloten heeft! Je hoeft helemaal niet veel te doen om het te winnen, twee dingen om precies te zijn: 

  • Aanwezig zijn bij Hebban Live in Rotterdam op 30 september (het boek wordt niet opgestuurd).
  • Onder deze blog laten weten waarom je met Tannie Maria wil kennismaken. 

De winnaar wordt op woensdag 12 september bekendgemaakt. Succes! 

Wie leest er mee in oktober en november? 
In oktober lees ik bijna uitsluitend boeken voor de Thriller Club, er is jammer genoeg weinig ruimte voor extra’s. Maar een jeugdboek moet kunnen, dus als er iemand samen met mij Het meisje dat de maan dronk van Kelly Barnhill wil lezen, kunnen we daar de volgende buddyread van maken. 

In november is de situatie vergelijkbaar, maar volgens mij is er een leuk artikel te schrijven over De nachtploeg van Michael Connelly (de VN-thriller van dit jaar), die staat sowieso op de planning. Wie heeft er zin? Of heeft er iemand een idee voor een ander (niet te dik) boek dat ik er nog tussengepland krijg?

Streefdata voor de blogs zijn 24/10 en 21/11. Het enige wat ik nodig heb, is je mening over het boek, aan de inhoud hoef je geen woorden te verspillen. Je kunt het hebben over de opbouw van het verhaal, over de personages, over de besproken thema’s. Je vertelt of het verhaal origineel is, of het spannend is, of de schrijfstijl je kon bekoren,…

Tot binnenkort, 
Greet 



Reacties op: #14 Joyce - Tannie Maria is terug! Winactie!

Gerelateerd

Over

Sally Andrew

Sally Andrew

Sally Andrew woont in een kleistenen huis op een natuurreservaat in Klein Karoo,...