Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat heeft het Rijksmuseum en een vierjarige kleuter met een boek te maken?

op 12 april 2018 door

Wat heeft het Rijksmuseum en een vierjarige kleuter met een boek te maken? Dat ga ik je nu vertellen.

Het begon allemaal met ons uitje naar de bieb. Christoffel mag dan vijf boeken uitzoeken. Terwijl hij zijn gang gaat, wat vaak resulteert met dat het lijkt alsof hij nog niet kan tellen, want twintig, dertig boeken is toch iets heel anders dan vijf. Zoek ik ook vijf boeken uit die we samen kunnen lezen. Want hoe groot de stapel ook is die hij uitzoekt, na het elimineren van de te veel gepakte boeken, blijft hij toch altijd een beetje in de al bekende en gelezen boeken hangen. Door mijn uitgekozen boeken probeer ik hem dan te laten zien dat er nog veel meer andere leuke, interessante of leerzame boeken zijn. Dit keer viel mijn oog op twee boeken die heel toevallig allebei over het Rijksmuseum gaan. Aap en Mol in het Rijksmuseum waarin Aap en Mol een spannend avontuur beleven als zij na sluitingstijd in het Rijksmuseum terecht komen, en de bewaker ze ontdekt. En Het meisje met de gouden jurk gaat over het gelijk afgebeelde meisje en haar hond die te zien zijn op De nachtwacht van RembrandtWat leek het mij leuk om samen met Christoffel, via die twee boeken het Rijksmuseum te gaan ontdekken. Zo gebeurde het dat wij gisteren, met behulp van het boekje Aap en Mol in het Rijksmuseum van Gitte Spee, onze speurtocht hebben ingezet in het Rijksmuseum. 

In dit boekje zitten verschillende prachtige prenten waarop kunstwerken te zien zijn, die je in het Rijksmuseum kunt bezichtigen. Zo komen er in het verhaal onder andere Het melkmeisje van Vermeer, of De bedreigde Zwaan van Jan Asselijn voorbij. Maar ook een vliegtuig, en een poppenhuis die net zo duur was als een grachtenpand, een grote mozaïekvloer van wel duizenden steentjes, de grote indrukwekkende trap en natuurlijk de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Pas in het museum zijn wij begonnen met lezen. Elke keer als Aap en Mol een kunstwerk tegenkwamen gingen wij op zoek naar het echte kunstwerk in het museum. Mijn opluchting en tegelijkertijd verbazing was groot toen bleek dat Gitte Spee de avonturen van Aap en Mol voornamelijk op de tweede verdieping van het museum laat afspelen, en dan ook nog eens in een vaste route. Daardoor hoefden we onze speurtocht gelukkig niet als doldwazen kris kras door het museum heen te maken en was deze makkelijk vol te houden voor de benen van een vierjarige. Eenmaal bij de Nachtwacht aangekomen was het de bedoeling om Het meisje met de gouden jurk van Jan Paul Schutten te lezen. Een verhaal dat is gebasseerd op het afgebeelde meisje in de Nachtwacht die een gouden jurk draagt. Maar daar zijn we niet aan toe gekomen. We moesten toch echt op zoek naar het poppenhuis waarin Mol een boekje wil gaan lezen. Heel even wordt er nog een uitstapje naar de eerste verdieping gemaakt als de bewaker Aap en Mol te dicht op de hielen zit. Waarna Aap en Mol op de derde verdieping onderzoeken of ze niet met vliegtuig vliegend het raam uit kunnen vluchten. Het verhaal loopt gelukkig goed af als niet de bewaker maar de directeur van het museum Aap en Mol in een paar oude Chinese vazen vindt en ze persoonlijk een rondleiding geeft. Helaas zijn wij de directeur niet tegengekomen. Zou het werken als wij ons de volgende keer ook in de vazen gaan verstoppen?

Achterin het boekje is nog een kleine uitleg te vinden over de kunstwerken die Aap en Mol tijdens hun avontuur in het museum hebben gezien. Waardoor het voor de kleinere bezoekers ook een leerzaam uitje wordt.

Dankzij het boekje van Gitte Spee, waarin Aap en Mol ons meenemen in een rondleiding door het museum, heeft Christoffel een super leuke eerste kennismaking gehad met het Rijksmuseum.

Waar was hij het meest nieuwsgierig naar? Het poppenhuis.

Wat vond hij het mooiste? De grote trap waardoor het wel lijkt alsof je in het huis van de koning bent en de grote boot.

Wat vond hij het grappigst? Het beeld van de engel Amor die ssst zegt doordat die zijn vinger voor de mond heeft.

Wat was het meest vet coole? Dat er een echt vliegtuig in een 'kamer' staat.

Wat vond hij het leukste? Het zoeken naar figuren op de mozaïekvloer en de fontein in de tuin waar je doorheen kan hollen.

Gaan we nog een keer hier naartoe? Ja, morgen en overmorgen, en de dag daarna. Nee, voor altijd, we kunnen er toch ook slapen, er zijn kamers genoeg!

59845aad27acf4dadc25c00ec6392416.jpg

Tips:

- Met de museumjaarkaart heb je gratis toegang tot dit museum.

- Mocht je met de trein naar het museum gaan. Met een Kids Vrij abonnement die je op een persoonlijke ov-chipkaart kan laten zetten, reizen kinderen van 4 tot 11 jaar, onder begeleiding van een oudere, gratis.

- Voor de jongere bezoekers hebben ze in het restaurant een leuke lunchschotel bestaande uit twee bolletjes geserveerd met pindakaas, hagelslag en jam.

- Als je als ouder met een jong kind een dagje op stap gaat, loop je al gauw met een zwaar beladen rugzak. Naast dat het museum liever niet heeft dat je met een rugzak door het museum heen struint, is het ook veel fijner om zonder die zware last samen met je kind van het museumbezoek te genieten. Je jas en tas kan je tegen een kleine vergoeding van 0,50 cent tijdelijk opbergen in een van de vele kluisjes die beschikbaar zijn in het museum. (Deze zijn links voor het restaurant te vinden.)

Omdat ik het jammer vind dat bij een bepaalde prent in het boek niet een passend stukje verhaal zit. Maar we toch ontzettend veel plezier hebben gehad met en door het boek. En zeker ook omdat het boekje een bepaalde vaste route loopt in het museum, waardoor dit ook het karakter van een plattegrond maar dan in verhaallijn krijgt die speciaal voor  kinderen is toegepast. Krijgt Aap en Mol in het Rijksmuseum van ons  vier sterren.



Reacties op: Wat heeft het Rijksmuseum en een vierjarige kleuter met een boek te maken?

Gerelateerd