HRC 2019: gelezen in januari

op 10 februari 2019 door

Oké, januari is opeens voorbij. Eigenlijk was ik nog bezig met een totaaloverzicht over 2018, maar kennelijk had januari haast … (dat totaaloverzicht komt nog een keer hoor)

Maar hoe is het mogelijk? Ik heb ook al weer 12 boeken gelezen in 2019, met in totaal 5.820 bladzijden! 
Wat ik allemaal las? Van alles, kinderboeken, jeugdboeken, romans, feel good en non-fictie, omvangrijke boeken en dunnetjes.

2ac363d97ccf37ee13595385df14bfef.jpg
1 Een puppy voor kerst (Simone Luijten)
Hoe toepasselijk, ik las het op 1 januari. Een dun boekje, zat in de adventskalender 2018 van Hebban. Leuk om op zo’n dag, waarop je vooral ook moe bent, te lezen. En de inhoud past ook beter bij deze tijd van het jaar dan midden in de zomer.


2 Ze was 16 (Marlies Allewijn)
Een mooi opgebouwd verhaal over een nukkige puber nu en eentje die in 1944 veel te vroeg volwassen moest worden. En over de smalle grens tussen goed en kwaad. Waarbij dingen soms anders zijn dan ze lijken.


3 Terug naar Redfield Farm (Judith Redline Coopey)
Recensieboek voor chicklit.nl. Prettig geschreven, boeiend verhaal over de Ondergrondse Spoorweg, de Quakers en een vleugje Amerikaanse Revolutie.

4 Pinkeltje in Madurodam (Studio Dick Laan)
Nog een recensieboek voor chicklit. Ik was bang voor een gedateerd en oubollig verhaal (en ik was vroeger niet echt een Pinkeltje-fan), maar niets was minder waar! Het verhaal is volledig afgestemd op deze tijd, en toch was het een trip down memory lane.


5 Bullet journal voor professionals
9 Van hoofdletter tot punt (Rianne Werring)
Persoonlijk ben ik van mening dat je voor het opzetten en bijhouden van een bullet journal geen boek hoeft aan te schaffen. Op alle soorten social media vindt je de meest prachtige, creatieve, inspirerende (en ook ontmoedigend perfecte) voorbeelden. Alle informatie die je nodig hebt, kan je online vinden. Deze beide boeken gaan ook niet over de creativiteit en besteden geen of minimaal aandacht aan het vinden van de meest geschikte pen, het juiste notitieboek of andere benodigdheden.

Het bullet journal voor professionals vertaalt de principes van Ryder Carroll naar de dagelijkse praktijk van je werk. Het bevat een waardevolle verzameling van verschillende (time-)managemengtheorieën van onder andere Covey en Allen, zoals Getting Things Done en de pomodori-techniek. Ja, je kent het allemaal, maar ze zijn nu in één kaftje samengebracht. Als je de papieren versie koopt, heb je achterin ook nog ruimte om je eigen zakelijke bullet journal te beginnen. Ik heb het ebook.

En in Van hoofdletter tot punt heeft Rianne Werring tips en adviezen voor schrijvers verzameld. Ook weer met ruimte voor je eigen bullet journal. De vrij stugge paperbackuitgave maakt dat dit niet echt een toegankelijke uitgave is om dat ook daadwerkelijk te doen.


6 Buren with benefits (Onbreekbaar #1) (Lisette Jonkman)
8 Onbegrensde liefde (Onbreekbaar #2) (Lisette Jonkman)
11 Op gevoel (Onbreekbaar #3) (Lisette Jonkman)
Mijn eerste kennismaking met Lisette Jonkman. Buren with benefits vond ik zo’n lekker boek, dat ik de twee volgende delen ook maar ben gaan lezen.
Opmerking 1: ik heb nooit zo’n leuke buurman als Ferdi gehad, ook niet tijdens mijn studententijd. Hij heeft echt niet de perfectie van de flyboys van Rebecaa Yarros of van haar Renegades-helden, maar hij is wel leuk.
Opmerking 2: soms, vooral in deel 2, was het me allemaal te studentikoos. En vond ik zowel Abby als Ferdi erg impulsief, primair en nog niet zo volwassen reageren. Maar dat past natuurlijk helemaal bij hun leeftijd.
Opmerking 3: het laatste deel is een goede afronding van de trilogie, het wordt toch allemaal wat serieuzer.. Het verhaal is klaar en ik moet nodig de boeken gaan lezen waar het verhaal van Abby en Ferdi van is afgeleid.


