Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Tien verrassende top-25-weetjes

op 28 juli 2019 door

Je kunt het niet gemist hebben, begin september komt de tweede editie van de Hebban 1000 eraan! Wie dat wil, heeft nog even de tijd om zijn bestaande top-25 aan te passen. Of zo’n lijst aan te maken, moest je dat vorig jaar niet gedaan hebben. Gewoon doen, zou ik zeggen, want het is superleuk om daarna die 25 prachtige covers te zien.

Ik had zin om een paar cijfers te verzamelen over de boeken die in mijn top-25 staan en dat heb ik dus meteen gedaan. Hier gaan we, tien weetjes over mijn lijst!      

  • Mijn nummer 1, De Halfbroer van Lars Saabye Christensen, staat slechts zes keer in iemands top-25 en heeft het desondanks tot plaats 338 in de Hebban 1000 geschopt, ongelooflijk! Recensies schrijven deed ik een paar jaar geleden nog niet, maar ik had toen wel al de behoefte mijn enthousiasme te delen, lees hier maar. 

  • Vijf boeken uit mijn top-25 staan niet in de Hebban 1000. Eén boek was bij de vorige editie nog niet verschenen, Ster van het Noorden van D.B. John, dus eigenlijk zijn het er maar vier. Je kunt wel zeggen dat ik de smaak van het brede publiek deel. Wil je mijn superenthousiaste recensie over het boek lezen, dan kan, ze staat hier

  • Het boek dat de Hebbanisten het minst vaak op hun wil-ik-lezen-plankje hebben staan, is Oom Petros en het vermoeden van Goldbach van Apostolos Doxiadis. Mag ik een warme oproep doen om daar verandering in te brengen? Het boek verdient het! Ik schreef er indertijd niet alleen een recensie, maar ook een blog over. 

  • Het boek dat het vaakst op de gelezen-plankjes staat is Ik ben pelgrim van Terry Hayes, maar liefst 3578 keer, dat is meer dan drie keer zoveel als Het achtste leven van Nino Haratischwili. Het is meteen ook het boek dat het grootste aantal mensen nog willen lezen, 1700 keer. Ik schreef nooit een recensie over dat pelgrimboek, wel over het familie-epos van Haratischwile. Wie wil, kan ze hier nalezen. 

  • Ik ben pelgrim is sowieso het populairste boek uit mijn top-25, want het stond bij de eerste editie van de Hebban 1000 op plek 5, maar liefst 275 mensen rekenen het boek tot een van hun 25 beste boeken. 

  • In mijn top-25 prijken negen boeken uit de top-25 van de Hebban 1000. 

  • Het boek met de meest bijzondere titel is Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? van Johan Harstad. Geloof me, het gaat echt niet over de maanlanding uit 1969. Wil je weten waarom dit boek in de hoogste regionen van mijn lijst staat, lees dan mijn recensie, ik probeer het uit te leggen. 

  • In mijn top-25 staan zestien romans, vijf thrillers, drie jeugdboeken en één young adult. Geef toe, jullie hadden verwacht dat er meer thrillers in zouden staan, toch? 

  • Ik ben heel tevreden over mijn lijst, ik heb pas onlangs voor het eerst een boek eruit gehaald en vervangen door een ander. 24 boeken staan er dus al een jaar lang in. 

  • In mijn top-25 staan acht boeken uit het hoge Noorden, de top-3 is Noors en Zweeds. 

Mijn en jouw 25 beste 
Wil je weten welke fan-tas-ti-sche boeken ik nog meer tot mijn 25 beste reken? Klik dan hier, dan zie je de hele lijst, misschien kan ik je nog inspireren!

Vinden jullie dit soort weetjes leuk? Is er over een van de boeken in jullie lijst ook iets bijzonders te vertellen?

Hebban 1000 Café 
En dan zou ik het belangrijkste nog bijna vergeten! Afgelopen week hebben Laurie, Kimberly en ik het Hebban 1000 Café geopend. Daar kun je terecht voor alles in verband met je eigen top-25 en de oude/nieuwe Hebban 1000. Zien we jullie daar? Gewoon hier klikken!

Groetjes en tot binnenkort,
Greet



Reacties op: Tien verrassende top-25-weetjes

Gerelateerd