Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

week 48 van mijn reading challenge

op 02 december 2018 door

Vrijwel meteen na de verschijning van dit boek half november, stond het al in de top 10 van vele bestseller lijstjes in binnen- en buitenland. Aangezien ik een week had met wat meer leesuurtjes dan gewoonlijk besloot ik mijzelf als vervroegd Sinterklaaskadootje (je moet toch een excuus kunnen vinden), dit boek kado te doen. Daar heb ik zeker geen spijt van gehad, want wat je ook vindt van politiek Amerika, dit boek geeft een klein inkijkje in die poiltiek maar veel meer geeft het een beeld van een sterke vrouw. Ik las deze week:

Mijn verhaal, Michelle Obama.

Het is maar goed dat onder de Nederlandse titel als subtitel de oorspronkelijke titel van dit boek is opgenomen. Het boek is zeker het verhaal van de schrijfster, dus Mijn verhaal, maar het boek is eigenlijk nog veel meer het verhaal over hoe de schrijfster uiteindelijk de Michelle Obama is geworden die wij kennen van de televisie en andere media. Wanneer je het voorwoord en de epiloog niet mee telt, bestaat het boek uit drie delen. In het eerste deel, "Hoe ik Michelle werd"(Becoming me), leer je Michelle kennen als klein kind dat opgroeid in de South Side van Chigago, nu niet direct de veiligste en mooiste wijk van deze wereldstad. De buurt verloedert ook steeds meer, maar de familie van toen nog Michelle Robinson blijft daar wonen. Samen met een 2 jaar oudere broer Craig en haar ouders woont ze op een kleine etage die ze huren van een tante. Michelle is ambitieus en haalt koste wat het kost hoge cijfers. Het harde werken leert ze van haar vader Fraser die tot zijn dood op de leeftijd van 55 jaar altijd heeft gewerkt. Haar ambities brengen haar verder, zelfs naar twee Ivy League universiteiten en ze krijgt door hard te werken uitzicht op partner te worden van een pretigieus advocaten bureau. Hier ontmoet ze ook haar toekomstige man Barack Obama.

In het tweede deel : "Hoe ik Obama werd"(Becoming us) beschrijft Michelle Obama hoe ze als getrouwd stel een gezin willen opbouwen en de moeite die dat kost. Hierover is ze erg openhartig,  beide zwangerschappen zijn ontstaan door IVF. Maar ook laat ze zien hoe moeilijk het kan zijn als je alletwee ambitieus bent, beiden goed wilt zijn in je werk en ook nog een gezin hebt waar voor je moet zorgen. Hoe hou je als gestreste moeder alle bordjes in de lucht, ook als je echtgenoot een groot deel van de week niet thuis is. Dat dit niet altijd even gemakkelijk is geweest en dat het hun relatie onder druk heeft gezet vertelt ze openhartig, maar ook hoe je er met zijn tweeën voor kunt knokken om het wel te doen laten slagen, zonder dat je als vrouw jezelf helemaal wegcijfert.

In het laatste derde deel "Hoe ik meer werd"(Becoming more) laat de schrijfster zien hoe ze invulling heeft proberen te geven aan haar functie als First Lady maar ook hoe ze heeft geprobeerd haar kinderen een zo normaal mogelijke opvoeding te geven. Dat het privéleven van de president van Amerika en zijn gezin zo ingeperkt wordt, heb je als buitenstaander geen idee van.

Het is Michelle Obama gelukt (ze heeft geen ghostwriter gebruikt) een indrukwekkend boek te schrijven en schrijven kan ze. Met een vlotte schrijfstijl en de nodige humor beschrijft ze haar leven tot nu toe. Hoewel het verhaal chronologisch van opbouw is weet ze de lezer vast te houden met flashbacks en kleine blikken in de toekomst. Dit maakt het niet alleen boeiend maar verklaart ook met enige regelmaat de stappen die ze in haar leven heeft gemaakt. Hoewel het natuurlijk haar verhaal is en daarmee ook haar waarheid, spaart ze zichzelf zeker niet. De schaamte die ze voelde toen ze geen tijd vrij kon/wilde maken om een doodzieke vriendin op te zoeken en uiteindelijk te laat kwam. De moeite die het gekost heeft om uiteindelijk een mooi carrière vooruitzicht los te laten om voor de helft minder salaris een baan te accepteren waarmee ze meer voor de maatschappij zou kunnen betekenen.

Dit kan weleens het fundamentele probleem zijn als je je drukmaakt om wat andere denken. Het kan je op het gebaande pad zetten, het jee-is-dat-niet-indrukwekkend-pad en je lange tijd daar houden. Misschien hou je dan op met afdwalen, met het zelfs maar overwegen om af te dwalen, omdat wat je riskeert te verliezen in termen van het hoge aanzien dat je van anderen geniet, te kostbaar kan zijn.

"Mijn verhaal" van Michelle Obama is een indrukwekkend boek, een boek waarin ze laat zien hoe ze de persoon geworden is wie ze nu is en daar dwingt ze absoluut respect mee af.



Reacties op: week 48 van mijn reading challenge

Gerelateerd

Over

Michelle Obama

Michelle Obama

Michelle LaVaughn Robinson Obama is een voormalige first lady van de Verenigde S...