Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Momenteel bevind ik mij tussen...

op 13 maart 2018 door

Momenteel bevind ik mij tussen de 152 bladzijden van de Sprookjes van Godfried Bomans.

Het al wat gedateerde boek, wat goed te zien is aan de kaft, waarbij de rug er elk moment af kan vallen zodra ik het open. Heb ik gekocht bij de kringloopwinkel voor een euro. Meestal als ik een tweedehands boek koop ben ik kritisch. Dan heb ik het liefst dat het boek er ongelezen uitziet. Toch ging het bij dit boek anders. Het stoffen karakter in combinatie met de lichtblauwe kleur waarop met gouden letters Sprookjes van Godfried Bomans gedrukt was, trok direct mijn aandacht. Godfried Bomans is een bekend auteur, maar wat voor sprookjes heeft hij eigenlijk geschreven? Als je mij vraagt welke sprookjes Hans Christian Andersen heeft geschreven kan ik ze zo voor je opnoemen (al komt dit ook een beetje door de Efteling). Maar Bomans? Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat bij mij niet zo snel een titel te binnen schiet, eigenlijk best erg voor een boekenliefhebber. Tijd dus om eens nader kennis te maken met Bomans.

Wat je dus nooit moet doen bij een wat ouder boek, is deze bij de rug uit het schap trekken, want echt je hart slaat een slag over, als het er niet twee zijn, op het moment dat je krrrt hoort. Daar ben ik nu wel achter. Gelukkig was ik gauw van de schrik bekomen toen ik zag wat voor een prachtig embleem er op de voorkant van de kaft zat 'Wauw'. Ik zag een soort van lauwerkrans  met daarin een profiel van een koning. Daarboven in prachtige sierletters als in een soort strik zijn de letters G B van Godfried Bomans met elkaar verbonden. Het embleem spreekt helemaal voor zich zelf. Zo eenvoudig en toch maakte dit mij nieuwsgieriger naar de belofte van het boek dan menig andere kaft die ik ooit heb gezien. Alleen die letters H P, heel klein verborgen onderaan waar zouden die voor staan?

Bij het openslaan van het boek zie ik dat de datum is aangegeven in Romeinse letters, bij mij werkt dat altijd gelijk op mijn omrekenkunde in, nieuwsgierig naar de datum. Het blijkt een boek van 1946, en ook nog eens een eerste druk te zijn. Dat verklaard al waarom het boek geen streepjescode of ISBN nummer bevat. Die krrrt van daarnet maakt het nu wel des te pijnlijker. Ook kom ik erachter dat de letters H en P staan voor H.L Prenen, waarvan ik later achterkom dat dit een goede vriend van Godfried Bomans is geweest. Hij heeft de prachtige tekeningen in het boek gemaakt.

4fc9f7ac500769eaf42b5390e1614b21.jpg

Prenen is ook degene die met een nog mooiere, als een ode aan sprookjes, met het 32 strofe tellende ouverture Midwinternachtsdroom, het boek inleid, waarbij hij bij de laatste strofe het stokje doorgeeft aan Godfried Bomans:

Dus, Godfriedlief, de rest moet jij vertellen,

Moeder de Gans heeft meer dan wel gedaan,

Zij biedt haar stoel en zal een glas bestellen,

Schuif bij het vuur: "Er was er eens" ... komaan!

H.P.

Als ik het boek verder doorblader kom ik erachter dat het boek is opgezet in de stijl van het verhalen vertellen uit de middeleeuwen. Er was eens... en dan volgt er een verhaal met een moralistisch karakter of met een kritiek op de maatschappij. Bij De rijke bramenplukker valt mijn oog op bijzonder mooi omschreven stukken tekst over de natuur. Was ik nog niet overtuigd om het boek te kopen, dan was ik dat nu wel.

Lees je met me mee?

Welke moralistische boodschap of kritiekpunt op de maatschappij ddenk jij dat De rijke bramenplukker bevat?



Reacties op: Momenteel bevind ik mij tussen...

Gerelateerd