Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie - De Onsterfelijken

op 31 augustus 2019 door

Vraag 10 - Vraag maar raak!

Tijd vliegt als je het gezellig hebt, en dat hebben wij het volgens mij met z'n allen zeker! We zijn alweer bij de laatste vraag aangekomen. Of nou ja, laatste vraag.. ;-)

Wat zouden jullie elkaar nog willen vragen? Je hoeft je niet te beperken tot (maar) één vraag als je er meerdere zou willen stellen.

Wel zo leuk als jullie antwoord geven op elkaars vraag natuurlijk!

500_F_75899345_lpaoXrMmgNrSOnw33rLHTnKufkAIWaY8.jpg

Vraag 9 - Schrijfstijl, indeling & gevoel bij 'De Onsterfelijken'

Een auteur kan zijn of haar stempel drukken op een boek door de manier van schrijven. 

a. Hoe vind je de schrijfstijl van Chloe Benjamin? Wat kan je er over zeggen?

b. Welke regels/passages hebben indruk op je gemaakt? Wil je deze met ons delen?

c. Ieder kind Gold heeft zijn of haar deel. Is ieder kind genoeg aan bod gekomen jouw inziens? Waarom?

d. Wat mis je in in het verhaal? Wat zou je willen toevoegen, of toegevoegd willen zien?

e. Welk van de kinderen Gold (Varya, Daniël, Klara, Simon) spreekt je het meest aan? En welke het minst? Verklaar je nader :-)

images?q=tbn:ANd9GcT3kEBpHivhtXdsxSzeRKtksi19r3wm5XepHLpU5aHneLEJzQsFow&s

Vraag 8 - What's in a name?

Ieder boek heeft een titel en de ene is raker, beter gekozen dan de andere.

a. Wij lezen De Onsterfelijken. De oorspronkelijke titel is The Immortalists. Hoe zou je deze titel uitleggen?

b. Wat zou je als alternatieve titel aandragen voor dit boek?

supercharge-creative-thinking-1900x1200.jpg

Vraag 7 - Niet alles draait om de kinderen Gold..

De kinderen Gold, Simon, Klara, Daniël en Varya hebben allemaal één vraag gehad. En in dit boek komen nog veel meer personages voor!

a. Welke bijpersonages (naast de kinderen Gold) hebben het meeste indruk op je gemaakt? Denk aan Robert, Ray, Gertie, Saul, Bruna, Eddie en ga zo door. Heel graag een top 3 en aangeven waarom.

b. Eddie O'Donoghue! Jullie hebben het al over hem gehad tijdens de vraag over Daniel.

- Wat is zijn rol?

- Wat denken jullie over zijn FBI onderzoek? 

c. Bruna Costello! Is zij een Roma zwendelaar? Of kan zij echt sterfdatums voorspellen?

d. Oké, oké, toch nog wat over de kinderen Gold in deze vraag.. Dit boek leent zich natuurlijk heel goed voor een film! Als je dit boek gaat verfilmen, wie zou jij dan casten? Je mag je ook op de bijpersonages storten van mij :-)

Caravan_abandoned.JPG

Vraag 6 - Varya & haar zoon Luke

Deel 4, het laatste deel, gaat over Varya. Plaats van leven - 2006 - 2010

a. In het onderzoek van Varya gaat het er om dat je langer kan leven als gezond eet en niet te veel. Caloriearm en afgemeten. Zoals Luke zegt 'Het punt is dat je een minderwaardig leven moet leiden om langer te kunnen leven. Zie je dat dan niet? Het punt is dat je bereid bent aan die voorwaarde te voldoen, je voldoet al aan die voorwaarde, maar met welk doel? Tegen welke prijs? Je apen hebben die keus natuurlijk nooit gehad'. 

