Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Schwob-klassieker leesclubactie

op 17 januari 2017 door

De boekhandel bij mij in de buurt doet dit jaar mee aan de landelijke leesclubactie van SCHWOB. SCHWOB , genoemd naar een veelzijdige doch ook vergeten auteur en onderdeel van Het Letterenfonds, selecteert elk jaar een aantal vergeten klassiekers met als doel die bij een groter publiek onder de aandacht te brengen.

Op 15 januari organiseerde veel boekhandels in Nederland een feestelijke leesclub waarbij zij een van deze klassiekers in het zonnetjes hebben gezet. Aangezien bij de boekhandel bij mij in de buurt er andere feestelijkheden waren op deze datum is de leesclub uitgesteld naar 16 januari en ik was er bij.

Het boek dat in het zonnetje is gezet is "Het bleekblauwe handschrift van een vrouw" van Franz Werfel. Dit boek speelt zich af in de jaren dertig in het mondaine Wenen. Het leven van de welgestelde , geliefde burger Leonidas neemt een onverwachte wendig wanneer hij een brief krijgt van zijn voormalige minnares, een Joodse vrouw. Zij vraagt hen om hulp en hij worstelt met zijn geweten. Om goed beslagen ten ijs te komen, las ik het boek braaf van te voren. Hier kun je mijn recensie lezen.

Onder het genot van een kopje thee en een heerlijk stukje Sachertorte heb ik een interessante avond gehad. De moderator van de leesclub was de Germanist Jerker Spits .

Zo kwam ik te weten dat het boek de eerste keer in 1941 is uitgegeven in Stockholm, net als de uitgever Querido in Nederland was en in Zweden ook een uitgever die "verboden" Duitse boeken uitgaf. Jerker Spits kon boeiend vertellen over het Wenen in de woelige jaren '30 en de achtergrond van de schrijver.

Al pratend met de andere deelnemers kom je er achter dat , hoewel het boek een klassieker is, het thema toch nog steeds actueel is: Het morele dilemma dat er in de huidige tijd is rondom vluchtelingen helpen of niet.

Kortom een heel leuke leerzame avond met zeker geen stoffige klassieker.

Leuk detail nog: I was a handshake away from Nino Haratischwili,schrijfster van Het achste leven (voor Brilka), het boek dat ik in delen gelezen heb voor de leesclub van Hebban. Het interview met de schrijfster in trouw was van Jerker Spits

 





Reacties op: Schwob-klassieker leesclubactie

Gerelateerd

Over

Franz Werfel

Franz Werfel

Franz Werfel (Praag, 10 september 1890 - Beverly Hills,...

Jerker Spits

Jerker Spits

Jerker Spits (1977) is germanist en woonde in Berlijn en Wenen. Hij schreef en s...