Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

’t Is echt niet mijn schuld!

op 21 maart 2019 door

Oei, wat is er gebeurd?! Ik hoor het jullie denken... Euh, niets dramatisch, kan ik jullie geruststellen. Hoewel. Zonder dat ik er ook maar iets over te zeggen had, is alweer een boek mijn huis binnengedrongen! Een papegaai komt er ook aan te pas. Jawel.

Wacht, ik begin even bij het begin. Een week geleden ging mijn recensie over Priemwoestijnen plots een eigen leven leiden. Eén persoon die er een commentaar bij plaatste en we waren vertrokken. Blijkt dat ik op Hebban niet de enige ben met een boontje voor wiskunde. Van sommigen wist ik dat al of had ik een sterk vermoeden, van anderen kwam de info als een donderslag bij heldere hemel.

Nieuwe leeslijst (voor nerds) 
Laat ons eens een nieuwe lijst in het leven roepen, een met wiskundeboeken, dacht Gigi. Zo gezegd, zo gedaan. Al snel stonden er een drietal boeken op en kon ik prima aan de lokroep van de verleiding weerstaan. Toen kwam echter Cindy met een boek op de proppen waar ik (en met mij vele anderen) nog nooit van gehoord hadden: De stelling van de papegaai. Geef nu toe, dat klinkt toch super? Even op onderzoek dus: “De stelling van de papegaai is behalve een spannende roman ook een geschiedenis van de wiskunde en van wiskundigen”. Hoera, dit klinkt goed, heel goed zelfs! Ook Anneke kwam even later met dit boek af en Marina liet weten dat het ooit haar absoluut favoriete boek was. Tja, tegen zoveel geweld kon ik niet op, ’t is dus echt niet mijn schuld dat hier vanmorgen alweer een pakje werd bezorgd!

Over mijn speurtocht 
Het boek dateert uit 1998 en is dus niet meer nieuw verkrijgbaar, wat een pech! Veel exemplaren zijn er in de bibliotheken ook niet aanwezig en eigenlijk wil ik dit boek ook helemaal niet uit de bieb, ik wil het lekker helemaal voor mezelf.

Er zijn twee verschillende covers in omloop, en ook de prijzen voor tweedehands exemplaren lopen erg uit elkaar, ik zag er eentje staan voor 69,95 Euro! Natuurlijk had ik een zeer sterke voorkeur voor de cover met de stapel boeken (die andere vind ik maar niets) en moest dus ietsje dieper in de buidel tasten dan ik anders had moeten doen.

Nu houd ik helemaal niet van tweedehands boeken, de beide keren dat ik het toch riskeerde, kreeg ik niet het ‘zo goed als nieuwe’ boek dat ik verwachtte. Deze keer had ik echter meer geluk. De rug van het boek is helemaal gaaf en er zijn ook nergens kreuken te bespeuren. Alleen zijn de bladzijden een beetje vergeeld, maar dat ligt gewoon aan de ouderdom en het papier.

Waarover gaat mijn nieuwe boek precies? 
[Info achterflap] We ontmoeten geniale, kleurrijke, nieuwsgierige en dromerige personages als Archimedes, Omar Khayyám en Descartes, die ons een wereld laten ontdekken die doorgaans voor specialisten gereserveerd is. Pierre Ruche, een gepensioneerde boekhandelaar, ontvangt vlak voor de dood van zijn vriend Elgar Grosrouve van hem een mysterieuze brief. Grosrouve staat aan hem een gigantische bibliotheek af die geheel gewijd is aan de wiskunde. Om de vreemde omstandigheden rond de dood van zijn vriend te kunnen doorgronden, zal Pierre zich weer aan de studie van de wiskunde moeten zetten. Geen gemakkelijke opgave voor een filosoof, maar hij wordt gelukkig bijgestaan door Perette, die zich met de boekhandel bezighoudt, haar drie kinderen, en Nofuture, een praatzieke en vergeetachtige papegaai.

Zo, ik ben helemaal happy, ik heb weer een boek om te lezen :-)

Voelen jullie het soms ook kriebelen als je over een bepaald boek leest? Dat je het absoluut en nu meteen in huis wil hebben? Vertel maar!

Veel leesplezier,
Greet



Reacties op: ’t Is echt niet mijn schuld!

Gerelateerd

Over

Denis Guedj

Denis Guedj

Denis Guedj (1940) was een Franse schrijver en tevens professor aan de Unversit&...