Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat las ik deze maand? 04/2019

op 30 april 2019 door

Wat is de maand voorbij gevlogen! Het lijkt wel of ik slechts een paar dagen geleden mijn maart-overzicht plaatste en nu zijn we alweer twaalf boeken verder... Wat een leuke periode is dit trouwens: de tuinmeubelen  staan op het terras en kunnen gebruikt worden, de tuin is weer helemaal groen, zelfs met de (weer een keer) opnieuw aangelegde gazon komt het (hopelijk) goed. 

Het is lang geleden, maar ik heb deze maand meer romans dan thrillers gelezen. Ik hou van allebei, maar als je lid bent van de Thriller Club is het niet evident om de kerk in het midden te houden. Wil je weten welke titels ik kon aanvinken voor mijn Hebban Reading Challenge 2019? Lees dan verder en ontdek waarom ik deze maand vooral vier sterren heb uitgedeeld. 

Hier gaan we! 

42. Mijn moeders strijd, Murat Isik ****
Boekenweekessay 2019. Sinds Wees onzichtbaar, de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018, ben ik fan van Isik. Ook dit korte verhaal wist me te bekoren, lees hier kort waarom. 

43. Het nabestaan van Anna Portier, Judith Maassen ***
Recensieboek. Na de vier van vorige maand toch nog snel eentje erachteraan. Debuutroman, snel leesvoer dat mij toch wat op mijn honger liet zitten. Hier vertel ik waarom. 

44. Natan Z., Arjan Alberts ****
Dit boek mocht ik lezen voor de Thriller Club, samen met Karina schreef ik een duorecensie. Het regende de voorbije weken winacties, recensies en sterren voor dit boek. Waren wij het met de vele lovende woorden eens? 

45. Jas van belofte, Jan Siebelink **
Boekenweekgeschenk. De commentaren waren al niet zo denderend en ik vond er ook niet veel aan, wat mij betreft een nogal nietszeggend chaotisch verhaaltje. 

46. Felsteg, Maria Adolfsson ***
Vertaald met Misleiding als Nederlands titel. Vier dagen lang had ik geen letter gelezen, niet veel thuis en gewoon geen zin. Zou het eerste boek in de Doggerlandserie mij weer op dreef helpen? Euh, niet echt, het was lange tijd gewoon veel herhaling, personages en verhaallijnen zonder veel pit. Gelukkig werd het uiteindelijk toch nog wat, ik leg graag uit waarom

47. Afgesloten, Natasza Tardio ***
Een bus met een groep tieners aan boord bevindt zich in een tunnel wanneer een gigantische explosie plaatsvindt. Verrassend einde. 

48. De ommegang, Jan van Aken ****
Libris-leesclubboek. Door mijn 'leesdip' (nou ja, dipje) kwam het begin van de leesclubdiscussie plots wel heel dichtbij, dat zou even doorzetten worden. 644 blz in anderhalve dag, onmogelijk, maar in drie dagen is het wel gelukt, oef. Dit boek had me vanaf de eerste bladzijde te pakken en stevende lang op vijf sterren af, tot het wow-gevoel uiteindelijk toch wegebde. Wil je meer weten, lees dan mijn recensie.  

49. Verlaten, Jane Harper ****
Duimpjesboek voor de Thriller Club. Standalone, dus perfect voor wie de eerdere boeken van Harper niet las (ik las zelf het eerste, het tweede nog niet). Lees hier wat we ervan vonden. 

50. Veranderingen, Elizabeth Jane Howard ****
Hebban-leesclubfeuilleton waar ik eind maart aan begonnen was en deze maand kon uitlezen. Dit boek is jaren na de eerste vier geschreven en dat merk je. Het is een soort van afscheidsrondje langs alle leden van de Cazalet-familie en hun aanhang. Mooie afsluiter van de reeks, lees hier verder. 

51. Boeman, Lineke Breukel ***
Uitgeverij Village (Van Dorp) deelde in ruil voor een recensie e-pubs uit om het boek aandacht te geven, en daar had ik wel zin in. Helaas, lange tijd heb ik me enorm geërgerd aan van alles en nog wat, tot het na meer dan de helft plots erg goed en spannend werd. Uiteindelijk toch nog goed voor net drie sterren

52. Oogvocht, Ilona van Hilst ****
Idem als nummer 51: Uitgeverij Village (Van Dorp) deelde in ruil voor een recensie e-pubs uit om het boek aandacht te geven. Dit boek beviel me veel beter, wat een aangename manier van schrijven heeft Ilona van Hilst. Geen standaardthriller, veel aandacht voor de Egyptische oudheid, een absolute aanrader binnen de Nederlandse thriller. Recensie

53. Het overgebleven kind, Rhiannon Navin ****
Het enige boek uit de bieb deze maand, dat is wel heel bijzonder. Je wil niet weten hoe groot de biebstapel op dit moment is, want ik heb er deze maand heel veel uitgeleend. Werk aan de winkel dus de komende weken. Wat boek nummer 52 betreft, heel mooi! Klein minpuntje, het zesjarige hoofdpersonage zei en deed wel vaak dingen die niet bij zijn leeftijd pasten. 

De statistieken! 

11 boeken in het Nederlands, 1 in het Zweeds
11 eigen/gewonnen boeken, 1 uit de bieb 
7 papieren boeken, 5 e-books
5 thrillers, 6 romans, 1 kinderboeken/YA
7 x 4 sterren, 4 x 3 sterren, 1 x 2 sterren 
1 recensieboek 
2 kleppers 

Wat brengt mei? Ik ben net begonnen in Blijf hun namen noemen, een oorlogsverhaal van de Noor Simon Stranger. En aansluitend ga ik de nieuwe Yrsa Sigurdardóttir verorberen, die verschijnt op 2 mei. De shortlist van de Gouden Strop (die op 1 mei bekendgemaakt wordt) staat vanzelfsprekend ook op het programma. Ik heb ook nog wat Zweedse dingen liggen die me toelachen, onder andere Fredrik Backman en Håkan Nesser. Plannen genoeg dus! 

Was april voor jullie ook een goede maand? Is er een boek uit mijn lijst dat heel hard naar je roept? Of net niet? 

Tot laters, 
Greet 



Reacties op: Wat las ik deze maand? 04/2019

Gerelateerd