Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

#2 Marieke - Sudoku (+ oproep oktober)

op 23 september 2017 door

Een tijdje geleden daagde ik mijn volgers uit om samen met mij te lezen. Elke maand iemand anders, en zowat alle genres mogen aan bod komen. De oproep voor de maand oktober staat onderaan deze blog. Nu volgt eerst het verslag over Sudoku, het boek dat Marieke en ik deze maand lazen.

Waarover gaat het verhaal? 
(info van de Hebban-boekpagina) Hoe los je de sudoku van je eigen ondergang op? Op de terugvlucht van Madrid naar Brussel krijgt Philippe Rigaux het gezelschap van Leila, een beeldschone vrouw van Arabische afkomst. Ze raken aan de praat en Leila vraagt Philippe of ze de sudoku uit zijn krant mag invullen. Als ze geland zijn geeft Leila de krant terug en verdwijnt in de massa. Philippe kijkt verbaasd op als hij tussen de ingevulde cijfers van de sudoku Help Me ziet staan. Hij gaat meteen op zoek naar haar maar komt terecht in een bijzonder perfide en goed uitgekiend complot.

De auteur
Debbaut is Vlaming, gehuwd en vader van twee kinderen. Hij heeft een verleden als bankier, is momenteel niet alleen schrijver, maar ook zaakvoerder van een kledingzaak. Zie ook www.bartdebbaut.be

De lezers aan het woord 
Marieke: De hoofdpersoon heeft alles, een goede baan, lieve vrouw en twee kinderen. Waarom zet hij zijn veilige leventje op het spel? Het is knap hoe dat is verwerkt in het verhaal. Hij werkt zich steeds verder in de nesten, ook omdat hij niets zegt. Dat is in het begin nog te begrijpen, maar naarmate hij wordt gechanteerd en onder druk wordt gezet is er geen uitweg meer. 
Greet: Sudoku is een van de boeken van de laatste tijd die om radicaliserende moslims en terreur gaan. De manier waarop dood en verderf gezaaid moeten worden, is origineel, hopen maar dat het nooit zover komt. Het begin van het boek, de manier waarop de hoofdpersoon verstrikt geraakt, vind ik niet zo geslaagd. Daarna wist het boek mij meer te boeien. 
Marieke: Ik vind het een boek dat de lezer aanzet tot nadenken. Wat als mijn man in zo’n situatie zou zitten? Blijf je zwijgen en tot het einde hopen op een oplossing? Ik ben er nog niet uit wat het beste zou zijn. Maar het feit dat de hoofdpersoon zijn mond houdt in het begin, zorgt wel voor een hoop ellende. 
Marieke: De spanning wordt goed opgebouwd. De proloog is spannend en de uitkomst onzeker. De manipulatie die wordt ingezet, voel je en je wilt de hoofdpersoon wel een schop onder zijn kont geven. Tot het helemaal uit de hand loopt. De ontknoping is verrassend, ook al had ik een vermoeden van het personage dat daar een aandeel in had. 
Greet: Ik ben het met Marieke eens. Het verhaal is best spannend, maar de geloofwaardigheid komt af en toe wel eens in het gedrang. We hebben allebei onze bedenkingen bij bepaalde stappen in het verhaal. Het boek komt daardoor niet helemaal realistisch over. 

Conclusie
Marieke
: De hoofdstukken die allemaal beginnen met een sudoku waar elke keer 1 cijfer aan wordt toegevoegd (origineel) zijn vrij kort, dat bevordert het lezen. Ik heb het boek met plezier gelezen, leuk vlot spannend eigentijds. Een volgend boek van deze schrijver komt dan ook zeker op mijn leeslijst.
Greet: Sudoku heeft een van de mooiste covers die ik in lange tijd zag. Het is echt een boek voor wie niet heel veel tijd heeft, je leest het in een halve dag uit. Het verhaal is zeer duidelijk en vlot geschreven en kent geen overdaad aan personages. Hoewel de geloofwaardigheid af en toe in het gedrang komt, is dit fijne lectuur. 

Wie leest er mee in oktober? 
Vorige maand stelde ik voor dat ik de ene maand zelf titels roep en dat ik me de maand erop laat verrassen door jullie. Voor de blog van de maand oktober leg ik mijn lot in jullie handen. Laat maar horen wie er zin/tijd heeft om de komende weken iets te lezen en welk boek dat dan wel zou zijn. De blog komt online rond 25 oktober. Het enige wat ik van mijn medelezer(s) nodig heb, is je mening over het boek, aan de inhoud hoef je geen woorden vuil te maken. Je kunt het hebben over de opbouw van het verhaal, over de personages, over de besproken thema’s. Je vertelt of het verhaal origineel is, of het spannend is, of de schrijfstijl je kon bekoren,…

Tot gauw, 
Greet



Reacties op: #2 Marieke - Sudoku (+ oproep oktober)

Gerelateerd

Over

Bart Debbaut

Bart Debbaut

Zaakvoerder. Schrijver. Pianist. Amateurkok. Wielertoerist. Vader; Echtgenoot.