Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Leesclubdiscussie | Magische regels

op 21 mei 2022 door

25.06.2022

Vraag maar raak!

10. We zijn alweer bij de laatste vraag van deze leesclubdiscussie aanbeland. Of nou ja, vraag? Eerder vragen.. Ik geef het stokje over aan jullie. Wat zouden jullie elkaar nog willen vragen over dit boek, de auteur, het genre en/of de magie? 

Heel leuk als jullie elkaars vragen willen beantwoorden! 

pexels-photo-5639620.jpeg

Maker: Dimenshteyn 
Auteursrecht: Dimenshteyn

23.06.2022

Allegaartje

9a. Op de cover van Magische regels, de editie die ik heb, staat een sproeterige dame met grijze ogen tussen gele bloemen. Geen narcissen als het je het mij vraagt. De achterkant heeft dezelfde kleur als de bloemen ongeveer. 

Wat zou jij op de cover van Magische regels zetten en waarom juist dit?

9b. Deze vraag hadden jullie vast al verwacht van mij: Goede raad; niet altijd even fijn om te krijgen als je denkt het beter te weten, en achteraf toch heel fijn om een klankbord te hebben en dit advies in je achterhoofd te hebben. 

Aan wie zou jij een goede raad willen geven? Op welk punt in het verhaal is dit en wat zou je goede raad zijn?

9c. Daaropvolgend kan de auteur, Alice Hoffman, ook wel wat tips gebruiken. Zo blijkt uit onze discussie. Welke tip zou je haar mee willen geven? Hoe had ze dit boek naar een hoger niveau kunnen tillen?

9d. Er worden twee boeken in Magische regels genoemd; De magiër, voornamelijk in het bezit van Vincent en het dagboek van Maria Owens. Zou je één van deze boeken willen lezen? Hoe zou je met de inhoud omgaan?

narcissen7-1-van-1.jpg

21.06.2022

Feiten en overeenkomsten

8a. In de discussie is het een paar keer langsgekomen al, en mijzelf was het ook opgevallen. In Magische regels zijn er best wat overeenkomsten met andere boek over magie wat wij gelezen hebben als clubje > De Onsterfelijken. Zo viel het mij op dat in beide boeken de vrije liefde in San Francisco rond dezelfde tijd voorkwam voor de jongste, homofiele zoon van het gezin. Wat mij weer deed afvragen waarom in beide boeken de Benjamin op mannen valt. Als middelste of als oudste kind kan je toch ook op het hetzelfde geslacht vallen zou ik denken. Of heeft het wellicht toch ook iets met opvoeding te maken? Of de tijdsgeest? Of dat ze beiden een blik in de toekomst hebben kunnen werpen?

Welke overeenkomst sprong er voor jou uit én... in welk boek vond je deze beter uitgewerkt?

8b. Hebben jullie dingen opgezocht tijdens het lezen van dit boek? Zoals het stukje over Washington Square? Klopte het dan? Leren we bij dit boek ook wat tijdens het lezen?

8c. Magische regels speelt zich af in New York en Parijs, al is er natuurlijk ook een gedeelte in Massachusetts. Wat maakt deze plekken magisch in jouw ogen? Waarom zou de auteur, Alice Hoffman, voor deze plekken/setting hebben gekozen?

Magic_City4%2C_Paris%2C_1913.jpeg

19.06.2022

Delen en titels

7a. In Magische regels zijn verschillende delen met hun titel opgenomen:

  1. Intuïtie
  2. Alchemie
  3. Toveren
  4. Elementair
  5. Zwaartekracht
  6. Remedie

Nu je het boek gelezen hebt; wat kan je zeggen over deze delen en titels? Van toegevoegde waarde? Raak gekozen? 

7b. Heb je een favoriet deel of juist een deel wat je met de meeste tegenzin gelezen hebt? Welke en waarom?

7c. Er staan een soort van krulletjes tussen de verschillende 'hoofdstukken' binnen deze delen. Wat voegen deze krulletjes toe in jouw ogen?

alchemy-symbol-icon-set-spirituality-occultism-chemistry-magic-tattoo-vector-id1021108728

Maker: vgorbash Bronvermelding: Getty Images/iStockphoto

17.06.2022

Vincent

6a. Vincent is het jongste kind uit het gezin Owens en de enige jongen. Hij wordt aanbeden, is begenadigd musicus en zeer charismatisch en onbevreesd. Als Vincent op deze manier wordt neergezet in het begin van het boek, wat in zijn levensloop verbaasd je dan? Van welke ontwikkeling keek je op?

