Kinderpret met Boer Boris

op 14 april 2017 door

Boer Boris is 5 jaar. Reden dus voor een feest, wat een geluk dat ik en mijn jongste, dankzij een prijsvraag, daarbij aanwezig zijn geweest.

Naast dat Ted van Lieshout en Philip Hopman de schrijver en illustrator zijn, verraad hun komische strijd op het podium, om wie er met de eer mag strijken van het bedenken van Boer Boris, dat ze naast collega's ook goede vrienden zijn. Uiteindelijk blijkt dat ze beiden met de eer van het bedenken van Boer Boris, mogen strijken. Want er komt naar voren  dat Boer Boris is ontstaan nadat de zoon van Philip Hopman, die in het echt ook Boris heet, al rondhuppelend in een blauwe overall met rode regenlaarzen, op vijfjarige leeftijd de mededeling deed dat hij later boer wilde worden. Zowel Ted Van Lieshout en Philip Hopman hadden toen het gevoel hier iets mee te moeten doen. Ted van Lieshout, o.a. bekend van het schrijven van scènes en liedjes voor verschillende televisieprogramma's zoals Sesamstraat en Het Klokhuis, ging hierop aan de slag. Waarna Philip Hopman, o.a. bekend van de illustraties van de serie Jubelientje, het aanvulde met prenten. En zo is, nu vijf jaar geleden, in 2012 Boer Boris ontstaan. Dat de serie een succes is geworden blijkt nadat het tweede deel Boer Boris gaat naar zee tot het Prentenboek van het Jaar 2015 werd gekozen. En het derde deel Boer Boris in de sneeuw in 2014 met een Vlag en Wimpel werd bekroond.

Boer Boris gaat over een kleuter die een boerderij runt. Naast Boris, doen de andere twee kinderen van Philip Hopman, Berend en Sam, het jongere broertje en zusje van Boris met gelijke namen mee in de boeken van Boer Boris. Samen beleven ze avonturen die soms zijn ontsproten uit waargebeurde anekdotes en al rijmend worden verteld. Ouders hebben de kinderen in de boeken niet, maar dat deert ze niks, ze kunnen zich goed redden. Wel wijzen de beide makers van Boer Boris, Ted van Lieshout en Philip Hopman, zich af en toe een figurantenrol toe, door zichzelf in de prenten te verwerken, zoals bijvoorbeeld achter een raam in een trein. Niet alleen vanwege deze stiekem toebedeelde figurantenrollen zijn de prenten in de Boer Boris boeken ware zoekplaatjes, ook zijn er een muis en een vogel in elke prent verstopt, die soms best lastig te vinden zijn. Probeer de muis maar eens te zoeken in het onderstaande plaatje.2f0256830232032497d4dd25e1667942.png

Na deze 'strijd' om de eer, krijgen we een heuse wereldpremière te zien. Ter ere van het 5 jarig jubileum van Boer Boris, heeft Erwin Kneppers (van ECEKA Productions, een visual content creators bedrijf) van de prenten uit de boeken, leuke bewegende animaties gemaakt. Welke zijn ingesproken door Ted van Lieshout zelf. Het liedje is daarentegen weer gezongen door Philip Hopman, ook hier zie je dus weer de prachtige samenwerking tussen de schrijver en illustrator terug. Vanwege de feestelijke gelegenheid, worden de animaties, alleen voor deze ene keer, op het witte doek vertoond. Wat het extra bijzonder maakt dat mijn jongste op deze manier voor het eerst kennis maakt met de bioscoop! We krijgen achtereenvolgens Boer Boris wil geen feest!, Boer Boris gaat naar de markt, Boer Boris en de maaier, Boer Boris gaat naar zee en het Boer Boris lied te zien.

fd22eef2f0a4b70e23de3ee6f2ac1228.jpgNa de voorstelling krijgen alle aanwezige kinderen, die waren uitgenodigd voor het Boer Boris feest, ballonnen en vlaggetjes met Boer Boris erop, leuke kaartjes met een prachtige Boer Boris prent, en kleur- en knipplaten om een Boer Boris kijkdoos te kunnen maken. Maar bovenal een stukje van de grote Boer Boris taart in aanwezigheid van de Boris, die inmiddels in het echt alweer 10 jaar is, en Berend en Sam. Tevens was er de gelegenheid om het speciaal voor het 5 jarig jubileum gemaakte uitgave De dikke Boer Boris te laten signeren door zowel de schrijver als de illustrator. In deze speciale editie zitten de verhalen Boer Boris wil geen feest!, Boer Boris gaat naar de markt en Boer Boris en de maaier. Achterin het boek zit een dvd waarop alle filmpjes staan die door Erwin Kneppers zijn gemaakt, inclusief het liedje, die we op het witte doek hebben gezien.

8c07b672ab23d99b2d4d0b759d874100.jpgMet een buik gevuld met taart en een tas vol spullen, waaronder het eerste gesigneerde boek van mijn jongste, gingen we weer naar huis. Dat de dag geslaagd is geweest blijkt wel dat bij thuiskomst de Boer Boris knuffel onderuit de knuffelkist werd opgediept en verplicht was te logeren in het bed van mijn jongste. Na samen gelezen te hebben in De dikke Boer boris en de mededeling dat hij de volgende dag weer naar het Boer Boris feest wilde gaan, ging hij moe maar tevreden slapen.

Met dank aan Bol.com die dankzij een social media prijsvraag het mogelijk heeft gemaakt dat, ik en mijn jongste aanwezig konden zijn bij deze bijzondere dag.  En natuurlijk ook mijn dank aan Gottmer Uitgeverij, Ted van Lieshout en Philip Hopman voor deze prachtige belevenis. Dankzij jullie hebben mijn jongste en ik, samen enorm genoten, waarbij de feestpret zich thuis nog wel even heeft doorgezet. Het is dat een dvd niet zo snel grijs gedraaid kan worden anders was dat al gebeurd!  Reacties op: Kinderpret met Boer Boris

Gerelateerd

Over

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout (1955) is een echte duizendpoot: hij schrijft gedichten, verhalen, boeken over kunst, liedjes voor tv, toneelteksten en prentenboeken. Bovendien is hij illustrator. In 2009 ontvi...