Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Kate Quinn: The Huntress, historische fictie

op 05 maart 2019 door

Een Engelse journalist, een Russische vrouwelijke bommenwerperpiloot en een tienerfotograaf in Boston gaan samen op zoek naar een nazi-oorlogsmisdadiger die na de tweede wereldoorlog is ondergedoken in de Verenigde Staten. Dit is het nieuwste boek van Kate Quinn The Huntress in een notendop!

Door: Onno

De auteur

Kate Quinn werd geboren in Californië en studeerde aan de universiteit van Boston. Ze schrijft historische fictie. Ze schreef vier romans over de keizerin van Rome en twee boeken die zich afspelen tijdens de Italiaanse Renaissance. Haar laatste twee boeken gaan over geschiedenis van de 20e eeuw: The Alice Network en The Huntress.

Haar inspiratie voor The Huntress kreeg ze door een verhaal te lezen over de eerste nazi in de Verenigde Staten die werd uitgeleverd voor het begaan van oorlogsmisdaden. Het was de huisvrouw Hermine Braunsteiner die in New York City woonde en in de tweede wereldoorlog kampbewaakster was. Voor haar Amerikaanse man en haar buren was dit nieuws een totale verrassing; reden voor de auteur om zich af te vragen hoe het zou zijn om te ontdekken dat je met iemand samenwoont die zo'n verschrikkelijke duistere kant heeft. Toen Quinn verder op onderzoek ging naar oorlogsmisdadigers en nazi-jagers, kwam ze een verhaal tegen dat over de Night Witches ging, een regiment dat uitsluitend uit vrouwelijke Russische bommenwerperpiloten bestond. Het bleek een mooie combinatie om in één verhaal te verweven.

The Huntress verscheen op 26 februari 2019. In dit verhaal staan drie vrouwen centraal: de Russische Nina Markova, de Duitse Lorelei Vogt (Die Jägerin) en de Amerikaanse Jordan McBride.

Het verhaal

Nina Markova groeit op in de Sovjet-Unie. Ze is nergens bang voor, ze is eerder zelfs roekeloos. Als de Sovjet-Unie met Duitsland in oorlog raakt, sluit ze zich aan bij de Night Witches ofwel de Nachtheksen, een groep vrouwelijke piloten van bommenwerpers. Ze vlogen tijdens de duisternis in tweedekkers, die van hout en stof gemaakt waren. Ze werden door de nazi's gevreesd en gehaat. Alles bij elkaar dropte het 588th Night Bomber Regiment meer dan 23.000 ton bommen op nazi-doelen. De Duitsers noemden hen de 'Nachthexen' omdat het suizend geluid van hun houten vliegtuigen op dat van een bezem leek. Dit geluid was de enige waarschuwing die de Duitsers kregen, want de vliegtuigen waren te klein om op radar te zien. De dames gebruikten nooit radio's, dus radiosignalen konden niet worden opgepikt. Ze maakten maar liefst acht tot tien vluchten per nacht. Tijdens een van Nina’s acties achter de vijandelijke linies wordt haar vliegtuig door een Messerschmitt neergehaald.

Shot down, Nina thought with curious clarity, we are being shot down. Better than burning in the air as the fuel line ignited—better than crashing with so many broken bones that it was nothing but a slow death hanging in your cockpit. Having to land and scatter left you a chance. “Field,” Nina heard herself shouting into the interphones. Where was the Messer? “Field, thirty degrees right—”

Als na de oorlog Nina in een ziekenhuis van haar verwondingen herstelt, ontmoet ze Tony. Tony is een Amerikaanse soldaat die met de Britse oorlogscorrespondent Ian Graham in een klein kantoor in Wenen informatie probeert te vinden over gevluchte nazi's die zich eerst in Europa en later de Verenigde Staten schuil houden. Ian Graham was getuige van de verschrikkingen van de oorlog. Na de oorlog is hij nazi-jager geworden. Hij bundelt zijn krachten met de zelfverzekerde Nina, die is ontkomen aan de Huntress. Het tweetal is op zoek naar deze vrouwelijke SS-er, die erom bekend staat honderden onschuldige mensen waaronder veel kinderen gedood te hebben. Nina gaat met Tony en Ian proberen haar te vinden.

