Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Dit is Harriet's Hebban

op 13 juni 2022 door

Na heel veel leuke , interessante en vrolijke spots en blogs te hebben gelezen over wat Hebban voor veel lezers betekent, voeg ik op de val reep ook nog 'mijn Hebban' toe. 

Waar en hoe begon Hebban voor jou?

In mijn profiel zag ik staan dat Hebban voor mij op 22 augustus 2014 is begonnen. Waarschijnlijk was ik weer eens op zoek naar iets met boeken toen ik op de Hebban site stuitte. Niet echt computervaardig vond ik het allemaal best spannend. Ik denk ook dat ik het in eerste instantie alleen voor het bij houden van mijn boeken heb gebruikt en om te zien wat andere lezers allemaal lazen. Wat ja , gluren in boekenkasten en leeslijstjes vind ik heerlijk ontspannen om te doen. In 2015 deed ik voor het eerst mee met een leesclub met het boek Portret van een vrouw van Jojo Moyes. Dat beviel bijzonder goed en de rest is geschiedenis zeggen ze dan toch zo mooi? Eind september 2016 mocht ik naar de eerste Hebban Live. Een evenement in het Buiksloterkerkje in Amsterdam waar de eerste Hebban Debuutprijs werd uitgereikt. Eind 2016 reageerde ik op een oproep om lid te mogen worden van de Literatuur Club van 10, de voorloper van Literatuur onder de Loep, en tot mijn grote verrassing werd ik uitgekozen om mee te doen. Ik ging af en toe een leesclub coördineren en sinds een half jaar mag ik mij ook Hebban recensent noemen. Als ik zo eens terugkijk heeft Hebban toch veel boeken en leesplezier gebracht.

Wat is voor jou de belangrijkste ontdekking geweest in acht jaar Hebban?

Mijn belangrijkste ontdekking is toch wel geweest hoe leuk het is om samen boeken te lezen en het er dan met elkaar over te hebben. Lezen lijkt een 'eenzame' bezigheid maar het kan toch voor zoveel verbondenheid en herkenning zorgen. Heerlijk is het om mee te doen met een leesclub of tips te krijgen van andere lezers. Leuk vind ik het ook om via verschillende Spots mee te leven en lezen met andere lezers. 

Welk onderdeel of element van Hebban is bij jou het meest geliefd?

Dit is zo'n lastige vraag. Zo'n vraag als wanneer je in een snoepwinkel staat en je het lekkerste snoepje aan moet wijzen. Vrijwel onmogelijk om te kiezen, je moet eigenlijk van alles proeven en dan tot de ontdekking komen dat alles lekker is. Ik ben gek op lijstjes , dus dingen met lijstjes staan altijd hoog op mijn lijstje. Ik vind de Weekopening een heerlijk begin van de week, want ik ben niet zo goed in maandagen. Maar wat vooral heel fijn is, is het steeds weer ontdekken van nieuwe boeken en te realiseren dat er altijd boeken zullen zijn. Je bent nooit uitgelezen, heerlijk toch?

Welk verrassend boek, auteur of genre heb je leren kennen op Hebban?

Wat een fantastische ervaring is geweest is het lezen van het boek Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili met een heleboel andere lezers. Nog voordat het boek verscheen kregen we de mogelijkheid om het boek te mogen lezen. Elke week ontving je een PDF met het volgende stuk van dit dikke boek. Spannend wat er elke week weer ging gebeuren met de personages, wat iedereen er weer van zou vinden. Wanneer ik chocolademelk drink, denk ik vaak nog aan dit boek. Zo'n dikke pil van een onbekende schrijver pak je in de boekwinkel niet zomaar op. Nu heb ik op deze manier een fantastisch boek gelezen en een nieuwe schrijfster ontdekt. Want het is niet bij dit boek gebleven. Ook las ik met zeer veel plezier De kat en de generaal  en kijk ik uit naar haar nieuwe boek dat in november van dit jaar verschijnt Het schaarse licht.

Wat betekent Hebban voor jou?

Wanneer je al het bovenstaande hebt gelezen kan ik alleen maar zeggen 'Need I say more?'. 

Wat zou je heel graag op Hebban terug willen zien?

De Adventskalender en de Eindejaarsquiz zijn toch altijd wel een hoogte punt aan het einde van het jaar. Dat zijj hoop ik blijvertjes. Wat ik daarnaast ook nog wel een zou willen, is zo'n groot boekenproject als dat van Het achtste leven (voor Brilka). Heerlijk om met zo een groot aantal lezers een boek te ontdekken dat nog uitgegeven moet worden van een schrijver die nog niet bekend is. Spannend en uitdagend.

Wat heb je op Hebban nog niet gedaan en zou je in de toekomst wel willen doen?

Eigenlijk heb ik al een heleboel gedaan op Hebban en wil ik dat in de toekomst nog zeker heel lang blijven doen. Ik zou zo zeggen op naar het 10 jarig jubileum van Hebban met een feestje waar we elkaar live kunnen ontmoeten.



Reacties op: Dit is Harriet's Hebban

Gerelateerd

Over

Nino Haratischwili

Nino Haratischwili

Nino Haratischwili (1983, Tbilisi) is romancier, toneelschrijver en regisseur. Z...

Jojo Moyes

Jojo Moyes

Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boe...