Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie | De vanger in het graan

op 14 oktober 2023 door

28.10.2023

De laatste vraag! Nou ja, vragen..

Traditiegetrouw sluit ik af met deze vraag:

Vraag 10 | Vraag maar raak!

Dames en heer, hoewel er al vele vragen zijn gesteld, hebben jullie ongetwijfeld nog een (prangende?) vraag voor jouw leesclubleden. Wat is er nog niet gevraagd of De vanger in het graan of J.D. Salinger wat je wel het liefst beantwoord ziet worden.

Stel jouw vraag. Natuurlijk ook heel fijn als je de vragen van de anderen wil beantwoorden.

Dank voor de fijne leesclubdiscussie.

Deze foto is uit eigen collectie; een kippenhok dat ik tegenkwam tijdens een wandeling bij Vogelenzang.

26.10.2023

Alweer de een na laatste vraag. Wat gaat de tijd toch snel in deze leesclub!

Vraag 9 | Losse eindjes

9a. Was het boek zoals je verwacht (of herinnerd) had? Waarom wel of niet?

9b. Waarom zou Holden ineens zo moe zijn als hij bij de Antonlini's is. Hoe laat komt hij daar aan? Zou het zo gaan, aan de Upper East Side, dat je gewoon vage kennissen opbelt en je dan ook afspreekt? Of zelfs mag logeren bij een docent van vroeger en zijn vrouw?

9c. Wat mij opviel was een gebeurtenis op blz. 276. Viel Holden flauw? Of had hij een kleine hartaanval? Wat was er volgens jou met Holden aan de hand? Waar baseer je dat op?

9d. De opdracht in De vanger in het graan luidt: ' Voor mijn moeder'. Nu je het boek hebt gelezen, hoe interpreteer jij de opdracht?

roosters-5599141_1280.jpg

24.10.2023

Vraag 8 | Vroeger was alles beter

8a. We hebben het bij de vertaalvraag al wat gehad over dat in de nieuwe vertalingen het taalgebruik is gemoderniseerd, om het hedendaags en herkenbaar te houden..? Nu is het natuurlijk wel echt een klassieker die we lezen, ruim 70 jaar oud! Wat merk je van de tijdsgeest in dit boek? Waar merk je dat aan?

8b. Het boek staat in Amerkia op de verboden te lezen lijst; boeken waarvan 'ze' niet graag willen dat jij ze leest. Op deze pagina is te lezen waarom De vanger in het graan op de lijst van Banned Books terecht is gekomen. Is het terecht in jouw ogen? Geldt dat voor destijds, 1951? Of is dat nu ook nog actueel?

8c. Is Holden psychisch in orde? Wordt zijn geestesziekte herkend in het rijke Oosten van New York of wordt het 'gewoon' weggezet als excentriek of puberaal gedrag? Wat kan en wil jij zeggen over de mentale staat van zijn van Holden?

8d. Hoe is de herkenbaarheid in dit boek? Op de schaal van 1 tot 10, hoe goed kan jij je inleven? Hoe plausibel is het verhaal in jouw ogen?

1588176479004?e=2147483647&v=beta&t=XKWmSOhisnRyUvwg9mSMJIdCDQnlPqyQNakT8Hv8B00

22.10.2023

Vraag 7 | Mooi, opvallend, raak?

Zelf heb ik best een aantal zinnen en paragrafen gemarkeerd. Omdat deze me opvielen, aanspraken, verwonderden, melancholisch maakten of op een andere manier iets met mij deden. 

7a. Welke zin of paragraaf is jou opgevallen/heb jij gemarkeerd en wil je met ons delen? Waarom deze en wat deed het met jou?

7b. ' De meisjes die ik het leukst vind zijn altijd de meisjes die ik eigenlijk nooit zo nodig hoef te plagen. Soms denk ik dat ze het leuk zouden vinden als je ze plaagde - ik weet het zelfs wel zeker maar het is moeilijk om ermee te beginnen als je ze eenmaal een hele tijd kent en ze nooit hebt geplaagd' Blz. 109.

Dit vond ik een lieve, schattige paragraaf. Deed me denken aan ' meisjes plagen, zoentjes vragen'. Is dit typisch puberpsychologie? Waarom? 

* Bonus * ' Je was gewoon anders, meer niet. Deze keer had je een winterjas aan. Of het kind waarmee je de vorige keer samen in de rij had gelopen had de bof, en je liep nu met een ander kind samen. Of je had een invalster in plaats van juffrouw Aigletinger. Of je had net je ouders ontzettend ruzie horen maken in de badkamer. Of je was net op straat langs zo'n plas gekomen met regenbogen van olie erin. Ik bedoel dat je op de een of andere manier anders was - ik kan niet uitleggen wat ik bedoel. En zelfs als ik het kon weet ik niet of ik er zin in zou hebben.' Blz. 167.

Herkenbaar? Wil jij iets uit je leven met ons delen waarbij je deze gedachte hebt? Iets wat je vaker doet in je leven en waarbij er toch iedere keer net wat anders is?

jugs-2652695_1280.jpg00

20.10.2023

Vraag 6 | Denk er het jouwe van

Als lezer ontkom je niet aan eigen interpretaties, associaties, aannames, excuses zoeken, acties van personages verklaren vanuit jouw eigen belevingswereld en ga zo maar door. Ik ben benieuwd hoe je hier over denkt/dacht:

6a. Waarom blijft Holden uiteindelijk toch in New York denk je?

6b. Waarom denk jij dat Holden precies over dit weekend van zijn leven vertelt?

