Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

de boeken van september

op 30 september 2019 door

Het einde van de maand is weer daar, dus is het ook weer tijd om terug te kijken op wat ik allemaal deze maand gelezen heb. Maar liefst zeven titels kan ik weer aan mijn lijstje gelezen boeken toevoegen. Nou ja, gelezen boeken.... Ik luisterde deze maand naar 2 boeken, via de Luisterbieb, een nieuwe ontdekking voor mij, zeker nu ik heb gezien dat daar best wel recent uitgekomen boeken op staan.

Als eerste las ik deze maand Zonder liefde van Stefan Brijs. Via de Club van Echte Lezers ontving ik dit boek en mocht ik meedoen met de leesclub waarbij Brijs zelf aanwezig was. Altijd leuk om het met een grote groep lezers over een boek te hebben en daarbij ook alles over het boek te horen van de schrijver zelf. Er waren opvallend veel Hebbanners aanwezig deze middag en dat maakte het extra leuk. Samen Gigi maakte ik een verslag van dit boek en de leesclub voor Literatuur onder de Loep! Wil je dit terug lezen, kijk dan hier.

Vervolgens las ik De pelikaan van Martin Michael Driessen. Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2018 en zeer zeker de moeite waard om te lezen. Mooi geschreven, met humor en toch voldoende om over na te denken. Tussen het lezen van dit boek door, luisterde ik op momenten dat ik niet kon lezen maar wel luisteren, naar Het feest van Elizabeth Day. Een boek waar lovend over wordt geschreven en ik moet zeggen het is een intrigerend boek. Centraal staat eigenlijk de Engelse aristocratie, Brideshead Revisited, Downton Abby maar dan in de huidige tijd, daar moet je aan denken. Hoe graag je ook wilt en hoe goed je je best ook doet, er helemaal bij horen zul je nooit. Het luisteren beviel mij wel. Nadeel echter bij dit boek was dat het een mannelijke verteller heeft en het perspectief wisselt tussen een vrouwelijk en een mannelijk personage. Daardoor is het niet altijd duidelijk wanneer wie aan het woord is, zeker als je een luisterpauze hebt gehad.

Kes van Barry Hines stond als volgende boek op de planning. Uitgezocht door mede leesclubgenoten voor mijn komende fysieke leesclub, was ik erg benieuwd naar dit boek. In Engeland staat dit boek al jaren lang als klassieker bekend, maar het boek is pas recent vertaald naar het Nederlands. Het is de jaren 60 van de vorige eeuw in een arme mijnwerkersstreek in Yorkshire. Het is armoe troef bij Kes in huis, zijn vader is weg gelopen, zijn moeder constant dronken en zijn oudere broer is ook niet echt vriendelijk. Het leven van Kes krijgt wat meer kleur als hij een torenvalk vindt en deze traint. Opeens krijgt hij aandacht en wordt hij gezien. Maar ook dit plezier is niet van lange duur. Binnenkort gaan we dit boek bespreken. Ik vind het in ieder geval een aanrader.

Als tweede luisterboek luisterde ik naar Onder de paramariboom van Johan Fretz. Het door de schrijver zelf voorgelezen boek, is hilarisch, grappig met een ernstige ondertoon. Doordat hij zijn eigen verhaal zelf voorleest gaat het verhaal helemaal leven, zeker omdat hij de intonaties en de verschillende stemmen goed kan nadoen. Een heerlijk boek om te luisteren.

Om nog maar even in het Verenigd Koninkrijk te blijven las ik Cliffrock Castle van Josephine Rombouts. Het boek heeft als ondertitel: werken op een kasteel in Schotland. Wat moet je allemaal doen als je huishoudster wordt op een Schots kasteel waar een Engelse adelijke familie woont. Hoe ga je om met de Engelse correctheid als je gewend bent aan de Nederlandse directheid. Josephine Rombouts schrijft haar belevenissen op een vermakelijke manier op, je zou zo een kijkje willen nemen op dat kasteel.

Op de valreep van deze maand las ik nog Holy Trientje van Anne-Gine Goemans voor de leesclub hier op Hebban. We zijn net begonnen en in het leescafé wordt al lekker wat af gekletst. Volgende week beginnen we met de echte discussie. Dus mocht je zelf een exemplaar hebben van dit boek, je kunt altijd nog aansluiten.



Reacties op: de boeken van september

Gerelateerd