Boekbeleving Sophia Drenth & Patrick Berkhof

op 02 december 2019 door

Op zaterdag 30 november werden de deuren van bibliotheek Zoetermeer geopend voor een wel heel bijzondere boekpresentatie. Sophia Drenth presenteerde haar boektrailer van 1000 Nachten en Patrick Berkhof presenteerde zijn tweede boek in de Dizary serie genaamd Demonen van Myradé. Met foto's, film, muziek en cosplayers werd het een heuse boekbeleving. Want om een boek echt goed te beleven, moet je al je zintuigen prikkelen.

4163f8d98bfad03ab7a6c11f923d3097.pngDat prikkelen van die zintuigen, dat begon al bij binnenkomst. Ik hoefde alleen maar de accordeonmuziek te volgen om te ontdekken waar ik moest zijn. Natuurlijk was de muzikant ook nog sfeervol gekleed. Door de muziek zat de sfeer er meteen goed in! Wat een mooie manier om deze boekbeleving te starten. vervolgens werd ik hartelijk ontvangen door Patrick Berkhof en Sophia Drenth. Er was nog tijd voor een kopje thee en voor ik het wist was het twee uur en ging de boekbeleving echt van start.

Sophia Drenth

Sophia Drenth is een Nederlandse auteur die bekend is van haar serie Bloedwetten. Nadat ze een aantal jaar niet meer geschreven had, pakte ze na een nachtmerrie het schrijven weer op. Dit resulteerde in Vonnis. Daarna volgde Verlossing en twee bronvertellingen. Madame liet haar niet meer los en zo volgde nog een (zeer uitgebreide) bronvertelling: 1000 Nachten.

Het boek

b8e0c6e9e75b355e07539f1bea9777cc.jpg

De mooiste vrouw van het noordelijk halfrond is onderweg naar een nieuw leven. Op een continent waar de gebruiken haar vreemd zijn, zal zij in het huwelijk treden met een man die ze nog nooit heeft ontmoet. Wanneer haar karavaan wordt overvallen, valt zij in handen van een geheimzinnige bloedcultus. Vanaf dat moment zwaait een zwarte koningin de scepter over haar leven. Deze meedogenloze heerseres geeft haar de keus om na duizend nachten dienen te sterven of het eeuwige leven te omarmen. Zij legt zich niet bij haar noodlot neer en smeedt een plan om te ontsnappen. Tot haar verbazing lijkt dat te werken, maar ze verliest twee natuurkrachten uit het oog: de dood en de liefde. 1000 nachten vertelt hoe Katine LaSoeur, de femme fatale onder de Ath’vacii, in naam van de liefde haar menselijkheid opoffert.

Boektrailer 1000 nachten

0a52275e215b95fec3c595be0a65c5db.pngDe boektrailer van 1000 Nachten is haar derde boektrailer. Aan de hand van foto's die gemaakt zijn op de opnamedag neemt ze ons mee in het proces van het maken van een boektrailer.

Anders dan haar andere boeken speelt 1000 Nachten zich niet in een stad, maar in een woestijn af. Dat zorgde voor een uitdaging: Waar in Nederland kon dit gefilmd worden? Uiteindelijk koos ze voor Soesterduinen.

Je ziet er uit als een pinguin!

Filmen in Soesterduinen zorgt ook voor uitdagingen. De hoofdpersoon moet leren hoe hij door het zand moet lopen, want in eerste instantie ziet hij "er uit als een pinguin". Ook heeft Madame af en toe een hond achter haar wapperende gewaad aan. Gelukkig minder vaak dan verwacht kan worden op zo'n zonnige dag. Uiteindelijk is het gelukt, de opnames zijn er!

Vooraf heeft Sophia Drenth het eerste hoofdstuk uit 1000 Nachten aan ons voorgelezen, zodat we de trailer goed kunnen plaatsen. Nu is het dan eindelijk zover: We mogen de boektrailer zien! En wat is die gaaf zeg! Na het zien van deze fantastische trailer wil je meteen beginnen in 1000 Nachten.

Patrick Berkhof

Patrick Berkhof is schrijver, illustrator, ontwerper en uitvinder. Daarnaast noemt hij zich een verbeeldingsversterker. Met behulp van crowdfunding bracht hij zijn eerste boek uit: Het levende systeem. Dit boek was de start van project Dizary.

