Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

week 20 van mijn reading challenge

op 19 mei 2018 door

"De Amerikaanse prinses", van Annejet van der Zijl, behoort tot één van mijn favoriete boeken. Pakkend geschreven, goede rechearch kortom een boek voor op mijn favorietenplakje op Hebban. Dit nieuwe boek van deze schrijfster, samen geschreven met Jo Simons bleef ook mijn aandacht trekken. Tussen alle boeken voor de leesclub en de Hebban Debuutprijs door lukte het om een gaatje te vinden om dit boek toch te lezen.

De val van Annika S, Annejet van der Zijl en Jo Simons.

Hoewel het boek valt onder het genre literatuur doet de titel en de proloog toch anders vermoeden. Een boek dat begint met een schuingedrukte proloog waarin iemands laatste minuten in dit leven beschreven worden voordat de persoon vermoord wordt, doet toch ernstig vermoeden dat het boek wellicht onder een ander genre valt dan literatuur.

Na de proloog  maak je kennis met Annika Schaeffer, een Duitse politika die op de vlucht slaat op het moment dat duidelijk wordt dat ze gelogen heeft over haar verleden. Een doodszonde in de politiek. Halsoverkop vlucht ze naar Nederland en komt terecht in een vervallen vakantiedorpje aan de Noord-Hollandse kust. Alle banden met Duitsland worden verbroken, haar lidmaatschap van haar politieke partij zegt ze noodgedwongen op en ook de banden met haar schatrijke en vooraanstaande schoonfamilie blijven niet in stand. Als tot overmaat van ramp haar dure handtas met haar identeitsbewijs ook nog gestolen wordt, kan Annika niet verder vallen. Toch lukt het haar langzaam weer wat te gaan doen met haar leven. Ze gaat vakantiehuisjes schoonmaken voor het benodigde geld en met hond Sam maakt ze lange wandelingen langs het strand. Maar rust is haar echter niet gegund en komt Annika zomaar in aanraking met het smokkel circuit en dat blijft natuurlijk niet zonder gevolgen.

Naast de verhaallijn van Annika, volg je nog de verhaallijn van Martin een politieman die de aangifte opneemt van de gestolen tas van Annika en de verhaallijn van de bejaarde vrouw Anna. Anna is als enige van haar familie teruggekeerd uit de oorlog. Deze drie verhaallijnen komen op een knappe manier bij elkaar en vormen zo een prettig verhaal om te lezen.

Literatuur zou ik het niet direct willen noemen. Alleen het personage van Annika krijgt wat meer laagjes, Martin en Anna blijven wat platte personages. Misschien komt dat omdat dit boek waarschijnlijk het eerste deel van een serie is en wacht ons nog veel meer in het volgende deel. Voor wie van literaire thrillers houdt is dit boek zeker een aanrader. Als je het boek gaat lezen met in je achterhoofd het vorige boek van Annejet van de Zijl, valt het toch wel een beetje tegen.



Reacties op: week 20 van mijn reading challenge

Gerelateerd

Over

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl (1962) studeerde in Amsterdam en Londen. Ze werkte tie...

Jo Simons

Jo Simons

Jo Simons is neerlandicus en een ervaren journalist en bladenmaker. Als partner ...