Mijn boekenmaand september

op 02 oktober 2016 door

September is voor mij altijd een maand waarin alles weer even op zijn plaats moet vallen. Na de mooie, luie zomermaanden, waarin genoeg tijd is om te lezen en het leven net even wat losser verloopt, moet het leven weer even opstarten. De schoolroosters zijn weer bekend, de verschillende clubjes zijn weer opgestart en alles wordt weer ingevoegd in de dagelijkse routine.  Het is altijd even afwachten in hoeverre er dan nog tijd overblijft om te lezen. Deze keer viel het me niet tegen. Daarnaast waren er ook weer leuke boeken evenementen en is het aantal boeken in huis ook weer toegenomen.

Deze maand las ik:

* Ik zag Menno, van Sandra Bernart. Genomineerd voor de Hebban Debuutprijs. Het verhaal gaat over Vincent die een heel gestructureed leven leeft. Hij heeft zelfs berekend met welke vrouw hij het gelukkigste zal worden. Als hij naar aanleiding van hun huwelijk een huwelijksreis gaat uitzoeken , ziet hij zijn doodgewaande broer in de reisbrochure staan. Dit is het begin van zijn zoektocht naar zijn broer Menno en het leren kennen van een andere manier van in het leven staan. Een mooi geschreven verhaal wat zeker het lezen waard is.

* Het Smelt, van Lize Spit. De winnares van de Hebban Debuutprijs. Over de inhoud van het boek verwijs ik naar de vele artikelen die al over dit boek verschenen zijn. De quote van Hebban over de stomp in het gezicht en daarna knock-out, over dit boek is iets waar ik mij zeker in kan vinden.

* Moeders zondag, van Graham Swift. Dit boek las ik voor mijn eigen boekenclub. In het boek vertelt Jane Fairchild het verhaal van Moeders zondag , de dag dat alle bedienden een dag naar hun moeder mogen. Deze dag veranderd het leven van Jane voorgoed. Het verhaal is zo mooi geschreven, met zoveel diepere lagen er in dat je het wel  moet herlezen.

* De zomer die alles deed smelten, van Tiffany McDaniel. Deze titel als ik voor de Hebbanleesclub. Het is 18984. In een klein dorpje in Ohio komt het jongetje Sal aan en zegt dat hij reageert op de advertentie waarin de vader van Fielding Bliss naar de duivel heeft gevraagd. Hij beweert de duivel te zijn. Met Sal samen komt er een grote hittegolf mee en gebeuren er allerlei bijzondere dingen. Angst maakt zich meester van de dorpsinwoners. Hebben ze nu wel of niet de duivel in hun midden. Langzaam loopt dit uit tot een dramatisch plot. Een mooi debuut van deze schrijfster maar die voor mij in haar schrijfstijl af en toe te mooi wil schrijven.

* De doodsvogel, van Samuel Bjork Winnaar van de Hebban Award voor beste thriller van het jaar. Het tweede deel van de serie over Mia Kruger en Holger Munch. Een terechte winnaar wat mij betreft. Een heerlijke Scandinavische thriller zo als ik ze graag lees.

* 1984, van George Orwell. Een ontzettend goed en beangstigend boek waarin Orwell beschrijft hoe de wereld er mogelijk in 1984 uit zal zien. Met het bekende Big brother is watching you. Een klassieker die ik nog niet gelezen had en dat ook nog niet had gedaan als mijn dochter deze titel niet voor school zou moeten lezen. Absoluut geen spijt van gehad.

* Het oude land, van Dorte Hansen. Een verhaal dat zich afspeelt in de buurt van Hamburg. Over het leven van twee vrouwen, familie van elkaar, die erg op zichzelf leven. Het leven heeft het hun allebei niet gemakkelijk gemaakt en ze zijn min of meer tot elkaar veroordeeld in een oude boerderij. Ze blijken uiteindelijk meer met elkaar gemeen te hebben dan ze ooit hebben kunnen bedenken. Het is een mooi verhaal, met hele herkenbare elementen over de zoektocht van mensen naar een zinvol bestaan. De droge humor maakt dat ik verschillende malen zachtjes moest gniffelen.

de480b84baa15be6ce31d29d11881dfd.jpg Acht boeken kwamen er deze maand weer bij mijn toch al niet zo kleine hoeveel boeken in huis. 

Muidhond, van Inge Schilperoord, De moord op Margaret Thatcher, van Hillary Mantell en het boek Kroniek van de familie Wapshot, van John Cheever, kocht ik in de uitverkoop van   de boekwinkel. 

De zomer de alles deed smelten, van Tiffany McDaniel, kreeg ik van Hebban voor de leesclub. Ook Samen van Anita Terpstra kreeg ik van Hebban. Dit boek zat in de Goodiebag die werd uitgedeeld bij Hebban Live waar ik heen ben geweest.

Waterland van Graham Swift kocht ik omdat dit boek op de leeslijst van mijn dochter staat en ik deze weer meelees. Het oude land van Dorte Hansen is voor de volgende bijeenkomst van mijn boekenclub en Hoe ik lees van Lidewij Paris heb ik meegenomen uit Eindhoven toen ik de boekwinkel van Piere daar bezocht. En ja , een boekwinkel inlopen zonder een boek aan te schaffen is toch wel erg moeilijk.

Als ik zo terugkijk mag ik niet ontevreden zijn over het aantal gelezen boeken. Voor oktober staan weer een aantal leuke dingen op het programma. Onder andere doe ik mee met de Hebban leesclub van het boek Moeras, van Steve Toltz. Ook staat er een bezoek aan Dublin op het programma met natuurlijk de bibiotheek van Trinity College en het mooiste boek van de wereld: Book of Kells.Reacties op: Mijn boekenmaand september

Gerelateerd