Proza Pitch: Edwin Giltay

op 01 december 2016 door

Column


Podium voor het vrije woord!

Het zal je maar gebeuren: je schrijft een non-fictie boek dat lovend wordt ontvangen. Maar een jaar later wordt het opeens verboden en krijg je bovendien een spreekverbod opgelegd. Het overkwam ondergetekende. Omdat ik een defensiespionne onjuist zou hebben beschreven, veroordeelde de Rechtbank Den Haag mij eind vorig jaar ‘om af te zien van verdere verspreiding, publicatie en/of herdrukken van het boek De doofpotgeneraal.’ Ook werd het mij verboden mijn boek te promoten ‘bij lezingen, boekpresentaties en andere openbare uitingen, een en ander op straffe van verbeurte van een dwangsom van € 1.000,- per dag … met een maximum van € 100.000,-.’

Ik ging in beroep en met alle documenten die ik aanleverde, kon ik aantonen dat mijn verhaal klopt. Ik won dan ook glansrijk in het gerechtshof: De doofpotgeneraal – waarin ik een militair inlichtingenschandaal beschrijf over het beruchte fotorolletje van Srebrenica – vindt voldoende steun in de feiten. Een tweede druk is inmiddels verschenen bij uitgeverij De Blauwe Tijger.

Na het opgelegde spreekverbod ben ik opgelucht dat ik nu weer vrijuit mag praten over mijn boek. Bart, ik ben je dankbaar. Fijn dat ik de overwinning van het vrije woord heb mogen vieren op jouw podium.

Edwin Giltay, auteur

www.dedoofpotgeneraal.nl

De Hebban Proza Pitch

Edwin Giltay promoot zijn boek De doofpotgeneraal tijdens de Hebban Proza Pitch in Barts BoekenClub op 23 november 2016. Wil je weten waar het boek over gaat? Bekijk dan snel deze pitch. 

  Reacties op: Proza Pitch: Edwin Giltay

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Edwin Giltay

Edwin Giltay

Edwin Giltay (Den Haag, 1970) is freelance redacteur. Hij is van ge­mengd Nederlands-Indische afkomst. Giltay werkte als technisch schrij­ver voor IBM Nederland en als management assistent voo...