Barts Boekenclub - seizoen 2016/2017

op 03 oktober 2016 door

Een nieuw twee-maandelijks literair programma gepresenteerd door Bart Gielen: boeiende verhalen over boeiende boeken. Dit is het programma van seizoen 2016/2017. 

 

12 oktober 2016

Hallo mijn slaaf, alles goed? Een nieuwe Barts BoekenClub over een opgewekt land in crisis en over MENSEN ZONDER UITSTRALING. En toch wordt het gezelliig. :)

Schrijfster en freelance journalist Jente Posthuma is te gast naar aanleiding van haar bejubelde debuutroman 'Mensen zonder uitstraling'. De stuurloze hoofdpersoon leeft in de schaduw van haar moeder, een ontevreden actrice. Haar vader is hoofd van een psychiatrische inrichting. Psychopaten en depressieven raadt hij aan hun bezigheden in afgepaste tijdsblokken in te delen, zodat ze meer controle krijgen over hun bestaan. Zijn dochter geeft hij hetzelfde advies. Dan overlijdt haar moeder en blijven vader en dochter over. Een bijzonder gesprek over gemankeerde families en over grip proberen te krijgen op jezelf en op het leven. (Uitgeverij Atlas Contact

Ook te gast is Maarten Van Heems (directeur van BKB | Het Campagnebureau.) Hij komt praten over zijn boek 'Hallo mijn slaaf! Alles goed? Berichten uit Mali, een opgewekt land in crisis'. Van Heems woonde en werkte ruim twee jaar tussen de Malinezen en verwonderde zich er elke dag. Als enige Nederlander veroverde hij een plek in het Malinese wielerpeloton. Vanuit de hoofdstad Bamako reisde hij door het land, dat in permanente crisis verkeert sinds een staatsgreep het in 2012 bijna deed afglijden naar een islamitisch kalifaat. Maar te midden van de bedreigende chaos werd Van Heems ook overweldigd door de warmte en de vrolijkheid van de Malinezen, en het kleurrijke leven van alledag. (Uitgeverij Brandt

Op deze avond live muziek van Anke Kuypers & natuurlijk de Hebban Proza Pitch; hét podium in Amsterdam voor (jong) literair talent met dit keer o.a. Casper Luckerhof. 

Boekverkoop van alle genoemde schrijvers wordt ter plekke verzorgd door: Peter Jansen van antiquariaat De Vertraagde Tijd. Voorkennis is dus helemaal niet nodig! Hoe fijn is dat?!

23 november 2016

Op deze avond: Homo sapiens onder de loep & het verhaal van Hendrik Witbooi: een van de grootste Afrikaanse vrijheidsstrijders 

Bioloog en schrijver Midas Dekkers is aanwezig om te praten over zijn nieuwste boek 'Levensloop. Biografie van Homo Sapiens'. Of hij nu over dieren, kinderen, kunst, vreemde gewoontes, licht en donker, dood en geboorte schrijft, het gaat Dekkers uiteindelijk altijd om de vraag wat het betekent om te behoren tot de soort Homo Sapiens. Deze omvattende bloemlezing bevat de stukken – verzameld uit zijn oeuvre – die de onontkoombare gang van een mensenleven volgen. We maken onszelf graag wat wijs over de bijzondere positie van de mens, maar ons bestaan is al net zo gedetermineerd als dat van de vink of de beer: dat is het noodlot van de menselijke soort, waaraan we niet ontsnappen. ‘Levensloop’ is een boek waarin het verhaal van de mens op caleidoscopische wijze, met veel humor en met een altijd scherpe pen wordt verteld. 