Hoe kijk jij tegen het onderzoek van Varya aan? Zou je het er voor over hebben, op die manier eten, om zo langer te kunnen leven? Waarom?

b. Varya heeft haar kind gehouden, geboren laten worden, toen ze ontdekte dat ze zwanger was. Waarom zou ze dat gedaan hebben denk je? (Bonus - was je verrast toen Luke haar zoon bleek te zijn? waarom?)

c. Hoe kijk je tegen onderzoeken met dieren aan (in het algemeen)? Denk je dat Varya en haar collega's het zo goed doen als mogelijk? Of zou inderdaad PETA terecht langs kunnen komen?

d. Wat is jouw visie? Wetenschap VS geloof

e. Wat zou je tegen Varya willen zeggen? Op welk moment in haar leven is dat?

jane.jpg

Vraag 5 - Daniel

Deel 3 gaat over Daniël. De inquisitie - 1991 - 2006

a. Daniël is legerarts. Een arts die keurt of jongemannen (en vrouwen) geschikt zijn (lees: gezond zijn) om het leger in te mogen. Er wordt in het boek naar gehint; niet helemaal wat je van een arts zou verwachten. Het slagveld opsturen i.p.v. genezen. Hoe kijk jij tegen zijn beroep aan? De nut, de noodzaak, het streven, de gevolgen.

b. Begrijp jij Daniël? Waarom? In zijn relatie met de de man en dochter van zijn overleden zus Klara, de Chapals (Ray & Ruby)

c. Begrijp jij Daniël? Waarom? Hoe hij in het geloof staat?

d. Begrijp jij Daniël? Waarom? Zijn wil/ zijn noodzaak om naar Bruna te gaan op de dag van zijn datum.

e. Wat zou tegen Daniël willen zeggen? In welk deel van zijn leven is dit?

hqdefault.jpg

Vraag 4 - Klara

Deel 2 gaat over Klara, de jongste dochter Gold.

a. Klara is een bijzondere dame, als artiest treedt zij op met haar ijzeren kaken truc. Wat doet dit met je? Geloof je dat dit mogelijk is?

b. Klara weet als enige van de kinderen Gold dat de datum van Simon is uitgekomen. De anderen wisten (hoogstens) dat Simon jong zou sterven maar niet hoe jong (en wat is de definitie van jong sterven als je als kind je sterfdatum hoort?). Wat voor invloed heeft deze kennis op Klara?

c. Raj en Klara krijgen samen een dochtertje, Ruby. In hoeverre denk je dat het 'weten' van haar datum hier invloed op heeft gehad? Gewetensvraag: zou jij moeder willen worden als je (denkt te weten), er in je achterhoofd sluimert, dat je lang geen 40 wordt?

d. Klara gelooft dat Simon aan haar laat weten dat hij er is door een luide tik (die alleen zij kan horen). Denk je dat Klara het zich inbeeldt of dat Simon inderdaad aan Klara laat weten dat hij er is? Geloof jij in leven na de dood?

e. Ook Klara haar datum waarop ze komt te overlijden blijkt achteraf te kloppen. Waarom pleegt Klara zelfmoord denk je?

kleding-rood-haar-800x445.jpg

Vraag 3 - Simon

Deel 1 gaat over Simon 1978 - 1982. 'Dánsen, jongen, dánsen' het. 

a. Wat was je eerste associatie? Wat dacht je dat 'dánsen, jongen, dánsen' zei over Simon en wat hem te wachten stond?

b. Simon gaat van advies van zijn leidinggevende bij Purp op ballet. Past dit jouw inziens in die tijdsgeest op die locatie?

c. Simon maakt enkele (opmerkelijke?) keuzes in zijn leven. Als jij Klara was, wat zou je tegen Simon willen zeggen? Op welk punt in zijn leven is dat?

d. Simon krijgt aids, hoewel dat op dat moment nog niet als zodanig bekend was. Homokanker werd het genoemd. Wat ging er door je heen toen je dit stuk las, over de ziekte en zijn (naderende) dood?