Het boek begint met Jordan McBride, een jonge vrouw van rond de 18 jaar. Ze is fotografe en helpt haar vader in zijn antiekwinkel in Boston. Ze heeft een vriend en hoopt van haar passie fotografie haar beroep te maken. Haar vader ontmoet een Duitse vrouw, die een 4-jarige dochter heeft. Aanvankelijk is ze blij dat haar vader die weduwnaar is een nieuwe vriendin heeft, maar later gaat ze zich zorgen maken vanwege het karakter van de Duitse weduwe die iets lijkt te verbergen. Jordan gaat in het verleden van haar nieuwe stiefmoeder graven en krijgt in de gaten dat Anneliese geheimen met zich meedraagt. Daar komt bij dat haar dochter Ruth onverklaarbare nachtmerries heeft, waarschijnlijk als gevolg van een traumatische ervaring.

Drie verhaallijnen

Kate Quinn verweeft zorgvuldig drie verhaallijnen. In het begin van het boek worden de verschillende personages in verleden en heden duidelijk neergezet, waardoor de lezer de weg vindt in het complex van deze verhaallijnen en er niet door in verwarring raakt. Het boek begint namelijk in het heden met Jordan, maar in feite begint het verhaal in Rusland vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en gaat dan via onder meer het naoorlogse Frankrijk naar New England in de Verenigde Staten. Als de verhaallijnen samenkomen leidt het tot een climax, waar de spanning vanaf druipt.

Kate Quinn houdt ervan ‘complexe’ vrouwen te creëren, die lezers stof geven tot nadenken. Zo is Nina een ruige piloot die nergens bang voor is. Ze kan echter ook heel lief zijn voor de liefde van haar leven en zich voor hem blonderen, zodat ze er prachtig uitziet. De Duitse SS-er is een type uit de jaren vijftig die er niet voor terug schrikt een hulpeloos kind dood te schieten en tegelijkertijd dikke vriendschap met haar vriendinnen onderhoudt. Van de vele fascinerende personages valt Nina het meest op. Ze weet te ontkomen aan de oorlogsmisdadiger, bijgenaamd de jaagster, ook bekend als Lorelei Vogt, minnares van een S.S.-officier.

Alle hoofdpersonen zijn  jagers

Uiteindelijk blijken alle hoofdpersonen jagers te zijn. Niet alleen Lorelei Vogt is jager, maar ook Nina die haar met Ian Graham probeert op te sporen. En ook Jordan is jager, want zij jaagt naar de waarheid rond haar stiefmoeder. Met The Huntress heeft Kate Quinn een aangrijpend historisch mysterie geschreven met complexe en boeiende personages in ingenieus verweven verhaallijnen.

Wie meer wil weten over de historie

Voor dit boek gebruikte de auteur allerlei materiaal, waaronder boeken, online artikelen, kaarten, oude foto's en Google Earth. Voor het werk van over onderzoeksteams voor oorlogsmisdaden las ze The Nazi Hunters van Andrew Nagorski en Hunting Evil van Guy Walters. Om meer te weten over het leven van oorlogscorrespondenten en vrouwelijke journalisten, zijn Blood and Champagne van Alex Kershaw en Margaret Bourke-White van Vicki Goldberg heel geschikt. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Night Witches, raadt ze Wings, Women and War van Reina Pennington en A Dance With Death van Anna Noggle, een serie interviews met Night Witches die in de jaren negentig nog leefden en hun verhalen in hun eigen woorden vertelden.

Voor een korte beschrijving met foto's lees het artikel 'Meet the Night Witches, the Daring Female Pilots Who Bombed Nazis By Night' van Brynn Holland.

Houd jij van historische fictie? En zo ja, wat zijn je favoriete boeken?



Reacties op: Kate Quinn: The Huntress, historische fictie

Meer informatie

Gerelateerd