Verder te gast op deze avond is schrijfster Conny Braam naar aanleiding van haar nieuwste roman ‘Ik ben Hendrik Witbooi’. In 1884 begint Hendrik Witbooi met zijn Nama-volk aan een profetische trektocht naar het vruchtbare noorden om de droogte van de Kalahari-woestijn te ontvluchten. Tegelijkertijd zet zo’n honderd kilometer verderop de keizerlijke afgevaardigde dr. Heinrich Göring voet aan land in de nieuwe Duitse kolonie Zuidwest-Afrika – het huidige Namibië. Wat volgt is een strijd op leven en dood tussen de Duitse Schutztruppe en de voor hun onafhankelijkheid vechtende Afrikanen. Tijdens de grote opstand van 1904 weet de tachtigjarige Hendrik Witbooi alle Afrikaanse stammen te verenigen. Hij zal de geschiedenis in gaan als een van de grootste vrijheidsstrijders die Afrika heeft gekend. Conny Braam schreef deze heroïsche geschiedenis – kijkend door de ogen van Hendrik Witbooi, die vele honderden brieven in het Kaap-Hollands naliet. 

Verder deze avond: prachtige live muziek van Saarein te Brake & natuurlijk de Hebban Proza Pitch; hét podium in Amsterdam voor (jong) literair talent.

Boekverkoop van alle genoemde schrijvers wordt ter plekke verzorgd door Peter Jansen van Antiquariaat De Vertraagde Tijd Voorkennis van schrijver en werk is dus helemaal niet nodig. Hoe fijn is dat?!

7 december 2016

Een avond over Lieve en een dominee die leert vloeken.

Gelauwerd schrijver Ronald Giphart is te gast naar aanleiding van zijn nieuwste roman ‘Lieve’. Het verhaal gaat over Noah en Lieve, het powerkoppel van de Nederlandse filmwereld. Nadat Lieve door een auto-ongeluk om het leven is gekomen, besluit Noah, als ultieme poging om haar bij zich te houden, een film over haar te maken. Op dat moment is hij zich echter nog niet bewust van haar verborgen dubbelleven. Lieve is het 23e werk in het indrukwekkende oeuvre van Giphart, dat bestaat uit romans, non-fictie boeken, novelles, kookboeken en zelfs een graphic novel. In gesprek met Ronald Giphart over verliefdheid, seks, trouw en de bruisende, maar schimmige filmwereld als inspiratiebron. 

Rikko Voorberg is theoloog, schrijver, columnist en theatermaker. Als keurige gereformeerde domineeszoon, ontwikkelde hij zich tot een dwarse, graag gehoorde stem in het maatschappelijk debat. Volgens hem moet het anders en kán het anders in onze wereld. Hij bracht Pasen door in vluchtelingenhel Idomeni, heette zedendelinquent Benno L. via een Facebookpagina welkom in zijn straat en zette bekladde huizen van vluchtelingen vol bloemen. In zijn nieuwste boek De dominee leert vloeken houdt hij een pleidooi voor woede als middel tegen cynisme, voor opnieuw leren vloeken en voor creatieve, constructieve actie. Als woede volwassen wordt kan die de wereld weer veranderen. 

Een bijzondere avond voor 'iedereen met het gevoel dat alles wat we doen te weinig is, maar voor wie niets doen geen optie is. Voor cynici die hun cynisme zat zijn. Voor kerkelijken die hun kerkelijkheid zat zijn. Voor geëngageerden die zich al lange tijd boos maken, en die verbaasd zijn een ‘dominee’ aan hun zijde te vinden die vanuit de theologie ondersteunt wat zij al tijden vinden. Voor gelovigen die zich realiseren dat het niet om een hemel gaat. Voor ouderen die somberen over de toekomst en behoefte hebben aan een werkelijk nieuw elan.' 

Natuurlijk op deze avond live muziek & de Hebban Proza Pitch; hét podium in Amsterdam voor (jong) literair talent.

Boekverkoop van alle genoemde schrijvers wordt ter plekke verzorgd door Peter Jansen van Antiquariaat De Vertraagde Tijd. Voorkennis van schrijver en werk is dus helemaal niet nodig. Hoe relaxed is dat?!Reacties op: Barts Boekenclub - seizoen 2016/2017

Meer informatie