Vakantie 2016 – Aanwinsten van op reis & 12 fijne boeken gelezen !

op 20 augustus 2016 door

Slecht nieuws ! Mijn vakantie zit er bijna op en dat vind ik eerlijk gezegd helemaal niet leuk. Ik was dan ook iets meer dan vier weken thuis en zou er geen problemen mee hebben er nog eens vier weken aan vast te knopen.

Maar, er is ook goed nieuws ! Ik heb o.a. een leuke week gehad in Kopenhagen en ben een dagje naar Malmö geweest. Hoewel ik dit jaar al een aantal online bestellingen gedaan heb, kon ik het toch niet laten ook uit Scandinavië één en ander mee te brengen.

8575187977db5698deefd899d083b72f.jpg


Allereest een verzamelband met de beste sprookjes van Hans Christian Andersen, een must wanneer je Deens studeert, zou ik zeggen. Daarnaast heb ik ook het goede doel gesteund (Red Barnet, Save the Children Denmark) door een verzameling kortverhalen te kopen, geschreven door de beste/bekendste thrillerauteurs van het land. Uit Zweden heb ik twee thrillerdebuten meegebracht (ik zit tenslotte niet voor niets in de Hebban Thriller Club van 10, die ook thrillerdebuten beoordeelt, zij het dan Nederlandstalige). Deze twee boeken dingen trouwens samen met drie andere mee naar een Zweedse prijs voor het beste thrillerdebuut.

Het kind in mij is in Denemarken helemaal verliefd geworden op Rasmus Klump. Ik heb me dus eventjes laten gaan. Dit Deense stripverhaal heet in ons taalgebied trouwens ‘Pol’, in de bib zijn de boeken nog wel verkrijgbaar, voor wie er ook zin in zou krijgen.

a2abc673488fc076dea8a28ca2176a7b.jpg

Natuurlijk heb ik tijdens mijn vakantie ook best wat gelezen. Misschien herinneren jullie je nog dat ik midden juli 15 titels titels uitgekozen heb, waarvan ik er tijdens mijn vakantie zeker 10 wilde lezen, eventueel aangevuld met boeken die mijn pad zouden kruisen (klik hier voor de blog in kwestie). Plan is niet helemaal gelukt, maar heb er wel 7 boeken van dat lijstje kunnen afvinken en heb er ook nog 5 andere gelezen.

1, Belinda Aebi (BE), Blow-up :
Een vlotte thriller van Vlaamse bodem (3 sterren).

2, David Lagercrantz (SE), De val van Turing :
Een roman over het leven van de wetenschapper Alan Turing, geschreven door de auteur die ook het vierde deel van de Millenium-trilogie voor zijn rekening nam (4 sterren).

3, Maria Nygren (SE), Feberfågel :
Een Zweeds thrillerdebuut, originele insteek, maar niet bijzonder spannend (3 sterren).

4, Aleksandr Skorobogatov (RU), Portret van een onbekend meisje :
De bejubelde roman van de Rus die in Vlaanderen woont, mooi boek (4 sterren).

5, Fredrik Backman (SE), Saker min son behöver veta om världen :
In het Nederlands vertaald als ‘Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld’. Heel wat anders dan zijn romans over b.v. Ove en Britt-Marie, eigenlijk een liefdesverklaring aan zijn zoontje (4 sterren).

6, Julian Winter (NL), De messias :
Dit is een Hebban leesclubboek, bijzonder verrassend verhaal geschreven door een Nederlands duo, met een viool in de hoofdrol (4 sterren).

7, Rebecka Edgren Aldén (SE), Den åttonde dödssynden :
Verschijnt volgende week in het Nederlands onder de titel ‘De achtste doodzonde’. Dit is een Zweeds thrillerdebuut, leuk geschreven en makkelijk leesbaar, echter nauwelijks spannend te noemen (3 sterren).

8, Alexandra Oliva (USA), De laatste deelnemer :
Boek in het genre van ‘De hongerspelen’, kan de vergelijking echter totaal niet doorstaan. Vooral de eerste helft is ronduit zwak (3 sterren).

9, Lone Theils (DK), Pigerne fra Englandsbåden :
Verschijnt nog deze maand bij ons als ‘Fatale oversteek’. Verrassend sterk Deens thrillerdebuut, ik haal  de opvolger binnenkort zeker in huis (4 sterren).

10, Vera Buck (DE), Runa :
Een Duits debuut, een boek waarbij de meningen zeer sterk uiteen lopen. Verhaal speelt zich af op het eind van de 19e eeuw en gaat vooral over hysterie bij vrouwen. Fantastisch boek wat mij betreft (5 sterren).

11, Sara Blædel (DK), De verdwenen Deense :
Negende deel in een thrillerreeks. Blædel schrijft zeer toegankelijke verhalen, dit boek heeft de juiste mix van politioneel werk en privé toestanden (4 sterren).

12, Ingar Johnsrud (NO), Zij die volgen :
Eerste deel van de trilogie ‘De broederschap’. Toegegeven, in dit boek ben ik nog maar net begonnen en ik vrees dat ik het voor maandag (wanneer ik weer aan het werk ga) niet helemaal uitkrijg.

Zo, dit is eerste blog in meer dan vier weken. Was weer heel leuk om te schrijven !

Tot gauw,

Greet Reacties op: Vakantie 2016 – Aanwinsten van op reis & 12 fijne boeken gelezen !

Gerelateerd