Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De weg naar huis

op 15 februari 2019 door

Ja, yes, oui! Het heeft even een tijdje geduurd maar de boeken hebben eindelijk hun weg weten te vinden, en hoe!

Hoe bijzonder is het wel niet als er een boek bij zit waarvan je door de auteur zelf bent gevraagd of je haar 'net vers van de pers' boek wilt lezen. Daar kan ik als blogger natuurlijk geen nee tegen zeggen en dat is dan ook de reden waarom 'De vorm van Ierland'  nu voor mij ligt. De auteur Truus Rozemond is als psycholoog gespecialiseerd in leerprocessen en dat in combinatie met de quote waarmee het boek begint:

 

'Het verleidelijke van een affaire is vaak niet zozeer die nieuwe partner, maar de ontdekking van je nieuwe ik'.

 

Maakt dat mijn nieuwsgierigheid direct is gewekt. De prachtige cover met klaproos helpt daar ook een handje bij mee. Deze zou weleens voor meer kunnen staan dan alleen maar mooi zijn. 'De vorm van Ierland' is het derde boek van Truus Rozemond, eerder schreef zij al 'Een verwaarloosd huis' en  'Tussenruimte' , toch is   'De vorm van Ierland' voor mij het eerste boek wat ik van deze auteur ga lezen. Ik ben benieuwd!

703e7ae75f89f43716c626f134b1eaad.jpg

 

Maar 'De vorm van Ierland' is niet het enige boek die deze week de weg naar mijn huis heeft gevonden. Zo ben ik dankzij Sarah die ik deze week heb mogen zien, niet alleen door mijn kinderen mee uit eten genomen (lees: ze hebben pizza besteld bij een pizzaketen,) maar heb ik van Christoffel nog een dolfijn gekregen en van de twee oudsten een dvd 'The Paradise Suite' en het boek 'De zeven zussen' van Lucinda Riley. Een boek dat niet op mijn verlanglijstje stond, maar na het boek wat nader te hebben bekeken daar misschien wel op had moeten staan. Het verhaal blijkt terug te voeren zijn op 'Atlantis' en zijn tien zonen; mythische intertekstualiteit dan beginnen mijn ogen al te jeuken.

 

Nu ben ik in de gelukzaligheid dat ook 'De zeven zussen' en 'De vorm van Ierland' niet de enige boeken zijn die deze week mijn huis hebben gevonden. Wat is er heerlijker om boeken aan te schaffen met een goed excuus: mijn studie en een aanbevolen literatuurlijst, waarvoor ik dit keer twee lees- en twee studieboeken heb uitgekozen:

 

'Linnenmeter' van Tolstoi, een boek vanuit het perspectief van een paard die je op een filosofische manier aanspreekt over de ‘eigendomsrechten` die de mens zich toe-eigent. Het begin van het boekje

 

'Steeds hoger en hoger verhief zich de hemel, steeds wijder breidde het morgenrood zich uit, witter werd de matte zilverglans van de dauw, levenlozer de maansikkel, voller van geluid het bos…'

 

doet mij terug denken aan de al even zo mooie tekst van 'De rijke bramenplukker' van Godfried Bomans.

'Tien kleine negertjes' van Agatha Christie, een titel die vandaag de dag echt niet meer kan, in 2004 is de Nederlandse titel dan ook aangepast naar ‘En toen waren er nog maar…` wat voor mij dan ook als literatuurwetenschapper in spe de reden is geweest waarom ik perse naar het boek met de negertjes in de titel heb gezocht. Niets mooier om boeken in de kast te hebben met een historisch verhaal achter het verhaal, in dit geval dan de titel.

 

'Literaire cultuur, tekstboek' van Barend van Heusden, Wouter Steffelaar en Peter Zeeman, hierin staan enkele literatuur beschouwingen van onder andere Northrop Frye met zijn archetypen van de literatuur, Michel Foucault over wat is een auteur, Virginia Woolf’s Shakespeares zuster, en vele anderen.

 

'Wetenschapsfilosofie voor geesteswetenschappen' van Michiel Leezenberg en Gerard de Vries, hierin wordt de literatuurwetenschap in zijn algemeenheid uitgelegd, de ontstaansgeschiedenis, stromingen en hun beroemde 'vaders' als bijvoorbeeld Aristoteles komen aan bod.

Het mag dit jaar dan even geduurd hebben voordat de boeken mij hebben weten te vinden maar dan gebeurd het ook wel gelijk goed.

 

Hoe zit het bij jou, hebben de boeken jou dit jaar al gevonden?



Reacties op: De weg naar huis

Gerelateerd