763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8

Voorpretvraag 2! - to believe or not to believe

'New York, 1969. De broers en zussen Gold krijgen als kind hun sterfdatum te horen van een helderziende.' Zo luidt de eerste zin op de achterkant.

a. Zou jij je sterfdatum willen weten? Waarom?

b. Stel, je weet je sterfdatum én je gelooft dat deze klopt; hoe zou dit je leven beïnvloeden? Maakt het hierbij uit of je hoort dat je jong, middelbaar of als senior zal sterven?

c. Geloof je in het bestaan van toeval? Of geloof je in het lot? Waarom?

crystalball.jpg

Hoi allemaal,

Hoog tijd voor de eerste vraag! :-) Of vragen eigenlijk.. Heb zin in de discussie, ben benieuwd naar jullie antwoorden en hoop niet dat jullie schrikken van de hoeveelheid vraagjes in één vraag!

Het gaat over de cover in al haar facetten. Mocht je het e-book hebben, niet getreurd! Hieronder heb ik de afbeeldingen opgenomen.

1. Op de voorkant van de Onsterfelijken staat de bovenkant van een boom, met uitwaaierende takken en verschillende kleuren blaadjes er aan, tegen een zwarte achtergrond met gouden stippen.

a. Hoe komt deze cover op je over? Welke indruk maakt hij op je? Welke emotie gaat er door je heen?

b. Hoe verklaar jij de verschillende aftakkingen/kleuren blaadjes? Hoe leg jij de cover uit? Zit er een symbolische gedachte achter?

c. Als je het boek zou tegenkomen in de boekwinkel, het boek je dan opvallen? Waarom denk je dat?

d. 'Een spannende en ontroerende roman waarin je als lezer kunt verdwijnen'. **** (4 sterren) NRC Handelsblad - staat op mijn versie. 'Benjamins schrijfstijl is betoverend' The Washington Post. Wat is je eerste reactie op deze quotes?

e. Onder de flap zit een rode cover met een gouden boom en blaadjes verstopt. Wat denk je hiervan? Mooi? Leuke extra? Onnodig? Iets heel anders?

f. Wat wil je verder met ons delen over de voorkant van dit boek?

img_20190416_171453-e1557081950195.jpg?w=1120

image.jpg

Hoi allemaal,

Leuk dat we op deze pagina verder gaan discussiëren over De Onsterfelijken!

De meeste kennen mij al langer als coördinator en weten daardoor dat ik niet dezelfde vragen stel die als voorbeeld worden gegeven. Wel zijn ze (soms) geïnspireerd door de standaard leesclubvragen. Mocht je je mentaal willen voorbereiden op de discussie, zou je die vragen voor jezelf kunnen beantwoorden. Maar het wordt vanaf dat punt dus geen copy-paste als ik vanaf 15.10.2019 de vragen ga stellen! :-)

Let op: Wil je antwoorden op een van de vragen, klik dan op de grijze button 'Reageer' rechtsonder de vraag, zodat alle reacties op dezelfde vraag bij elkaar blijven. Gebruik de roze 'Plaats een nieuwe opmerking'-button helemaal onderaan alleen als je iets kwijt wilt dat niet te maken heeft met een van de vragen.

Leesclubcoördinator: Eveline Tolsma

Start voorpretvragen: 1 oktober 2019 —> om de week een vraag.

Start discussie: 15 oktober 2019 —> om de dag een vraag.

STANDAARD LEESCLUBVRAGEN:

1. Hoe ontwikkelen de hoofdpersonages zich gedurende het verhaal? Welke van hen spreekt je het meeste aan en waarom?

2. Welke hoofdthema’s kun je onderscheiden? Hoe worden die uitgewerkt door de auteur?

3. Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal?

4. Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent?

5. Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?

6. Welke elementen gebruikt de auteur om het verhaal spanning / emotie / diepgang mee te geven? Denk daarbij aan perspectiefwisselingen / flashbacks / flashforwards en keuze voor de verteller (vertelperspectief).

7. Wat is volgens jou het opvallendste element in dit verhaal?

8. Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin?

9. Denk je dat de auteur de lezer met het verhaal een boodschap heeft willen meegeven? Zo ja, welke is dat dan?

10. Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?



Reacties op: Leesclubdiscussie - De Onsterfelijken

Meer informatie

Gerelateerd

Over