7 Circe (Madeline Miller)
Ik vond 'Een lied voor Achilles' een prachtig boek en wilde daarom enerzijds heel graag aan Circe beginnen, maar durfde het anderzijds ook niet zo goed. Ik heb het gelukkig wel gedaan!

Alleen al de beschrijving op de achterkant van het boek is mooi! ‘Circe heeft geen goddelijk uiterlijk, geen goddelijke stem en wordt buitengesloten door haar familie. Ze moet besluiten waar ze thuishoort: bij de goden waaruit ze is geboren, of bij de mensen van wie ze is gaan houden.’ Circe is dan wel niet goddelijk genoeg naar de zin van de goden, maar wat is ze een stoere vrouw zeg. Daar in het eentje op het eiland Aiaia, stand houdend tegen mannen die maar één ding van haar willen terwijl ze ondertussen de machtige godin Pallas Athene trotseert!

Het is een boek over goden en over helden, over magie en over monsters. Theseus, Ariadne en de Minotaurus, Achilles, Odysseus en Agamemnon, Scylla en Charibdis, ze komen allemaal voorbij. Betoverende en ontroerende stukken, Griekse mythologie op z’n mooist herverteld!


10 Maan (De zeven zussen 5) (Lucinda Riley)
Tja, wat moet ik nog over Maan zeggen? Hier niet teveel, want ik heb het gerecenseerd voor chicklit. De zeven zussen is een geweldige serie, waarin Lucinda Riley je steeds nieuwsgieriger maakt naar wat er nu precies aan de hand is en wat er gebeurd is. Waarom dit, waarom dat, hoe zit dat …?

Wat een felle contrasten in dit boek: van de winterse sneeuw in Schotland naar het vurige Spanje, lairds en gitano’s, Schotse katten en flamenco … en natuurlijk een boeiend historisch verhaal!


12 Doe en denk als een kat (Stephane Garnier)
Als immer zorgzaam baasje van drie katten, kan ik natuurlijk niet om dit boekje heen. Veertig eigenschappen van katten, waarvan het best aan te raden is dat wij als mensen ook eens zo zouden leven … Nuttige wijsheden, mooie citaten en veel herkenning! Leuk om te lezen.Reacties op: HRC 2019: gelezen in januari

Gerelateerd

Over

Simone Luijten

Simone Luijten

Simone Luijten (1989) studeerde Communicatie aan de HvA. Na haar afstuderen werkte ze als copywriter en communicatieadviseur. Momenteel woont ze samen met haar vriend Marc en hun hond Benji in Ermelo...

Marlies Allewijn

Marlies Allewijn

Marlies Allewijn (1977) is opgegroeid in het Zeeuwse Yerseke. Voor haar studie film- en televisiewetenschappen verhuisde ze naar Amsterdam. Daar woont ze nu nog steeds.In 2012 verscheen haar (semi-) a...

Lisette Jonkman

Lisette Jonkman

Lisette Jonkman (1988) is journaliste, fanatiek blogster en schrijft al haar hele leven. In mei 2011 won ze de chicklitschrijfwedstrijd van Luitingh-Sijthoff, Bol.com en Chicklit.nl met haar verhaal G...

Madeline Miller

Madeline Miller

Madeline Miller (Philadelphia) studeerde Latijn en oud-Grieks aan Brown University en geeft les in beide vakken. Ze woont in Cambridge, Massachusetts. Bezoek ook haar website.

Lucinda Riley

Lucinda Riley

Lucinda Riley schreef op haar vierentwintigste haar eerste roman. De boeken van Lucinda zijn vertaald in 25 talen en in 36 landen uitgegeven. Riley woont met haar gezin in North Norfolk, Engeland.