Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hot off the press! Andy Weir, Baldacci & Evanovich

op 03 december 2017 door

Wat hebben Andy Weir, David Baldacci en Janet Evanovich gemeen? Tja, hun nieuwe boeken zijn alle drie spannend, maar verder… De meest in het oog springende overeenkomst is dat ze vandaag alle drie nieuw zijn binnengekomen in de top 10 van de New York Times Best Seller list: Andy Weir met Artemis, David Baldacci met End Game en Janet Evanovich met Hardcore Twenty-Four.

Andy Weir: Artemis

Tot voor kort was Andy Weir software-ingenieur; zijn boek The Martian uit 2014 zorgde ervoor dat hij fulltime schrijver kon worden. Hij is dol op de geschiedenis van bemande ruimtevluchten en alles wat met de ruimte te maken heeft. Geen wonder dat dit terug te vinden is in zijn boeken.

Als het om lezen gaat, houdt Weir uiteraard van science-fiction, maar ook van mysteries en misdaadromans. Met uitzondering van Terry Pratchett, die hij geweldig vindt, vermijdt hij fantasy en vooral dystopie, hoewel hij een postapocalyptisch verhaal als The Stand van Stephen King dan wel weer kan waarderen. Zijn eigen verhalen schrijft hij puur om het escapisme: de wereld ontvluchten en niet zitten piekeren, gewoon lekker lezen zonder dat de schrijver de lezer daarbij een boodschap meegeeft.
Zijn favoriete science fiction boek is I, Robot van Isaac Asimov en als het om overlevingsverhalen gaat vindt hij Tunnel in the Sky van Robert A. Heinlein een prachtig boek. Onder de minder bekende schrijvers noemt hij de in 2008 overleden Robert Lynn Asprin met prachtige series als de 'Myth Adventures'-reeks, bestaande uit negen delen, en de 'Time Scout'-reeks, bestaande uit vier delen. Tot zijn schande (vindt hij zelf) heeft hij Dune van Frank Herbert nog nooit gelezen. Dit boek staat op zijn TBR-lijst.

Na zijn succes met The Martian, is zijn nieuwe boek Artemis deze week nieuw op nummer 6 op de bestsellerlist van de New York Times. Artemis is de naam van de eerste stad op de maan. Hier woont de jonge, rebelse Jasmine Bashara met als roepnaam Jazz. Ze is portier en heeft gebrek aan geld. Daarom smokkelt ze om bij te verdienen. Wanneer een zakenman haar veel geld biedt om een concurrent te saboteren, ruikt ze haar kans. Ze neemt het aanbod aan, maar komt al snel in de problemen...

David Baldacci: End Game

End Game is het vijfde boek in de 'Will Robie'-reeks en is nummer 3 van de lijst. Will Robie, CIA-huurmoordenaar van beroep, is twee jaar weg geweest. De laatste keer, in 2015, was hij actief in The Guilty. Daarin moest Robie zijn van moord verdachte vader bijstaan. In dit vijfde deel onderzoeken Will Robie en Jessica Reel de mysterieuze verdwijning van hun baas Roger Walton ofwel Blue Man, uit zijn geboorteplaats Grand in Oost-Colorado, waar hij op visvakantie was. Walton moet gevonden worden, want hij is op de hoogte van allerlei clandestiene CIA-operaties. In het plaatsje wonen boeren, marihuanatelers, neonazi's, skinheads, criminelen en aanverwant gespuis. Onduidelijk is echter of deze inwoners iets met de verdwijning te maken hebben. Zij hebben allemaal wel een reden om ervoor te zorgen dat beide federale agenten opkrassen. In Grand werken Robie en Reel samen met de blonde sheriff Malloy en haar plaatsvervanger Bannon. Zij zijn al gestart met het opsporen van Walton, echter zonder succes. Wanneer Robie en Reel beginnen te ontdekken wat er aan de hand is, wordt het voor hen echt gevaarlijk.

Will Robie is een huurmoordenaar die de Amerikaanse regering heeft gecontracteerd om vijanden die de FBI, de politie en zelfs het Amerikaanse leger niet kunnen stoppen, te liquideren. Het eerste deel in deze 'Will Robie'-serie is The Innocent (Nederlandse titel: Onschuldig). Hierin krijgt Robie opdracht om de vrouwelijke Amerikaanse overheidsfunctionaris Jane Wind van de DCIS (Defense Criminal Investigative Service) om zeep te helpen. Hij weigert dit te doen, waarop een ander dit doet. Robie vlucht daarop uit angst zelf doelwit van een aanslag op zijn leven te worden. Bij zijn vlucht ontmoet hij de 14-jarige Julie Getty wanneer ze in dezelfde bus stappen. Zij vlucht voor de moordenaar van haar ouders. Robie wordt opgepakt en gedwongen om in de rol van verbindingsofficier voor de DCIS contact op te nemen met de FBI-agente Nicole Vance, die de moord op Jane Wind onderzoekt. Robie komt erachter dat de moord op Julie's ouders verband houdt met zijn missie. Hoe meer hij te weten komt over Julie, hoe meer hij ervan overtuigd raakt dat ze te maken heeft met een doofpotaffaire die gerelateerd is aan hoge functionarissen. Robie moet Julie's leven zien te redden en natuurlijk ook het zijne.

Janet Evanovich: Hardcore Twenty-Four

Dit is het 24ste deel in de 'Stephanie Plum'-reeks. Het staat deze week op nummer 1. Wanneer in Trenton twee gebalsemde lichamen zonder hoofd in het plaatselijke mortuarium worden aangetroffen, krijgt Joe Morelli de opdracht om de zaak te onderzoeken. Stephanie Plum heeft beloofd de reusachtige boa constrictor, Ethel, van Simon Diggery. Ethel ontsnapt, maar wordt weer opgepakt. Stephanie en haar hulpje, Lula, moeten voorkomen dat ze weer zal ontsnappen. Ethel is niet kieskeurig. De boa heeft altijd honger, dus ratten, kippen en alles wat vlezig is, gaat bij de slang naar binnen.

Wanneer het onthoofde lichaam van een dakloze man achter een kerk wordt ontdekt, raakt heel Trenton in de war. Verstoorde graven en roodogige wezens in het bos zijn voer voor de roddelpers, bloggers en YouTubers die massaal op pad gaan voor een sensationeel verhaal. Wie zit er achter de verminkte lijken? Het is één van de vragen waarop Stephanie Plum een antwoord moet zien te vinden.

Let op: Lee Child winactie

Je kunt nog 4 dagen meedoen! Maak kans op een gesigneerd exemplaar van The Midnight Line van Lee Child. Daarvoor moet je twee dingen doen:

  1. Volg The Readers Club door rechtsboven in de balk op de grijze knop ‘Volgen’ te klikken. Wanneer deze groen is, volg je onze spot en krijg je een bericht bij publicatie van een nieuwe blog. (Als je ons al volgt, kun je deze stap uiteraard overslaan.)
  2. Stuur een bericht naar vandaag@hebban.nl met de naam van je favoriete thriller en vertel in maximaal 3 zinnen waarom je dit boek je favoriete thriller vindt o.v.v. ‘Readers Club Lee Child.’

Je hebt tot en met woensdag 6 december 2017 de gelegenheid om te reageren. Op zondag 10 december wordt de winnaar bekendgemaakt.

Bron: New York Times van 19 november en 3 december 2017

Tekst: Onno



Reacties op: Hot off the press! Andy Weir, Baldacci & Evanovich

Meer informatie

Gerelateerd