6b. Hoe zou je de band tussen Franny, Jet en Vincent beschrijven?

6c. Vincent heeft in de zwarte spiegel, bij tante Isabelle in de kas, gzijn toekomst gezien. Wat had jij verwacht dat hij had gezien waar hij zo van geschrokken was? 

Waar denk jij willen zijn als je 'lot' wordt getrokken en jij mag meevechten in de oorlog?

6d. Vincent heeft zijn dienstplicht succesvol weten te ontduiken. Hoe denk jij over dergelijke psychische instellingen? Nut of noodzaak voor de samenleving?

ccd4aa34f35b3bfb10fda98f7e5e1811.jpg

15.06.2022

Jet

5a. Jet en Levi hadden een bijzondere en mooie band waar abrupt een einde aan kwam. Er hing een schaduw over deze relatie, nog niet eens per sé vanwege de magische regel om niet verliefd te worden, maar ook omdat er een familiehetze was. Wat dacht jij dat de geschiedenis kon zijn die naar dit punt had geleid? Was wat Hoffman zelf had bedacht goed uitgewerkt?

5b. Jet heeft meerdere bijzondere banden in dit verhaal; met Levi, Rafael de piccolo en met Dominee Willard. Welke van deze bijzondere banden springt er voor jou uit en waarom?

5c. Hoe zou jij Jet omschrijven/typeren?

HD-wallpaper-grey-eyes-black-hair-girl-model-in-blur-background-girls.jpg

13.06.2022

Franny

4a. Franny en Haylin hebben een bijzondere band, zo lang als dat ze elkaar kennen. Als je in aanmerking neemt dat één van de magische regels is dat je niet verliefd mag worden, denk je dat deze regel realistisch is? Haylin en Franny duidelijk gewoon elkaar genegen zijn en niet verliefd? Waar ligt de grens in deze regel met 50 tinten grijs? Wat is de definitie van liefde?

4b. De oudste zus Owens, Franny, heeft een bijzonder instinct. Zij voelt aan wanneer iemand de waarheid vertelt (bladzijde 15). Stel, jij hebt dit instinct; hoe zou je hem inzetten? Ook bijzonder aan Franny; ze kan communiceren met vogels. Wat is in jouw ogen de toegevoegde waarde? (één van de twee beantwoorden mag ook natuurlijk)

4c. Wanneer tante Isabella overlijdt aan zoiets aards als alvleesklierkanker, is Franny de volgende in de familie om in het huis te wonen en de familie eer voort te zetten. Hoe had de auteur, Alice Hoffman, meer recht kunnen doen aan dit gegeven? Nu is het voor velen van ons niet duidelijk waarom Franny en wat ze dan voortzet. Als jij Alice Hoffman bent, waarom zou jij dan Franny als opvolger aanwijzen en wat neemt ze dan precies over? Of gooi je het over een andere boeg en wijs je iemand anders aan als opvolger?

Bonus 4d. Franny en Haylin hadden een kraai, Lewis. Dit trouwe dier wordt na al die jaren samen met Haylin en/of Franny blind als Haylin sterft. Heb jij een oorzaak > gevolg in jouw omgeving meegemaakt die indruk op je heeft gemaakt? Zou je die met ons willen delen?

redhead-green-eyes-pale-snow-wallpaper-preview.jpg

-----

11.06.2022

Het is tijd voor onze eerste, inhoudelijke vraag! Ik hoop dat iedereen het boek uit heeft en mee kan doen met de vraag. Niet gek opkijken als je een spoiler tegenkomt voor als je nog bezig bent. ;-) Dan kan je wellicht beter eerst het boek uitlezen. Moet kunnen in het mooie weer van dit weekend. Geniet lekker van het zonnetje, de mensen om je heen en alle mooie, kleine dingen. 

Ik ga eerst gelijk de breedte & diepte tegelijk in. Ik wil de kinderen Owens allemaal een eigen vraag geven, maar eerst nog wat algemeners. Veel plezier!

Thema's en gebeurtenissen

3a. In 'magische regels' gebeurt veel, de verschillende personages maken bijzonder veel mee. Welke scène heeft het meest indruk op je gemaakt? Waarom juist deze, waar zat dat hem in?

