Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Met jouw tanden in mijn nek

op 02 september 2018 door

Ooit van de film Met jouw tanden in mij nek gehoord of misschien deze zelfs gezien? Deze film met als Amerikaanse titel Dance of the Vampires of The Fearless Vampire Killers dateert van 1967. Professor Abronsius en zijn hulpje Alfred reizen naar een Transsylvanisch dorpje om de lokale bevolking te bevrijden van een oud vampiergeslacht. Dit mislukt volkomen. Sharon Tate speelde een van de hoofdrollen in de film. Met Sharon Tate liep het helaas slecht af. In de nacht van 8 op 9 augustus 1969 drongen vier leden van de sekte van Charles Manson het huis binnen waar Sharon Tate woonde. Vijf aanwezigen werden op een gruwelijke manier vermoord, waaronder Sharon Tate.

Door: Onno

Helter, Skelter: The True Story of the Manson Murders uit 1974 is - net als In Cold Blood van Truman Capote - een true crime klassieker waarin deze gebeurtenissen worden verhaald. Het is geschreven door Vincent Bugliosi, die de hoofdaanklager was in de rechtszaak tegen Charles Manson en zijn medeverdachten, en Curt Gentry. Op 18 november 1969 kreeg de toen 35-jarige Bugliosi tot taak de daders van door de Manson sekte gepleegde moorden te vervolgen.

Wat er gebeurde

Op de warme zomeravond van 8 augustus 1969 ontving de hoogzwangere Sharon Tate, getrouwd met Roman Polanski, een aantal vrienden in hun huis aan 10050 Cielo Drive in Los Angeles. Aanwezig waren Sharon Tate, Jay Sebring (vriend van Tate), Wojciech Frykowski (vriend van Polanski) en Abigail Folger (vriendin van Frykowski). Roman Polanski was niet thuis; hij werkte in Londen aan een nieuwe film. Op deze avond stuurde Charles Manson zijn volgelingen (Tex Watson, Susan Atkins, Linda Kasabian en Patricia Krenwinkel) naar de villa van Polanski. Hij had opdracht gegeven om “het huis waar Melcher woonde” binnen te dringen en “iedereen te doden, zo gruwelijk als je kan”. Manson had het op de vorige huurder van het huis gemunt: de muziekproducer Terry Melcher, die geweigerd had een plaat van hem op te nemen. Melcher woonde er echter niet meer. Geen van de aanwezigen overleefde het. Het eerste slachtoffer was Steven Parent, een 18-jarige student die net op bezoek was geweest bij de conciërge van het terrein en juist wilde vertrekken; het laatste slachoffer was Sharon Tate. Met Tates bloed schreef Watson ‘Pig’ op de voordeur, waarna het viertal de vlucht nam, de heuvels in. Dat woord was een verwijzing naar het nummer ‘Piggies’ van The Beatles.

Een dag later vermoordden zes sekteleden, waaronder Manson, de zakenman Leno La Bianca en zijn vrouw Rosemary in hun huis aan 3301 Waverly Drive. Met het bloed van de slachtoffers werd op de muren ‘Rise’, ‘Helter Skelter’ en ‘Death to Pigs’ geschreven. Pas later werden de twee moordpartijen aan elkaar gelinkt.

Hoe Bugliosi het beschreef

Het boek begint op het moment dat de huishoudster, Winifred Chapman, aan het werk wil gaan en een dode man op de oprit van de woning ziet liggen. In paniek rent ze naar de buren, die onmiddellijk de politie bellen. De politie verschijnt ter plaatse en begint met het onderzoek. Dan schakelt Bugliosi over naar de moord op de La Bianca's. Hij beschrijft het rommelige politieonderzoek en presenteert getuigenverklaringen en bewijsmateriaal voornamelijk in chronologische volgorde. Bugliosi gaat uitgebreid in op het onderzoek, de arrestatie en de vervolging van Charles Manson en zijn volgelingen voor de gepleegde moorden. Uiteindelijk werd de 'Manson Family' veroordeeld voor negen moorden.

