Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

#8 Karin - Het stille meisje (+ oproep maart)

op 20 februari 2018 door

Een tijd geleden daagde ik mijn volgers uit om samen met mij te lezen. Elke maand iemand anders en zowat alle genres mogen aan bod komen. De oproep voor de maand maart staat onderaan deze blog. Eerst volgt het verslag over Het stille meisje, het vierde deel in de serie met Sebastian Bergman en het boek dat Karin en ik deze maand lazen. 

In de laatste dagen van de paasvakantie worden de lichamen van de familie Carlsten gevonden. Ze zijn van dichtbij neergeschoten en de enige verdachte moet worden vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. Wanneer Sebastian Bergman en zijn team worden opgeroepen, vinden ze rond het huis de voetsporen van een meisje. Nicole, het twaalfjarige nichtje van de familie, was op bezoek en mogelijk getuige van de moord. Maar zij is spoorloos verdwenen in de bossen en Sebastian moet haar vinden voor de moordenaar het doet. Een kat-en-muisspel volgt, waarbij Bergman zich steeds persoonlijker betrokken voelt bij het meisje, dat van dezelfde leeftijd is als de dochter die hij zelf ooit verloren heeft.

Karin: Het was voor mij de eerste keer dat ik een boek las van deze schrijvers. Dit is deel 4 van de serie, maar het zijn geen vervolgdelen dus ik miste de voorgaande delen niet echt. Al snel wist ik precies wie wie is en weet je alles wat je uit de vorige delen over ze weten moet. 

Greet: Ik heb de eerste drie delen in de serie in 2013 gelezen, dus ik ben blij dat ik nu eindelijk tijd voor nummer 4 heb gemaakt. Gelukkig vond Karin, die de eerste delen niet heeft gelezen, dat het boek best als standalone te lezen was, want daar had ik toch een beetje schrik voor.

De serie
Vorig jaar stonden de Bergmankronieken, zoals de serie met Sebastian Bergman in de hoofdrol genoemd wordt, in de kijker op de Spot Literatuur uit het hoge Noorden. Klik hier voor het artikel. Tot nog toe verschenen vijf delen:  

  • Wat verborgen is
  • De discipel
  • Het familiegraf
  • Het stille meisje
  • De test

Wat vindt Karin van het boek? **** 
Het verhaal is spannend tot aan de laatste bladzijde en het zit goed in elkaar. Ik heb druk mee gezocht naar de dader, maar wie het was bleef lang een raadsel. Er zaten een paar goede plotwisselingen in het verhaal, waardoor je nieuwe inzichten kreeg, maar ook weer een heel legio aan nieuwe mogelijke daders. Het verhaal op zich is mooi geschreven, maar de beschrijvingen van de moorden waren voor mij net iets te veel van het goede. Ik ben duidelijk niet zo heel veel gewend nog op het gebied van thrillers. Wat ik in het begin een beetje jammer vond, was dat het boek steeds wisselde van oogpunt. Elke keer was er iemand anders aan het woord en het duurde even voor Sebastian Bergman zelf aan de beurt kwam, dit was even wennen. Ik vond dat Sebastian er een beetje door ondersneeuwde hier en daar, maar het gaf wel meer inzicht in de andere karakters. Ik vond het een spannend en origineel verhaal. De schrijfstijl is boeiend en het boek laat zich niet makkelijk wegleggen.

Wat vindt Greet van het boek? ****
Ik vond het lang duren voor het verhaal echt op gang kwam. Het leek alsof de auteurs de personages, die ik nog kende uit de eerdere boeken, zo goed mogelijk probeerden te plaatsen, maar daar niet helemaal in slaagden. Zodra de zaak van ‘het stille meisje’ goed uiteengezet was en we op zoek konden naar dader en motieven, was het weer ouderwets genieten. Ik vond het wel fijn dat we langzaamaan een nieuwe Sebastian Bergman leren kennen. Hoewel hij een zeer boeiend personage is, had hij zich in eerdere boeken niet bepaald van zijn beste kant laten zien. Mooi opgebouwd verhaal, onverwachte gebeurtenissen, geen overbodige details, geen nodeloos ingewikkelde verhaallijnen; de manier waarop het Zweedse duo zijn boeken schrijft, weet me nog altijd te boeien. Op dus naar het vijfde deel in de serie dat ook eeuwen in mijn kast staat! 

Wie leest er mee in maart? 
Het idee is nog steeds dat ik de ene maand zelf titels roep en dat ik me de maand erop laat verrassen door jullie. Voor de maand maart zijn jullie aan de beurt, dus stel een paar titels voor, zodat ik daar een leuke uit kan kiezen en we samen aan de slag kunnen. Ik ben benieuwd wat er uit de bus komt! 

De blog komt ten vroegste 21 maart online. Het enige wat ik nodig heb, is je mening over het boek, aan de inhoud hoef je geen woorden vuil te maken. Je kunt het hebben over de opbouw van het verhaal, over de personages, over de besproken thema’s. Je vertelt of het verhaal origineel is, of het spannend is, of de schrijfstijl je kon bekoren,…

Tot binnenkort, 
Greet 



Reacties op: #8 Karin - Het stille meisje (+ oproep maart)

Gerelateerd

Over

Hjorth Rosenfeldt

Hjorth Rosenfeldt

Hans Rosenfeldt (Boras, 1964) is acteur, toneelschrijver en presentator voor rad...