Hebban Reading Challenge 2016 wrap up en nu op naar 2017!

op 19 januari 2017 door

Nog één keer wil ik terugblikken op mijn Hebban Reading Challenge 2016.

 

aantal boeken
In december 2015 had ik mijn challenge op 60 boeken gezet. Ik dacht realistisch en misschien een beetje ambitieus. In 2015 had ik ook bijgehouden hoeveel ik las en dat aantal lag echt onder de 60 …
Al rond de zomer bleek ik dat aantal fors te gaan overschrijden. Ik lees bijvoorbeeld voor mijn recensie-activiteiten ook veel kinder- en jeugdboeken. Tja, die zijn gemiddeld wat minder omvangrijk en 200 bladzijden kinderboek leest domweg sneller dan 200 pagina’s literatuur. Ik heb besloten toch alle boeken in mijn challenge te verwerken, onder het motto ‘een boek is een boek’ en ik heb ze wel gelezen en in die tijd niet een ander boek kunnen lezen.
Ik heb een poosje getwijfeld of ik het aantal zou aanpassen, maar heb uiteindelijk besloten dat niet te doen. Het is best leuk om inzicht te hebben in het verschil tussen verwachtingen vooraf en de resultaten achteraf. 

Ik heb uiteindelijk 112 boeken gelezen, de teller kwam uit op 187% …

Voor 2017 heb ik voor een hoger aantal gekozen, maar ik ben toch ruim onder de 112 blijven zitten. Je weet van te voren nooit welke recensieboeken op je af komen. En er kunnen veel dingen tegenzitten. Ik heb gekozen voor 90.


genres
Eigenlijk dacht ik dat 2016 het jaar van de young adult was geweest voor mij.
Ik heb mijn lijst boeken gecategoriseerd naar een aantal genres: young adult, new adult, literatuur, romans & feel good (voor wat ik persoonlijk net geen literatuur durf te noemen), thrillers, boeken over de Tweede Wereldoorlog, kinder- en jeugdboeken en overig. 

De score is als volgt:

  1. romans en feel good (30)
  2. kinder- en jeugdboeken (26)
  3. young adult (18)

Toch niet helemaal het jaar van de young adult dus ...
 

romans en feel good
In deze categorie zitten romans die tegen literatuur aan schurken (maar die dat toch niet zijn), echte feel good (en chicklit), geromantiseerde non-fictie en wat boeken die ook weer niet in overig thuishoren …

Ik heb met veel plezier een aantal boeken van Jojo Moyes gelezen. 'Voor jou' sprong er echt uit voor mij. Ik heb, zeker op het eind, tranen met tuiten gehuild. En in de zomer in Frankrijk heb ik een paar ontspannen lijvige romans gelezen die zich op andere plaatsen en in andere tijden afspelen, zoals wat boeken van Sarah Lark.

kinder- en jeugdboeken

Ik heb wat pareltjes gelezen in 2016. Deze vier sprongen er voor mij wel uit: De verschr!kkelijke sneeuwman, De laatste reis van de Ballerinus, Neem mijn hand en 'Secret Scouts en de vermiste president'.


young adult en new adult

Young adult vind ik nog steeds een fijn genre, maar jee, wat kan je dat weer ophakken in verschillende subgenres. Ik heb een aardige variëteit weggelezen in 2016.
'Anna & de French kiss' is übercute, Girl Online is bijna even cute, 'Eenzaam en extreem ver weg' vond ik bijzonder boeiend, zoals ook 'The Diabolic' behoorlijk intrigerend is en bij Ik kan je niet vergeten heb ik weer enorm moeten huilen …

New adult is voor mij net wat anders dan feel good. New adult gaat een stapje verder, is wat rauwer en explicieter en vooral heel fijn leesvoer. Toch heb ik pas op de drempel van 2017 de beste new adult van 2016 gelezen. Staat dus niet in de lijst van 2016.


thrillers

Ik heb minder thrillers gelezen dan ik dacht, slechts veertien.
Er zaten een paar echt goede tussen, die van Julia Keller, Zonder jou en Naomi.
Maar ook een enkele gruwelijk slechte, zoals 'Het spoor terug' (en die zet ik ook maar niet in het lijstje hiernaast). En ook heb ik weer eens bevestigd gekregen dat ik geen fan ben van Nederlandse thrillerschrijfsters, sorry (al maak ik een uitzondering voor Zonder jou!)

Overigens heb ik ook 'Maestra' gelezen, dat volgens de aankondigingen een zinderende thriller zou zijn. Zinderend vond ik het zeker, maar ik heb het niet als thriller ervaren en daarom ook niet in het lijstje thrillers gezet.

literatuur
Volgens mijn lijstje heb ik twaalf literaire romans gelezen. Prachtige, dierbare dagen heeft de meeste indruk op mij gemaakt.


Tweede Wereldoorlog
Oh, in 2016 heb ik ‘maar’ drie boeken over de Tweede Wereldoorlog gelezen. Ik schrijf maar, omdat ik er meestal meer lees (dacht ik) en ook dacht dat het er meer waren. Moed! is een bijzonder mooi exemplaar, 'Op een ochtend' viel mij tegen en over Ochtendkoorts ben ik dubbel.


Overig
Ten slotte de categorie overig. Dat is was non-fictie. Wel een paar goede en interessante titels, zoals Ambers ezeltje en Iris Grace.


Dat was het, mijn HRC 2016 wrap up.
Op naar 2017. De eerste vijf boeken staan al weer op de teller. In de eerste week van februari kom ik op die boeken terug!Reacties op: Hebban Reading Challenge 2016 wrap up en nu op naar 2017!

Gerelateerd

Over

Sarah Lark

Sarah Lark

Sarah Lark boekte internationaal groot succes met haar romans over Nieuw-Zeeland. Van haar boeken werden wereldwijd al ruim 4 miljoen exemplaren verkocht.

Julia Keller

Julia Keller

Julia Keller is een journalist die voor haar werk een Pulitzer Prize in ontvangst mocht nemen. Ze groeide op in West-Virginia maar woont tegenwoordig in Ohio.