Project Dizary

Patrick Berkhof begon in 1995 aan Dizary. Toen ging het nog om een pretpark onder de naam labyrinth. Een pretpark is Dizary niet meer (maar wie weet wordt er ooit een pretpark gebouwd dat gebaseerd is op de boeken!), wel is het een labyrinthwereld. Naast de boeken van Patrick Berkhof zelf heeft ook Johan Klein Haneveld een novelle uitgebracht die zich in de wereld van Dizary afspeelt: Acmala. Maar niet alleen auteurs, ook kunstenaars en muzikanten werken aan dit project mee. We kunnen de komende jaren dus niet alleen nog meer boeken verwachten, maar ook diverse andere kunstuitingen.

Het boek

82e972b41ba46a110e58db5b692d2733.jpgAster Vermelie is de enige tovenares tussen de duizenden warrige uitvinders van Pling Ploing. Ze hoopt er magie een bespreekbaar onderwerp te maken, maar er gaat iets gruwelijk mis. Haar magische uitvinding raakt ontregeld en brengt de wijde omgeving in gevaar. Dit is de kans voor het jonge vredesgilde van Moed en Daad om zich te bewijzen. Helaas heeft de wijk het onervaren gilde al laten vallen. Ileas, Arak, Jinasum, Rudarg, Ylly en de poes Zeliska laten het erbij zitten. Als Ileas dan een belangrijk sieraad in handen krijgt, loopt alles anders dan gedacht. Maar zijn deze zes gezellen opgewassen tegen het probleem dat in Pling Ploing met het uur groter wordt? Een spel van macht is daar losgebarsten.


Wat zou jij doen als je de macht bezat om vreselijke dingen te doen - met een eenvoudig handgebaar jezelf in rijkdom hullen, de wereld naar je hand zetten, mensen doden. Macht is een merkwaardig ding en in de verkeerde handen meer dan een dodelijk wapen.

Boekbeleving

f4171dbd5b90ace39b39ffa637f11157.png

Dat Project Dizary uit meer bestaat dan alleen boeken, wordt meteen duidelijk tijdens de boekpresentatie, die heel terecht, eigenlijk geen presentatie maar een boekbeleving heet. De boekbeleving wordt geopend door twee gongspelers. Heel gaaf! Daarna leest Patrick Berkhof ons voor uit Dizary.

Voor wie Dizary nog niet kent, volgt een korte introductie. Dizary is een labyrinthwereld bestaande uit drie lagen: Eteria, de bovenwold, Dizary, het stadsgedeelte en Nedorium, het deel onder de grond. Dat Patrick Berkhof niet alleen schrijver, maar ook illustrator is, blijkt uit de fantasische schetsen van Dizary die hij ons laat zien. Heel speciaal is het dat hij zijn aantekeningenboeken heeft meegenomen. Daar staan dus niet alleen aantekeningen in, maar ook meer van die fantastische schetsen. We mogen allemaal even spieken in zijn aantekeningenboek, heel bijzonder!

Fantasy kan soms zwaarmoedig zijn

Zijn nieuwe boek Demonen van Myradé speelt zich af in het uitvindersdistrict Pling Ploing, waaar de uitvinders vastgeroest zijn en dingen maken waar je niet op zit te wachten. Een tovenares probeert hier magie bespreekbaar te maken. Het verhaal is barok, gaat alle kanten op en zit vol met humor. Patrick Berkhof merkt op dat fantasy soms zwaarmoedig kan zijn. Dat is bij Dizary duidelijk niet het geval!

Met een mooi ritueel werd het nieuwe boek gepresenteerd. Daarna was er nog voldoende tijd om een praatje met de auteurs te maken en handtekeningen te verzamelen. Het was een zeer geslaagde middag!

Hebben jullie de Bloedwetten boeken en de Dizary boeken al gelezen?Reacties op: Boekbeleving Sophia Drenth & Patrick Berkhof

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sophia Drenth

Sophia Drenth

Sophia Drenth woont en werkt in Amsterdam. Haar boeken en verhalen vielen meerde...

Patrick Berkhof

Patrick Berkhof

Verbeeldingsversterker en bedenker van de fantasy wereld Dizary. Dit open projec...

Gesponsorde boeken