Ook Charles Mansons opvoeding en achtergrond komen aan de orde en uiteraard de volgers van zijn sekte die in Spahn Ranch in de canyon ten noorden van Los Angeles woonden. Manson was een zwerver die hield van drugs en vrije liefde. Hij probeerde carrière in muziek te maken, maar hiervan kwam niets terecht. In feite was Manson geestesziek, hetgeen onder meer tot uiting kwam in zijn bizarre geloof in "Helter Skelter", zijn theorie van een dreigende racistisch gemotiveerde apocalyps. Hij had zijn volgelingen ervan overtuigd dat de moorden de oorlog tussen zwart en blank zou aanwakkeren, waarbij zijn 'Family' het zou overleven en een beter leven zou krijgen. Manson was gefascineerd door The White Album, een dubbel LP van de Beatles, waarop het nummer 'Helter Skelter' te vinden is. Hij dacht dat The Beatles hem door middel van hun muziek specifieke instructies gaven over wat er moest gebeuren.

Hoe het boek te beoordelen

Het is een onderhoudend boek met een goede opbouw en zeker geen droge, journalistieke beschrijving van de gebeurtenissen. Het is gedetailleerd, wellicht hier en daar zelfs iets te gedetailleerd, maar geeft een goed inzicht in hetgeen er is gebeurd. Duidelijk is dat het geheel geschreven is vanuit de overtuiging van Bugliosi, waarbij hij het doet voorkomen alsof dit de enig mogelijke visie is. Bugliosi beschrijft uitvoerig het onderzoek, de zoektocht naar het motief en de duur van het proces. Daarbij is Bugliosi openhartig waar het gaat om de weergave van de wijze waarop hij tot bepaalde conclusies kwam. Hij presenteert bewijsmateriaal en toont de valkuilen van het Amerikaanse juridische systeem. Interessant is ook zijn oordeel over de persoon Charlie Manson. Deze was niet intelligent, maar verstond de kunst om zwakheden van jonge mensen uit te buiten en ze te veranderen in gehersenspoelde volgers.

Wat is er nog meer

Toen Bugliosi in 2015 overleed, waren er al meer dan zeven miljoen exemplaren van het boek verkocht. Hiermee is dit het bestverkopende true crime boek uit de geschiedenis. Overigens is dit niet het enige boek over deze moordzaak en over Manson. Er zijn er veel meer, waaronder:

  • Lawrence SchillerThe Killing of Sharon Tate : The Exclusive Story by Susan Atkins (1970)
  • Charles Manson & Nuel EmmonsManson in His Own Words: The Shocking Confessions of 'The Most Dangerous Man Alive' (1988)
  • Ed SandersThe Family (2002)
  • Simon Wells – Charles Manson: Coming Down Fast (2010)
  • Adam Parfrey & John Aes-NihilThe Manson File: Charles Manson as revealed in letters, photos, stories, songs, art, testimony and documents (2011)
  • Susan Atkins-WhitehouseThe Myth of Helter Skelter (2012)
  • Mark Hewitt & Guillermo Willie MendezCharles Manson Behind Bars: The Crazy Antics and Amazing Revelations of America's Icon of Evil (2013)
  • Alisa Statman & Brie TateRestless Souls: The Sharon Tate Family's Account of Stardom, the Manson Murders, and a Crusade for Justice (2013)
  • Jeff Guinn - Manson: The Life and Times of Charles Manson (2014)
  • Greg King - Sharon Tate and the Manson Murders (2016)
  • Frances J. ArmstrongCharles Manson: Helter Skelter: The True Story of Charles Manson, America's Most Deranged Psychopath (2017)
  • Dianne Lake & Deborah Herman - Member of the Family: My Story of Charles Manson, Life Inside His Cult, and the Darkness That Ended the Sixties (2017)
  • Bobby MaddoxCharles Manson And The Family Jams: A Blood Red Love Story (2017)
  • S. KingSharon Tate: & Manson's 'Family' (2017)
  • Arthur MillerCharles Manson & The Family!: The Sharon Tate Murders (2017)
  • James Clark DuncanManson's Girls (2018)
  • Nikki MeredithThe Manson Women and Me: Monsters, Morality, and Murder (2018)
  • Jeffrey MelnickCreepy Crawling: Charles Manson and the Many Lives of America's Most Infamous Family (2018)
  • Lis Wiehl & Caitlin RotherHunting Charles Manson: The Quest for Justice in the Days of Helter Skelter (2018)

Wil je tips over true crime boeken lees dan deze listmania.

Lees jij wel eens een true crime boek?



Reacties op: Met jouw tanden in mijn nek

Meer informatie

Gerelateerd