6c. Waar staat Holden Caulfield symbool voor in jouw ogen?

6d. Waar dacht je, tijdens het lezen, dat het verhaal heen zou gaan? Hoe dacht je dat het zou eindigen?

6e. Zelf vroeg ik me meermaals tijdens het lezen aan hoe laat het (inmiddels) was. Hoe realistisch zijn, met name de avonden, qua tijdspad?

6f. Hoe ziet Holden de wereld volgens jou?

chicken-2144268_1280.jpg

18.10.2023

Vraag 5 | Verwoorden en opzoeken

5a. We hebben het in zijpaadjes al eerder over de schrijfstijl gehad. Hier de vraag: wat viel jou op aan de schrijfstijl? Wat vond je top en wat vond je flop?

5b. Holden gebruikt vaak het wordt altijd. 'Hij liep altijd met ontbloot bovenlijf rond, omdat hij vond dat hij verdomd goed gebouwd was.' Blz. 39.  Hij vroeg altijd of je iets ontzettend belangrijks voor hem kon doen'. Blz. 42 'Dat heb je altijd met meisjes. Elke keer als ze iets moois doen, ook al stellen ze uiterlijk eigenlijk niet veel voor, en zelfs als ze ergens gewoon stom zijn, wordt je half verliefd op ze, en dan weet je helemaal niet meer waar je aan toe bent'. Blz. 103. Is dit typisch voor een tiener?

5c. Op blz. 235 wordt het gedicht van Robert Burns aangehaald, Als je iemand ziet in 't graan. Heb je dit gedicht opgezocht? Kende je het toevallig al? Of Little Shirley Beans? Of het acteerstel Lutz? Kortom; heb je wat opgezocht naar aanleiding van dit boek? Zo ja, wat?

* Bonus *

Holden heeft het vaak over depressief zijn; als je iemand, zomaar iemand, vangt in 't graan. Daardoor voelde ik me beter. Ik was meteen niet zo depressief meer.' Blz. 159.
' Echt depressief werd ik niet bij die gedachte, maar ik liep nu ook weer niet te juichen. Sommige dingen zouden precies zo moeten blijven als ze zijn'. Blz. 167.

Depressief wordt in deze context losjes gebruikt. Wel geeft het een gemoedstoestand weer. Hoe depressief denk je dat Holden was in dit lange weekend in zijn leven? Op een schaal van 1 tot 10 of uitgedrukt in een van de 50 tinten grijs. Waarom denk je dat?

chickens-2684026_1280.jpg

16.10.2023

Vraag 4 | Rollen en dollen

4a. Welke thema's springen er voor jou uit? Waarom deze? Hoe vind je ze uitgewerkt?

4b. Welke bijfiguur, soms echt tussen neus en lippen door genoemd of een milliscuul rolletje speelt, valt jou op, en waarom?

4c. Een van mijn persoonlijke, favoriete vragen: graag een top 3 (top 5 mag natuurlijk ook!) van jouw personages. Wat voor thema heeft jouw top 3? Hebben deze personages een kleur? Een smaak? Een stijl? Zijn ze te vergelijken met een drankje? Een hapje? Misschien zelfs met een dier? Breng jouw top 3 (of zelfs top 5) tot leven!

Bonus: Wat is de rol van zijn rode pet in de eerste hoofdstukken. Komt meermaals terug dat hij deze voor 1 dollar gekocht heeft die vrijdagochtend in New York. Zou de pet een diepere betekenis kunnen hebben?

Bonus II : 'Ik ben de zoon van de gouverneur, zei ik' - blz. 44. 'Maar mijn vader is behoorlijk rijk. ... Hij is bedrijfsjurist'. - Blz. 148. 'Nou, advocaat dan, net als papa'. - Blz. 234.

Wordt het jouw inziens duidelijk wat de vader van Holden Caulfield voor beroep uitoefent?

easter-eggs-933685_1280.jpg

14.10.2023

Lieve dames én heer,

Om onze geliefde leesclubdiscussie pagina niet te laten vastlopen of ontploffen (zoals de vorige keer gebeurde in al ons enthousiasme), begin ik een nieuwe pagina met de inhoudelijke discussievragen. Houdt je vooral niet in, discussier en klets een eind heen. Natuurlijk houden we het gezellig en zijn we respectvol naar elkaar. Gezien de sfeer op de voorpretpagina heb ik daar alle vertrouwen in!

Groetjes, Eveline

Vraag 3 | Holden

De verteller in het boek, Holden Caulfield. Hij speelt een prominente rol. Zonder zijn stem, zijn geheugen en zijn vertelling eigenlijk gewoonweg geen boek. Het leek me mooi om met een vraag over Holden te beginnen. 

3a. Wat voor jongen is Holden? Hoe zou je hem typeren?

3b. Wat voor groei maakt Holden door in het boek?

3c. Heeft Holden vrienden? Of meer kennissen, schoolgenoten etc.? Is Holden sociaal of juist eenzaam?

3d. Holden noemt zichzelf vaker laf. Ook als Maurice en Sunny die 5 dollar extra komen opeisen terwijl Maurice echt had gezegd dat het voor 1x 5 dollar was. Uiteindelijk is er zelfs niet eens 1x geweest. Ik heb het nagezocht en het was echt geen 10 dollar voor 1x. Hoe laf is Holden nu echt in jouw ogen?

chicken-1327968_1280.jpg



Reacties op: Leesclubdiscussie | De vanger in het graan

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.D. Salinger

J.D. Salinger

Jerome David Salinger (New York, 1919 - Cornish, New Hampshire, 2010) ...