3b. Niet alleen maken de verschillende personages veel mee, ook komen er vele thema's aan bod. Welk van deze thema's sprong er voor jou uit en waarom juist deze?

3c. Wat is in jouw ogen onvoldoende uitgewerkt door Alice Hoffmann in dit boek. Welk thema of welke scène had nog extra aandacht verdiend. Hoe had de extra aandacht de scène of het thema beter gemaakt?

c41847783245eef7a2140ab7a90c6468.jpg

07.06.2022

Hoe de magie begint

2a. 'Magische regels' opent met een citaat: Er is geen remedie tegen liefde, behalve meer liefhebben. - Henry David Thoreau. Welke associatie heb je bij dit gedicht; wat zegt het jou? Heb je wellicht opgezocht waar het citaat vandaan komt, en/of wie Henry David Thoreau is/was?

2b. De openingszinnen van 'Magische regels' luiden: Er was eens, voordat de hele wereld veranderde, mogelijk om van huis weg te lopen, te verhullen wie je was en op te gaan in keurige societykringen. Dat was precies wat de moeder van de kinderen had gedaan. Susanna was een van de Owens' uit Boston, een familie die zo oud was dat de Mayflower Society en de Daughters of the American Revolution hun onmogelijk de toegang tot hun exclusieve organisaties kon weigeren, al hadden ze het liefst de deur voor hen gesloten en het slot tweemaal omgedraaid. 

De meeste sprookjes beginnen met: Er was eens'. Wat voor indruk gaf deze openingszin je? Heb je zelf weleens zo'n neiging gehad?

2c. Wat is je eerste indruk van de schrijfstijl van Alice Hoffman in dit boek? Spreekt het je aan of juist niet? Waarom?

hartjes-papiertjes.jpg

-------

04.06.2022

Hoi dames,

Tijd vliegt als we het gezellig hebben. Het is alweer tijd voor de 1e voorpretvraag! Het is ook echt voorpret. Geef alsjeblieft nog niets inhoudelijks over het verhaal weg.

Verwachtingen en magie

1a. We lezen het boek 'Magische regels'. Wat voor verwachtingen had je vooraf? 

1b. Welke magische regels zouden jouw leven makkelijker, gezelliger, leuker, knusser, comfortabeler maken? Heb je hier wellicht ook een recept voor?

1c. Over welke magische kracht zou jij willen beschikken?

image-of-open-antique-book-on-wooden-table-with-glitter-overlay-picture-id873507500?k=20&m=873507500&s=612x612&w=0&h=s3CSpEyWQeQbWXa9v-4JMvtsgUppKzBTbT7Rmlx3t9I=

Maker: tomertu Bronvermelding: Getty Images/iStockphoto

-----

Hoi dames,

Nog enkele weekjes en dan mogen we weer gaan discussieren! Blijft toch iets waar ik naar uit kijk met jullie. Zo levendig, inhoudelijk sterk en toch ook gezellig als wij dat kunnen. 

Op zaterdag 4 juni  zal ik de 1e voorpretvraag stellen.

Op dinsdag 7 juni zal ik de 2e voorpretvraag stellen.

Vanaf zaterdag 11 juni zal ik de discussievragen stellen en om de dag een vraag plaatsen. Of nou ja, één vraag? Zoals jullie mij kennen, zal het meestal een vraag met a, b en misschien wel c of zelfs d zijn.

Zelf ga ik vandaag in het boek beginnen. Ik was eigenlijk een Allan Folsom aan het lezen en kwam er niet lekker in. Zat op bladzijde 40 van de 473 en dacht: tja, blijkbaar is dit niet het moment voor dit boek. Dan kan ik beter aan m'n leesclubboek gaan beginnen! Dat zal ik vandaag doen in het zonnetje of onderweg naar winkels waar we ons gaan oriënteren op spullen voor ons nieuwe huis. (Mijn leven staat niet stil inderdaad ;-))

Heb er alle vertrouwen in dat we een leuke, plezierige en interessante discussie aan kunnen gaan met elkaar.

Liefs Eveline

newyorksixties-0-640x517.jpg

(Bron: 1960s New York City, In 55 Dramatic Photographs (allthatsinteresting.com))



Reacties op: Leesclubdiscussie | Magische regels

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Alice Hoffman

Alice Hoffman

Alice Hoffman is in 1952 in New York City geboren en groeide op in Long Island. ...