De nieuwe hoofdpersoon van Phillip Margolin: Robin Lockwood

op 01 april 2019 door

Phillip Margolin is – naast bekende namen als John Grisham en David Baldacci – een van de betere, maar helaas minder bekende, auteurs van ‘legal thrillers’. Tot zijn beste boeken behoren: Gone, But Not Forgotten (Verdwenen, maar niet vergeten), Sleeping Beauty (De Dode Slaapster), The Associate (De firma), Wild Justice (Vals recht) en Proof Positive (Hard bewijs).

Door: Onno

De Auteur

Margolin groeide op in New York. In 1965 studeerde hij af in bestuurskunde aan The American University in Washington, D.C. Tot 1967 was hij vrijwilliger in het Vredescorps in Liberia. Geïnspireerd door het lezen van een overmaat aan Perry Mason boeken, rondde hij in 1970 zijn rechtenstudie aan de New York University School of Law af. Als advocaat vertegenwoordigde hij zo'n dertig mensen die werden beschuldigd van moord. Margolin was de eerste advocaat in Oregon die het 'Battered Women's Syndrome' gebruikte om een vrouw te verdedigen die beschuldigd werd van het vermoorden van haar echtgenoot die haar herhaaldelijk mishandeld had. Sinds 1996 is hij fulltime auteur.

In zijn laatste twee boeken – The Third Victim en het onlangs verschenen tweede deel The Perfect Alibi - is Robin Lockwood de nieuwe hoofdpersoon. Zij is een ambitieuze, zelfverzekerde, intelligente jonge vrouw die goed is in vechtsporten; ze blijkt hiermee een combinatie van zijn twee eerdere hoofdpersonen te zijn: Dana Cutler, een vrouwelijke Rambo, en Amanda Jaffe, een realistische, stoere vrouwelijke advocaat. Dana Cutler was hoofdpersoon in Executive Privilege (Recht van Spreken), Supreme Justice, Capital Murder en Sleight of Hand en Amanda Jaffe in Wild Justice, Ties That Bind, Proof Positive, Fugitive en Violent Crimes.

The Third Victim

In dit eerste deel met Robin Lockwood treft Caleb White bij een bos een mishandelde vrouw aan. Hij brengt haar naar het ziekenhuis en waarschuwt de politie. Ze blijkt Meredith Fenner te heten; zij verklaart alleen dat een man haar dit heeft aangedaan. Meredith blijkt het derde slachtoffer nadat twee prostituees eerder op dezelfde manier zijn mishandeld en vermoord. Na haar werk heeft een man haar ontvoerd en meegenomen naar een vakantiehuisje in een bos. Daaruit is ze weten te ontsnappen. Als Meredith uit het ziekenhuis is ontslagen weet ze het huisje, waar ze gevangen werd gehouden, voor de politie te vinden. De eigenaar van het huisje blijkt Alex Mason, een prominente lokale advocaat, te zijn, die vervolgens door de politie wordt gearresteerd. Hoewel hij zegt onschuldig te zijn, pleiten de verklaringen van zijn vrouw en het bewijsmateriaal dat ter plaatse is gevonden tegen hem. Hij vraagt de advocate Regina Barrister hem te verdedigen. Zij staat bekend om haar successen in de rechtszaal. Regina blijkt echter een gezondheidsprobleem te hebben. Haar assistente is Robin Lockwood, een jonge advocate die onlangs haar stage heeft beëindigd. De rechtszaak tegen Alex Mason wordt haar eerste grote zaak, waarbij de eis tot de doodstraf dreigt.

Robin was five eight, with a wiry build, blue eyes, a straight nose, high cheekbones, and blond hair that was cut short and molded to her oval face. Regina had seen Lockwood earlier in the day when Robin lectured about recent developments in federal criminal law. She’d been impressed by Robin’s grasp of her subject and her sense of humor during the Q &A that followed her talk.

The Perfect Alibi

In het tweede deel krijgt Robin Lockwood een nieuwe klant: Randi Stark. Zij beschuldigt Blaine Hastings, de zoon van een rijke man, ervan haar tijdens een feest verkracht te hebben. Het lijkt een ja tegen nee situatie te worden, maar Randi blijkt een getuige te hebben. Robin’s concurrent David Armstrong verdedigt Blaine tijdens de strafzaak. Blaine wordt schuldig bevonden; hij is zo woedend dat hij alle betrokkenen bedreigt: Randi, David en Kellerman, de aanklager. Terwijl Blaine in de gevangenis zit, verschijnt een ander slachtoffer op het toneel. Zij verklaart ook verkracht te zijn, terwijl Blaine in de gevangenis zit. Bij haar is hetzelfde DNA-spoor gevonden als bij Randi. De rechter concludeert dat Blaine een nieuw proces moet krijgen met als gevolg dat Blaine op borgtocht wordt vrijgelaten.

“What happened?”

“Blaine Hastings is free on bail.”

“How could that happen?” Maxine shouted. “He’s supposed to be locked up.”

“A woman was raped while Hastings was in jail. The rapist didn’t use a condom, so they found his sperm and tested it for DNA. The DNA in the rapist’s sperm is a match for Blaine Hastings’s DNA.”

“So, this other rapist has the same kind of DNA. What does that matter?” Maxine said.

“That’s impossible, Mrs. Stark. Except for identical twins, no two people can have the same DNA.”

Maatschappelijke problemen

Margolin behandelt vaak in zijn boeken een maatschappelijke probleem naast het misdaadverhaal. In The Third Victim is dit de ziekte van Alzheimer. Wat moet het team van de verdediging doen wanneer het erop lijkt dat hun hoofd belangrijke informatie begint te vergeten en de betrokkene dit zelf niet in de gaten heeft of ontkent een probleem te hebben. Margolin las in de Oregon State Bar Journal een artikel waarin wordt onderzocht wat moet worden gedaan wanneer een senior partner in een groot advocatenkantoor tekenen van dementie begint te vertonen. Dit gaf hem inspiratie tot de introductie van een ambitieuze, jonge advocate (Robin Lockwood) die met haar idool aan een strafzaak begint te werken om vervolgens te beseffen dat er iets mis met haar idool is.

Vertalingen

Boeken die vòòr 2010 door Phillip Margolin zijn geschreven zijn ook in een Nederlandse vertaling verschenen. In 1997 werd Margolins Rookgordijn uitgegeven als het geschenk voor de Maand van het Spannende Boek. Waarom de boeken na 2010 nooit vertaald zijn? Wie het weet mag het zeggen!Reacties op: De nieuwe hoofdpersoon van Phillip Margolin: Robin Lockwood

Meer informatie

Gerelateerd